V Posavskem muzeju Brežice razstava zapuščine Franja Stiplovška

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

BREŽICE S priložnostno razstavo v preteklem letu odkupljenega gradiva iz zbirke gospe Božene Encinas Vanič je muzej opozoril predvsem na izvrstnega slikarja, odličnega grafika in pionirja med muzealci Posavja, ki je odigral pomembno vlogo v kulturnem življenju Krškega in Brežic. Novo pridobljena dela Franja Stiplovška so nastajala med letoma 1923 in 1954. Predstavljajo dela, na katera sta se Stiplovškova, slikar Franjo in žena Iva, ki je bila njegov navdih in velika opora pri njegovem ustvarjalnem delu, močno navezala in s katerimi so bili povezani njuni trajni spomini.

Vsako delo predstavlja kakovostno dopolnitev vrzeli Stiplovškovega opusa, ki zajema širok spekter motivnega sveta: avtoportret, portret, veduto in krajino. Nedvomno sta med temi izrazito izstopajoči oljni sliki Avtoportret iz leta 1935 in Tihožitje z vrano iz leta 1934. Grafika Kristusova glava, poimenovana tudi Vsak ima svoj križ, je posvečena religiozni temi, ki v Stiplovškovih delih ni bila prav pogosta. Trpeči Kristusov izraz s trnovo krono, s katero so Jezusa zasramovali, je Stiplovšek poudaril z ekspresivnostjo, ki je bila na začetku njegove ustvarjalne poti močno prisotna. Pogoste so bile upodobitve vedut s cerkvami. Tu sta predstavljeni dve grafiki in ena risba iz let 1923, 1934 in 1947. V petdesetih letih se v grafikah loteva predvsem podeželskih prizorov z ljudsko arhitekturo, vodnjaki in mlini. Odkupljena grafika Mlin je nastala leta 1954. Med risbami sta dva portreta žena, oba nedatirana, nastala najverjetneje v tridesetih letih, med katerima eden morda predstavlja portret slikarjeve žene Ive. Edini akvarel Most (1939) z veduto Cerknice z znamenitim mostom je bil slikarjevi ženi Ivi dragocen spomin na njeno rojstno mesto.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.