Človek človeku sopotnik!

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Sopotniki v Brežicah delujejo že šesto leto. V tem času so zabeležili na tisoče prevozov, spoznali na stotine babic in dedkov ter že večkrat prevozili vse ceste v naši občini. Vse to počnejo z enim jasnim ciljem – pomagati našim starejšim. Slednji se vse pogosteje znajdejo v položaju, ko ne zmorejo več na avtobus in nimajo svojcev, ki bi jim lahko ponudili prevoz ter tako ostajajo doma, odmaknjeni od sveta. Sopotniki našim starejšim nudijo brezplačni prevoz do zdravnika, v trgovino, na banko, k frizerju ali na obisk k sorodnikom in prijateljem. Njihovim uporabnikom nudijo prevoz po celi brežiški občini pa vse do Sevnice in Novega mesta, ob tem pa radi povedo, da ne ponujamo zgolj prevoza, ampak se resnično trudijo, da je vožnja z njimi prijetno doživetje.

Primer vožnje Sopotnikov 

Prostovoljec Milan pelje na pot gospo Renato iz Križ. Nekaj minut pred osmo uro zjutraj pripelje na njeno dvorišče in gospa že čaka, opremljena z vso obvezno opremo za na pot. Milan ji pomaga v avto, naloži torbico ter vrečke in se že peljeta. “Kako ste kaj? Imate pa lepo vreme tu na Križah,” steče pogovor, takoj ko speljeta z dvorišča in traja vse do Brežic. Tam gospe najprej ustavi pred upravno enoto in ji pravi “srečno. Tu vas čakava, ko opravite,” Ni dolgo in že nadaljujeta pot. Naredita hiter postanek na pošti, potem pa gospo Renato pripelje še do trgovine. Tam jo pusti, da v miru opravi nakup, prostovoljec se v tem času odpelje po gospoda v Dobovo in ga pelje v brežiški zdravstveni dom. Milan spije kavo, nato mu zazvoni telefon. “Sem že končala in vas čakam pred trafiko pri Šparu,” sporoči gospa. Pripelje pred trafiko, pomaga gospe v avto, naloži prtljago in se odpeljeta. Malo po enajsti uri je gospa Renata spet doma in prva vožnja v dnevu je opravljena.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so opravili že 211 takšnih in podobnih voženj. Pri tem so prevozili 8049 kilometrov in na cesti preživeli dobrih 400 ur. To jim je uspelo s pomočjo 11 prostovoljcev, za katere pravijo, da so srce njihovega delovanja. Vsako jutro gre eden od njih na cesto in preživi dan z našimi dedki in babicami. Prevaža jih po opravkih, se z njimi pogovarja, jih spremlja do zdravnika ali v trgovino in jim, če je potrebno, prisluhne ter ponudi oporo v težkih časih. Tako niso dnevi pri Sopotnikih nikoli dolgočasni. Srečujejo se z raznimi izzivi, vedno srečujejo nove ljudi, spoznavajo nove kraje in kar je najlepše, si med seboj pomagajo. Človek človeku sopotnik!

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice