Kako se opremiti za izlet v gore?

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Poleg vode imate lahko s seboj na pohodu tudi energijske pijače, saj morate poskrbeti tudi za ustrezen nivo sladkorja, kajti z znojenjem izgubimo veliko tekočine in hranilnih snovi.

Nikakor pa med hojo ne pijte pijače z mehurčki in alkohola.

Hrana

Naše pohodne nahrbtnike je potrebno opremiti s primerno količino skrbno izbrane hrane, s katero bomo še lažje premagovali vse zastavljene izzive.

Prvo pravilo pri izbiri hrane naj bo, da si pripravimo polnovreden obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine, minerali in vlaknine. Priporočljivo je zaužiti veliko sadja in zelenjave, ponovno pa je dobro, da si privoščimo več manjših obrokov oziroma prigrizkov kot so suho sadje, oreščki, energijske ploščice, tudi košček temne čokolade.

Če je le možno, svetujemo da si ob prihodu na vrh gore privoščite topel obrok v koči.

Dodatni pripomočki

Poleg ustrezne pohodniške obutve, športnih oblačil in pohodnega nahrbtnika, lahko kot dodatek vzamete tudi švicarski nož, vžigalnik za ogenj in pokrivalo, ki ga dobite pri prvi pomoči – v primeru poškodbe, pride vse, kar imate pri roki vedno prav.

V gorah veljajo drugačna pravila, saj tam ni trgovin in ljudi, ki bi jih srečevali na vsakem koraku. Odvisno tudi od poti in časa, vendar v večini pomoč nikoli ne bo prišla takoj, kot je to navada v mestih ali krajih, kjer živimo – dodatni pripomočki, pa lahko omilijo čakanje ali celo rešijo življenje.

Napotkov in priporočil za varen obisk gora je veliko! Ključno je, da se dobro pripravite z ustrezno športno opremo ter hrano in pijačo, s katero boste premagovali izčrpanost. In ne pozabite – če se slučajno znajdete v težavah, pokličite na 112.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.