FOTO: Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

14.8.2022 | 16:00

FOTO: Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih
FOTO: Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih
FOTO: Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih
FOTO: Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih

Pohodniško društvo Novo mesto je letos prvič organiziralo tabor za odrasle v osrčju Triglavskega narodnega parka ali bolje, v biseru le-tega, v Dolini Triglavskih jezer, kjer smo bivali in od tam osvajali bližnje vrhove po zavarovanih plezalnih poteh in delno po brezpotjih. Tabora se je udeležilo 11 planincev. Zaradi napovedanega poslabšanja vremena smo morali tabor za en dan skrajšati.

Tabor je potekal od petka, 22. 7., do torka, 26. 7. 2022.

Akcije Pohodniškega društva Novo mesto podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

PRVI DAN: Ob 5. uri smo se izpred OŠ Bršljin odpravili proti Koči pri Savici (653 m), od koder smo se čez temeljito obnovljeno Komarčo, kjer so nam bila na težjih mestih v pomoč varovala, povzpeli proti Dolini Triglavskih jezer. Vmes smo po nemarkirani poti pokukali do izvira Savice in se osvežili z ledeno hladno vodo. Pri Črnem jezeru (1294 m) smo naredili krajši postanek za malico, obšli jezero po desni strani in večinoma v senci dreves čez pol drugo uro prišli do Koče pri Triglavskih jezerih (1685 m), kjer smo imeli rezervirano prenočevanje.

Popoldne smo polnih želodcev in lažjih nahrbtnikov preko prevala Velika vrata (1924 m) in naprej po zahtevnem brezpotju osvojili dvatisočak Glava za bajto (2131 m). Vrha sicer niso osvojili vsi, smo bili pa nagrajeni z Zoisovimi zvončicami, neštetimi planikami in drugim planinskim cvetjem ter s čudovitimi razgledi na okoliške gore in kraškim svetom brezen in škrapelj. Sestopili smo po isti poti.

Po večerji in medsebojnem spoznavanju smo kaj kmalu utonili v spanec, saj nas je drugi dan čakala nova tura.

DRUGI DAN: Obetal se je še en vroč in sončen dan, ko smo po zajtrku zakorakali od koče proti Velikemu Špičju ali tudi Lepemu Špičju vse do Prehodavcev.

Sprva zložna pot je postopoma postajala tehnično zahtevna. V pomoč so nam bila varovala. Na vrhu Velikega Špičja (2398 m) smo bili nagrajeni z dih jemajočimi razgledi na vse strani. Po kratkem postanku smo pot nadaljevali po grebenu na Malo Špičje (2312 m). Pogled nam je uhajal tako na okoliške vršace, kot v dolino, na Ledvičko in ostala jezera ter na prepadno pot. Kot za stavo smo na Tinetovo prigovarjanje osvajali dvatisočake, ene z imenom druge brez. Videli smo veliko planinskih rožic, med njimi tudi triglavsko rožo, črno murko in planiko, naravni most in dva mladička kozoroga. Po osvojitvi zadnjega vrha Zadnja lopa (2115 m) je sledil še spust do Zasavske koče na Prehodavcih (2071 m) po zanimivi skalni gmoti, polni brezen in škrapelj.

Pozno popoldne sta se dva člana odločila osvojiti Vodnikov Vršac (2194 m). Preostali pa smo se prepustili sproščenemu druženju. Malo pred 22. uro so nas dežne kaplje prepodile na pograde. Z razposajenim vedenjem smo nasmejali skoraj ves bivak. Polni vtisov in novih prijateljstev smo hitro utonili v zaslužen spanec.

Tudi kratka nevihta okoli 3. ure, ki je (zaradi odprtega okna) premočila dva naša člana, ni pokvarila veselega vzdušja prejšnjih dni.

TRETJI DAN: Zjutraj se je okrog koče potikal kozorog, ki se ob lizanju soli ni dal motiti. Mi pa smo zakorakali proti Kanjavčevim policam. V jutranji senci smo hodili po izpostavljeni, na ključnih mestih zavarovani poti. Tudi na neproblematično snežišče smo naleteli. S poti smo imeli ves čas lep razgled na gore nad dolino Zadnjice, ki je bila globoko pod nami. Čeprav smo imeli občutek, da je pot speljana naravnost, se je vseskozi spuščala in vzpenjala. Na koncu polic je sledil še kratek vzpon do razpotja, kjer smo se priključili mulatjeri in kmalu prišli do Koče na Doliču (2151 m), kjer smo imeli krajši postanek.

Od tod smo nadaljevali po kamniti poti navzgor čez zavarovan skalni skok in brez težav osvojili vrh Kanjavca (2568 m), Kanjavec (Zahodni vrh – 2569 m), Teme (2495 m) in Poprovec (2496 m). Tu smo se morali žal posloviti od enega člana zaradi drugih obveznosti.

Okoliški vršaci so se sicer poskrili za oblake, smo pa globoko spodaj videli Zasavsko kočo na Prehodavcih ter bližnja jezera in se čudili, kolikšen del poti smo prehodili. Po sitnem spustu se je na »magistrali« vrnil razposajen klepet, saj nas je do koče čakala lažja pot. Vmes smo imeli seveda tudi krajše postanke.

Po značilnih piskajočih žvižgih svizcev smo končno ugledali sviščevko z naraščajem, ki se kar ni dal motiti in se nam je prav pozersko nastavljal na skali tudi potem, ko je sviščevka poniknila v brlog. Žvižgi svizcev so nas spremljali še naprej, tudi ko smo obhodili Ledvičko, niso pojenjali. Nedaleč od koče pri Sedmerih Triglavskih jezerih smo bili spet nagrajeni s poziranjem svizcev in kozoroga.

Po skupni večerji je padla odločitev, da zaradi napovedanega poslabšanja vremena tabor skrajšamo za en dan. Greben Zelnaric in Tičaric ter Vogli bodo žal morali počakati za kdaj drugič.

ČETRTI DAN: Bogatejši za nove izkušnje, doživetja in prijateljstva smo po zajtrku koči pomahali v slovo. Vsak sam s svojimi mislimi smo zakorakali na prijetno pot, ki je potekala večinoma v senci, malce navzgor, malce navzdol, proti Koči pod Bogatinom. Pri koči smo imeli daljši postanek in (bojda tradicionalno) zarezali v salamo. Brez obveznega selfija kajpada ni šlo. Pot smo nadaljevali mimo Doma na Komni in kot bi mignil, prišli do označenih 48 serpentin. V dolino smo kar poleteli. Pri panoramski tabli je sledila še skupinska fotografija in kopanje v Bohinjskem jezeru.

Našo dogodivščino smo zapečatili v Srednji vasi v Gostilni Ema, kjer so nam postregli z odlično hrano in ustregli prav vsaki naši želji.

V Novo mesto smo se vrnili v večernih urah, kjer smo si segli v roke, se objeli, veseli za nova prijateljstva ter uspešno zaključen tabor. In si obljubili, da se kmalu spet srečamo.

Moja draga ekipca: Tine, Tanja, Igor, Dane, Dani, Marjeta, Robi, Melita, Aljoša, Tomaž in moja malenkost. NA ZDRAVJE!! (Pomen slogana pa naj ostane naša mala skrivnost.)

Napisala: Bernarda Batista
vir: Facebook – Pohodniško društvo Novo mesto

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.