Kako zmogljiv bo AMD Ryzen 7840HS v praksi?

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Podjetje AMD je že pred časom naznanilo pričetek prodaje nove družine težko pričakovanih procesorjev Ryzen 7000. Šlo je za procesorje, ki so bili namenjeni osebnim računalnikom. Kot se spodobi za najnovejšo generacijo, so ti v praksi v primerjavi s predhodno generacijo dvignili nivo zmogljivosti, tudi do 30 % ali več.

Nedavno pa je podjetje AMD pripravilo procesorje družine Ryzen 7000 še za prenosne računalnike. Ti so bili predstavljeni v okviru nedavne tehnološke konference CES 2023. Tu gre za družino procesorjev Ryzen 7040, ki bodo za prve prenosnike pripravljeni že februarja letos.  Ti bodo seveda sprva namenjeni prenosnim računalnikom višjega cenovnega razreda, nekoliko kasneje pa bodo na voljo tudi za nekoliko cenejše modele.

Najzmogljivejši predstavnik nove družine procesorjev je model Ryzen 9 7940HS, ki je izdelan s pomočjo 4-nanometrske tehnologije. Nadvse zanimiv pa bo model Ryzen 7840HS. Ta bo namreč ponujal optimalno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Da bo procesor Ryzen 7840HS dejansko kos tudi najzahtevnejšim nalogam, pa je pokazal tudi nedavni preizkus z merilnim programom Cinebench R23.

Procesor AMD Ryzen 7840HS je v merilne programu Cinebench R23 dosegel 16.854 točk v večjedrnem načinu delovanja. To ne preseneča, saj za preračunavanje podatkov uporablja osem procesorskih jeder. Tu seveda ne gre spregledati vgrajenega grafičnega jedra Radeon 780M. Ta bo namreč kos preračunavanju tudi najzahtevnejših grafičnih vsebin, vključno z računalniškimi igrami. To je odlična novica tudi zaradi tega, ker bomo procesor AMD Ryzen 7840HS zagotovo našli tudi v cenejših prenosnih računalnikih.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.