KD MePZ Viva Brežice praznuje 30 let

KD MePZ Viva Brežice v letošnjem letu praznuje 30 let obstoja, zato so se posvetili izvedbi številnih dogodkov, s katerimi nameravajo njihovo okroglo obletnico primerno obeležiti.

VIVINA RAJŽA

V zgodnjepoletnem vikendu od 11. do 12. junija 2022 smo se Viveki ob 30-letnici Vivinega obstoja podali na pevsko popotovanje z avtobusom. Rajžali smo vse do tja, do koder seže naš glas – po krajih, od koder prihajamo. Na vnaprej dogovorjenih mestih smo zapeli nekaj skladb, ki jih imamo najraje in po katerih nas naši poslušalci najbolj poznajo. Ob jubilejnem letu smo obiskovalcem poklonili tudi razglednice, ki napovedujejo naše naslednje dogodke, s katerimi proslavljamo tri desetletja delovanja našega zbora: Vivin gala ples, ki je potekal 24. junija 2022 in Vivin letni koncert, ki bo 22. oktobra 2022 (več podrobnosti pa jeseni). Razglednice so krasile fotografije iz septembrskih intenzivnih vaj na obali, oktobrskega letnega koncerta Izven okvirja in 27. tekmovanja slovenskih pevskih zborov Naša pesem, kjer smo nastopili že devetič, tokrat pa prvič domov odnesli zlato plaketo.

Ker nas Vivekov ni malo in ker smo v prvi vrsti (in po srcu) Posavci, ki pojemo v posavskem zboru, smo si tudi našo rajžo začrtali, kot je v naših krajih navada: v soboto smo rajžali po Štajerskem, v nedeljo pa po Kranjskem. 

Potovanje smo pričeli v soboto zjutraj s »flash mobom« na brežiški tržnici, nadaljevali pa v Šentlenartu pred gasilskim domom. Z našim pevskim avtobusom smo se nato odpravili v Artiče, kjer se nam je pri petju pridružil Mešani pevski zbor KUD Oton Župančič Artiče, s katerim si poleg ljubezni do petja delimo tudi zborovodkinjo, njihovo sokrajanko, Simono Rožman Strnad. Potem smo se napotili v Sromlje, zatem pa na Bizeljsko v klet družinske hiše Babičevih v Bukovju, kjer nas je pričakal Moški pevski zbor Bizeljsko. Ob ogledu zbirke majolik smo skupaj zapeli njihovo novo napitnico Nazdravimo z majoliko, katere avtor je Slavko Mihelin, predsednik MoPZ Bizeljsko in oče Vivike Katje Povše. Nato smo se odpeljali v Dobovo, kjer sta nas sprejela in nagovorila predsednica krajevne skupnosti Branka Stergar in predsednik KD Franc Bogovič Dobova Drago Iljaš. Tam smo si nabrali nove moči z odličnim kosilom, da smo lahko nadaljevali na Zdole, kraj naše predsednice Ane Špiler, zatem pa še na Senovo. Naša predzadnja postojanka tistega dne je bila Blanca oz. igrišče na Kladju nad Blanco, sobotno rajžanje pa smo končali na kranjski strani Save, na Čatežu ob Savi, s čimer smo napovedali popotovanje po Kranjskem za naslednji dan.

V nedeljo zjutraj smo nedeljsko rajžanje spočiti, polni energije in željni novih pevskih spominov naznanili na Žejnem. Tam smo se fotografirali ob stenski poslikavi, katere avtorja sta vaška umetnika Rajko Baškovč in Darko Oštrbenk, ki je tudi oče Vivik Lare in Eve Oštrbenk. Popotovanje smo nadaljevali na Skopicah, zatem pa v Podbočju. Naš pevski avtobus nas je popeljal tudi na Drnovo, v Žadovinek, nato pa še na Studenec, kjer smo kósili pod kozolcem Gostilne Janc. Vivino rajžo smo zaključili na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice in skupaj nazdravili našim uspehom.

Video utrinke iz rajžanja je v videoposnetek povezal naš pevec Samo Hajtnik, ki jih lahko najdete na povezavi: https://youtu.be/awv5Nhj7O88.

Veseli smo, da smo lahko zapeli poslušalcem z obeh strani Save in se z njimi podružili v sproščenem posavskem vzdušju. Iz srca se zahvaljujemo prav vsem krajanom in mnogim bivšim Vivinim pevcem, ki so nas povsod velikodušno sprejeli, nam pripravili prijetno pogostitev in namenili bučne aplavze. Hvala, ker ste rajžali z nami!

Eva Oštrbenk

VIVIN GALA PLES

Na zgodnji poletni večer v petek, 24. junija 2022, je na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice potekal prav poseben dogodek v vrsti mnogih, ki smo jih že pripravili ob naši 30-letnici – Vivin gala ples. V atmosferi sproščene poletne elegance smo za poslušalce (in plesalce) pripravili širok nabor 30 plesnih skladb, ob katerih so lahko pokramljali, nazdravili in predvsem zaplesali z Vivo, Vivinimi inštrumentalisti in vokalisti ter gostujočimi glasbeniki. Tako obiskovalci kot Viveki smo plesali angleški valček, fokstrot, rokenrol in še kaj.

Za prefinjeno zeleno-vijolično scenografijo s sivko, plesnimi čevlji in lučkami je poskrbela Vivika Ivanka Černelič Jurečič. Pod zvezdami, oziroma čevlji, so se predstavili tudi solisti Aljaž Arh, Žan Bračun, Alenka Černelič Krošelj, Ivanka Černelič Jurečič, Maruša Ferenčak, Dean Jan Petan, Kaja Rožman, Veronika Strnad, Hana Sambunjak, Amir Tokić, Florijan Volčanšek, Judita Volčanšek, Sabina Žibert, Jelka Žnideršič in Jurij Žnideršič. Večer so popestrile še altistke s Samo ljubezen, sopranistke s Hajde da ludujemo in skupina Les Pesares, ki jo sestavljajo Viveki Lovro Jurečič, Žan Bračun in Krištof Strnad. Naše glasove so v topli poletni noči spremljali glasbeni gostje Lovro Frelih na klavirju, Sebastjan Podlesnik na basu in Mitja Kuselj na bobnih, pa tudi Vivek Žan Bračun na kitari. Koncert je povezoval naš pevec Lovro Jurečič. Za pogostitev sta poskrbeli vinska klet Dular in slaščičarna Sladka zapeljivost, za ozvočenje in osvetlitev Festival Derenda, za video posnetek in fotografijo pa Luka Rudman.

Ta koncert nam je omogočil, da smo zaplavali po neznanih vodah in ugotovili, da se odlično znajdemo tudi v njih. Viva torej še naprej živi, raste in cvete. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so omogočili, da je bil Vivin gala ples res gala. Hvala pa tudi obiskovalcem, da ste se odločili v poletje zaplesati z Vivo!

Sedaj pa se odpravljamo na zaslužen dopust do prvega vikenda v septembru, ko bomo svoje glasilke (in plavalne sposobnosti) zopet trenirali na intenzivnih vajah v Pacugu. Pa se znova vidimo 22. oktobra 2022 na slavnostnem koncertu ob Vivini 30-letnici!

Eva Oštrbenk