‘Lažejo … Ne glede na to, kolikokrat sem prosil, mi niso dovolili videti hčerke’

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V Iranu so v sredo že šesti dan zapored potekali protesti po smrti 22-letnice v priporu zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske. Po uradnih podatkih je v protestih umrlo enajst ljudi, sedem protestnikov in štirje pripadniki varnostnih sil. Oče Mahse Amini obtožuje oblasti, da so lagale o njeni smrti, saj je pred pogrebom želel videti hčerino telo. Ugotovil je, da je v celoti zavito, razen njenega obraza in stopal, na stopalih pa je lahko opazil modrice.

Medtem ko oblasti zavračajo kakršnokoli vpletenost varnostnih sil v smrti protestnikov, so glede smrti treh pripadnikov varnostnih sil v mestih Tabriz, Qazvin in Mašad v sredo povedali, da so bili ubiti s streli ali z nožem. Eden je umrl med torkovimi protesti v mestu Širaz, so poročale iranske tiskovne agencije.

Po poročanju tiskovne agencije Fars je bil eden od protestnikov ubit z nožem v sredo v mestu Qazvin. Iranski predstavniki so pred tem v sredo sporočili, da je bilo od začetka protestov ubitih šest protestnikov.

Agencija Fars je tudi poročala, da so oblasti od srede zvečer uvedle stroge omejitve pri uporabi interneta. Blokirale so dostop do družbenega omrežja Instagram in aplikacije za klepete Whatsapp, ki ju prebivalci najbolj pogosto uporabljajo, saj so v državi v zadnjih letih že blokirali številna družbena omrežja, med njimi Facebook, Telegram, Twitter in Tiktok.

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki jo je 13. septembra med družinskim obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna in verska policija zaradi njene “neislamske” obleke – ker ni nosila oziroma po nekaterih navedbah ni pravilno nosila hidžaba, ki je zapovedan po strogih islamskih pravilih oblačenja v Iranu, in jo odpeljala na policijsko postajo. V priporu je omedlela in bila tri dni v komi, preden je v petek umrla v bolnišnici.

Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi je v ponedeljek njeno smrt označil za “nesrečen dogodek” in zavrnil obtožbe, da jo je policija v priporu pretepala ali z njo slabo ravnala. Aktivisti medtem trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, kar oblasti zanikajo in so obljubile preiskavo.

Protesti so se začeli takoj po njeni smrti, sprva zadržano, nato pa so se razširili po vsej državi v okoli 15 mest, od prestolnice Teheran do svetega šiitskega mesta Kom. Nekatere protestnice so pred vzklikajočo množico v znak protesta snele naglavne rute in jih zažgale v kresovih ali pa so si simbolično odrezale lase.

image

PREBERI ŠE

Ob spodbujanju množice si je Iranka v znak protesta odrezala čop las

Lažejo… Ne glede na to, kolikokrat sem prosil, mi niso dovolili videti hčerke”

Oče Mahse Amini obtožuje oblasti, da so lagale o njeni smrti. Iranski uradniki so trdili, da je umrla zaradi nenadnih težav s srcem, vendar je njena družina trdila, da ni imela nobene predhodne bolezni srca, kot je poročal iranski medij Emtedad news

“Lažejo… Ne glede na to, kolikokrat sem prosil, mi niso dovolili videti hčerke,” je v sredo za BBC povedal oče Amdžad Amini.

Mahsa AminiFOTO: Twitter

Ko si je pred pogrebom želel ogledati hčerino telo, je ugotovil, da je v celoti zavito, razen njenih stopal in obraza. Ob tem je na njenih stopalih lahko opazil modrice. “Nimam pojma, kaj so ji storili,” je dejal. CNN pri predstavnikih bolnišnice njegovih trditev ni mogel neodvisno preveriti.

Posnetki iranskih nadzornih kamer, ki so jih objavili iranski državni mediji, prikazujejo Mahso Amini, ki se je zgrudil v centru, kamor jo je prepeljala prevzgojna policija, da bi predstavila napotke glede oblačenja, poroča CNN.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.