​100 pohodnikov po poti trapistov

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 08.05.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo

Pohodniki na izhodišču …

V soboto, 6. maja, je Turistično društvo Brestanica organiziralo tradicionalni Pohod po poti trapistov, na katerem se je zbralo skoraj 100 pohodnikov. 

Na vsakoletnem pohodu se spomnimo menihov trapistov, ki so bili znani po marljivi obdelavi okoliških posestev in mnogih novostih in znanjih, ki so jih pripeljali v naše kraje. Bili so prvi na Slovenskem, ki so začeli s proizvodnjo čokolade, za katero jim je cesar Franc Jožef podelil častni naziv Imperial. Proizvajali so tudi sir in različne likerje. V svojih vinogradih na Sremiču so posadili žlahtne vrste trt, ki so jih pripeljali iz Francije, in pridelali prvo penino že leta 1895.

DSCF5742

… mimo HE Krško …

Po zboru v starem trgu v Brestanici smo pot začeli mimo Petrove cerkve in gradu Turn proti obrežju reke Save. V svežem jutru smo se sprehodili ob najdaljši slovenski reki mimo HE Krško v Sotelsko. Sledil je vzpon po nekdanji trapistovski cesti na Sremič. Prvi postanek smo imeli v vinogradu Lojzeta Kuneja, v katerem raste čudovita tisa, ki so jo v času, ko so imeli tu vinograde, posadili že trapisti. Hiša vina in čokolade Kunej nam je pripravila tudi degustacijo njihovih odličnih vin. Sledil je sprehod po strmih vinogradih, mimo nekdanjih kleti trapistov, na Grmado.

IMG_20230506_122730

… in na Grmadi

Tam smo v Planinskem hramu PD Videm imeli daljši postanek in malico. Boštjan Sintič je za nas pripravil odlične suhomesnate dobrote. Zelo okusen domači kruh nam je spekla Marjanca Les. Z vrha, s katerega se ponuja čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico, smo se  spustili skozi vas Sremič do cerkve sv. Mohorja. Sledil je ogled cerkve, v kateri smo si ogledali zanimive freske iz 18. stoletja. Skozi Slom smo se po Janezovi in Rudijevi poti spustili do Gasilskega doma v Brestanici. Sledil je ogled ene najlepših cerkva na Slovenskem – Bazilike Marije Lurške, ki je bila zgrajena leta 1914.

Zadnji del poti nas je skozi Šite pripeljal mimo nekdanjega trapistovskega posestva in tovarn likerjev, čokolade in sirov na grad Rajhenburg. Tu so si pohodniki lahko ogledali stalno zbirko trapistov, grajski gostinec pa nam je skuhal čudovito telečjo obaro z ajdovimi žganci.  Za osvežitev na koncu poti pa je za vse pohodnike poskrbela Vinska klet Krško, ki je podarila vina.

Krožno pohodno pot v dolžini 14 km smo uspešno prehodili ob številnih postankih, na katerih smo se osvežili in okrepčali z lokalnimi dobrotami ter zadovoljnim pohodnikom predstavili našo pokrajino s čudovitim razgledi in bogato zgodovino menihov trapistov.
 
Vodja pohoda: Anton Zakšek
Foto: Stane Mirtič in Boštjan Colarič
 
 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.