​Kostanjeviška prireditev v znamenju uprizoritve Povodnega moža

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sreda, 08.02.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija

Zbrani na osrednji kostanjeviški prireditvi ob kulturnem prazniku

V prireditvenem prostoru OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki je v torek, na predvečer kulturnega praznika, po natančno treh letih spet potekala občinska prireditev v počastitev omenjenega dne.

Številne zbrane je pozdravila povezovalka programa, učiteljica Tanja Beber, nato pa jih je kot gostiteljica nagovorila ravnateljica kostanjeviške šole Melita Skušek. Poudarila je, da šola nosi naziva kulturna šola in šola odličnosti na področju likovnega ustvarjanja ter spodbuja učence h kreativnosti, iskanju navdiha in razvijanju njihovih talentov in spretnosti. »Šola ni samo izobraževalna institucija, šola je tudi prostor, kjer se oblikujejo prve vrednote učencev, kjer se izgrajujejo prvi medsebojni odnosi in kjer se gradi narodna identiteta,« je poudarila.

DSC_8558

Slavnostna govornica Tjaša Pureber

Med drugimi je spomnila na domačega pesnika Jožeta Cvelbarja, ki si s Prešernom deli rojstni dan, slikarja Jožeta Gorjupa, po katerem šola nosi ime, in Jožeta Plečnika, ki je Kostanjevici dal pečat s svojimi načrti. »Ponosni smo, da smo kulturna šola in šola kulture – ker vemo, da ima umetnost moč in ne pozna meja. … Lepota umetnosti je namreč neumrljiva, večna, še zlasti, če jo spustimo v globino svoje duše.«

Občinstvo je nagovoril tudi župan Robert Zagorc. »Kostanjevica na Krki je bila od nekdaj sinonim za kulturo in z njo povezanim dogajanjem, od Galerije Božidar Jakac, Lamutovega likovnega salona, Osnovne šole Jožeta Gorjupa, Forma vive, bivšega kulturnega doma do nove dvorane La Vie. Številni umetniki in kulturni delavci so izšli iz naše majhne zelene dežele v objemu Gorjancev, zato se nam, glede na videno, za prihodnost kulture v Kostanjevici na Krki ni bati,« je povedal.

DSC_8626

Učenci in učenke so uprizorili dramatizacijo Povodnega moža.

Slavnostna gostja prireditve je bila v. d. direktorice Direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo Tjaša Pureber. Izrazila je veselje, da je bila povabljena v Kostanjevico na Krki, »ki je odličen primer, kako se kultura in umetnost ne gojita samo v centrih moči, ampak tudi in predvsem v lokalni skupnosti«, saj se lahko pohvalijo s celim nizom ustvarjalcev in ustvarjalk, ki bogatijo naše odre, galerije, filme in glasbena prizorišča. »Prepričana sem, da boste še naprej živeli v izjemno ustvarjalnem okolju, ne nazadnje tudi zaradi te osnovne šole, ki je odličen primer kulturno-umetnostne vzgoje, kjer lahko naši najmlajši vsak dan dobivajo stik z umetnostjo in kulturno ter rastejo v ljudi, ki ju cenijo tudi v odraslem življenju,« je še dodala.

DSC_8636

Uprizorili Povodnega moža

V nadaljevanju so oder zavzeli učenci in učenke kostanjeviške šole, ki so pod režisersko taktirko Metke Povše uprizorili predstavo »Urška bo vedno Urška«, ki temelji na dramatizaciji Prešernovega moža, ki jo je napisala Breda Pugelj, Povše pa nekoliko dopolnila oz. ‘modernizirala’. Nastopali so: Zarja – Vita Jakše, Simon Hribar, Livia Zara Hauptman, Jakob Pavlovič, Tinkara Požgaj, Ula Bratkovič, Ema Petrič, Klemen Goričar Sevšek, Kristina Žulič, David Baznik, Gaja Lavrenčič, Ana Baznik, Zara Štokar, Lara Kozole, Zoja Kržičnik, Primož Črtalič, Kolja Bor Milovanović, Leon Jordan, Luka Škofljanec, Lojzi Hosta, Rok Levojević, Adam Jordan, Val Štokar, Patricija Kušljan, Svit Gorenc in Tit Ploj, pela sta še Sebasttjan Kvartuh in Manca Baznik, na harfo pa je zaigrala Neli Milek. S predstavo so poželi bučen aplavz občinstva, ki ga je za konec nagovoril še predsednik občinske Komisija za občinska priznanja, prireditve ter sodelovanje z občinami Jakob Gašpir, se zahvalil nastopajočim in njihovim mentorjem ter povabil na druženje in ogled razstave, ki so jo pripravili učenke in učenci šole.

P. P.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.