Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

31.5.2023 | 12:00

Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023
Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023

V torek, 23. maja 2023, ob 19.00 so v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice odprli mednarodno gostujočo razstavo Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023. Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Glasbeni program na odprtju so prispevale Pevke izpod Bočja.

Gostujoča razstava Lepota Tajvana 2023 je del projekta predstavitve umetnikov iz Tajvana, njihovega dela in kulture svetu. Razstavo je predstavil kustos gostujoče razstave Huan H. Su, ki po dveh gostovanjih v letu 2018 in 2019, k nam prihaja z novo postavitvijo osemindvajsetih likovnih del trinajstih umetnikov. Med zbranimi likovnimi deli je tudi šest del umetniškega dvojca iz Hong Konga. Z razstavo, ki je k nam prišla iz Berlina in Švice, želi vzpostavljati most med kulturnimi tradicijami in kulturno izmenjavo s Slovenijo in preostalim svetom. Tokrat so v Brežice s kustosom Huan H. Sujem prišli člani delegacije Tajvanske diaspore iz ZDA in trije umetniki, slikarka Miao-Feng Lin, ki se je na razstavi predstavila z delom Bog blagoslovi Tajvan (God Bless Taiwan) in umetnika iz Hong Konga, ki skupaj ustvarjata pod imenom Lumli Lumlong. Na razstavi se predstavljata s šestimi deli Sladokusec iz Hong Konga (Hong Kong Foodie), Ljudje zidu iz rdeče opeke (Red Brick Wall People), Človek s tisočimi rokami (Thousand Hands Man), Ljudje z opranimi možgani (Brainwash People), Ljudje nacionalnega izobraževanja (National Education People) in Skriti načrt (Hidden Agenda). Z likovnim delom z naslovom Cesta Palos Verdes Dr. (Palos Verdes Dr.) pa se je tokrat predstavil tudi kustos razstave Huan H. Su.

Ob razstavi leta 2018 je Posavski muzej Brežice prejel dve donaciji. Prva je likovno delo (olje na platnu) Mati Gora umetnice Verone Yu-Lei Tsai, ki se je tudi leto kasneje na razstavi predstavila z deloma (oba olje na platnu) z naslovoma Mlado dekle (Young Girl) in Legenda (Legend). Ob tej donaciji so v dar prejeli še tajvansko žensko nošo etnične skupine Amis iz 20. stoletja. Donatorji noše so bili Hawaii Lucoral Museum, gospa Nancy Chow ter Dr. in gospa Shiong Shiang Lee. Ob razstavi leta 2019 pa je Posavski muzej Brežice prejel donacijo likovnega dela umetnika Hsu Mon-Chaija z naslovom Ples s Kvadrati (Dancing with the Squares).

Umetniki so v posavju preživeli dva dni. V torek so si po postavitvi razstave ogledali zbirke Posavskega muzeja Brežice. Zvečer je sledilo odprtje razstave v Malem avditoriju brežiškega gradu s slavnostnim prerezom traku. Naslednji dan so si ob sprehodu ogledali mesto Brežice in Vodovodni stolp. Sledil je obisk koncerta MeMPZ Gimnazije Brežice in MeMPZ Veter v Viteški dvorani. Popoldne je sledil ogled stalnih in občasnih razstav v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Ogled Posavja so nadaljevali v Podbočju, kjer jim je znamenitosti kraja predstavila Ivanka Černelič Jurečič. Večer so zaključili v vinorodni vasi Gazice, ob pokušanju vin z direktorico Posavskega muzeja Brežice, Alenko Černelič Krošelj. Gostje so v naslednjem jutru nadaljevali pot po Evropi.

Besedilo in fotografije pripravil: Posavski muzej Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.