Imate minuto 021 – Kristina Lazorko, knjižničarka in učiteljica

Kristina Lazorko, knjižničarka in učiteljica

Prvo zaposlitev kot učiteljica je dobila v Prosenjakovcih, kjer je poučevala osnovnošolske otroke različnih starosti. Z družino so se v Krško preselili leta 1941. Med letoma 1945 in 1966 je delala na krški osnovni šoli kot učiteljica in bila več let tudi ravnateljica.

Delo s knjigami je Kristini Lazorko pomenilo osebno zadovoljstvo, širjenju bralne kulture je namenila večino svojega prostega časa in si  branje prizadevala približati vsem generacijam.

V prvih dneh po osvoboditvi je od hiše do hiše prosila za knjige, nabralo se jih je okoli tristo. Kot ena izmed ustanovnih članic krškega AFŽ je bila pobudnica vzpostavitve Okrajne ljudske knjižnice (1946), potem pa je postala prva in dolgo edina povojna knjižničarka v občini. Vidno vlogo je prevzela pri ustanovitvi današnje Valvasorjeve knjižnice, odprte 8. februarja 1965, v kateri je delovala do leta 1980. Mnogi obiskovalci knjižnice so Kristino Lazorko in knjižnico enačili, zanje sta bili eno. Umrla je 6. marca 1990 v Brežicah. Sin Vladimir je Valvasorjevi knjižnici podaril celotno njeno zasebno knjižnico.

Kristine Lazorko se spominjamo v času, ko je v Krškem 9. junija odprla vrata nova Valvasorjeva knjižnica.

Pripravili: Anita Radkovič in Anja Jukić

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Vir tega prispevka je ePosavje.