MediaTek Dimensity 8300: Korak pred konkurenco!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

MediaTek si prizadeva izboriti večji kos pogače v bogatem Android ekosistemu, kjer na področju procesorjev že vrsto let prevladuje podjetje Qualcomm. Pred kratkim so začeli preizkušati povezljivost prek satelita in dosegli dober uspeh pri izdelavi stroškovno učinkovitih sistemov na čipu (SoC) za cenovno ugodne Android telefone in tablične računalnike. Podjetje še več moči vlaga v to, da bi postalo bolj prepoznavno ime v prostoru premium mobilnih naprav. Zato je vzpostavilo strategijo, s katero želi na letni ravni predstaviti večje število procesorjev srednjega cenovnega razreda družine Dimensity 8000.

MediaTek je nedavno nekoliko skromno in brez večjega pompa predstavil nov mobilni procesor Dimensity 8300, ki bo svoj dom v telefonih Android našel še pred koncem leta. Najnovejši model se ponaša z močnim 8-jedrnim procesorjem, ki temelji na 4 nm postopku podjetja TSMC. To pa je nekaj, kar je bilo prej na voljo izključno čipom vodilnega razreda, kot sta Dimensity 9200+ ali Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2.

Osemjedrni mobilni procesor MediaTek Dimensity 8300 podpira štiri jedra Arm Cortex-A715 (frekvence 3,35 GHz) in šest jeder Cortex-A510 (frekvence 2,2 GHz). Zato ne preseneča, da je ta za okoli 20 odstotkov zmogljivejši v primerjavi z njegovim predhodnikom, procesorjem Dimensity 8200. Poleg tega novi MediaTek Dimensity 8300 pri delovanju porabi do 30 odstotkov manj električne energije.

Grafičnim vsebinam je kos mobilno grafično jedro Arm Mali-G615 MC6. To nudi do 60 odstotkov večjo zmogljivost v primerjavi z grafičnim jedrom, vgrajenim v model Dimensity 8200. Poleg tega novi MediaTek Dimensity 8300 pri delovanju porabi do 55 odstotkov manj električne energije. Piko na i novega procesorja MediaTek Dimensity 8300 pa je tudi prodora za mobilni sistemski pomnilnik LPDDR5X.

Osemjedrni mobilni procesor MediaTek Dimensity 8300 podpira še mobilno omrežje 5G. Tu najdemo tudi podporo za brezžični povezavi Wi-Fi 6E in Bluetooth 5.4. Skratka vse, kar potrebujemo v navezi s pametnimi mobilnimi telefoni nižjega cenovnega razreda.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.