Oskrbnik koče na Doliču našel poškodovanega pohodnika, skupaj sta bivakirala do jutra

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V soboto pozno zvečer se je na poti na Triglav poškodoval planinec. Našel ga je oskrbnik koče na Doliču, mu nudil prvo pomoč, ga pospremil do stare vojašnice in skupaj sta bivakirala do jutranjih ur. Danes mu je na pomoč priskočil helikopter Slovenske vojske. Policisti ob tem ponudnike nastanitev prosijo, naj pravilno svetujejo svojim gostom, jih opozorijo na zahtevnosti slovenskih gora ter jih povežejo z usposobljenimi gorskimi in planinskimi vodniki.

V petek so bohinjski gorski reševalci in helikopter Slovenske vojske reševali izgubljenega pohodnika na območju Vogla, pa tudi pohodnico, ki se je zaradi neprevidnosti poškodovala pri sestopu s ferate v Mojstrani. 

Danes pa je vojaški helikopter že reševal pohodnika na območju Triglava, ki je v soboto pozno zvečer padel iz poti proti Doliču. Našel ga je oskrbnik koče in poskrbel zanj do jutranjega reševanja, so sporočili s PU Kranj.

Vsi pohodniki, ki so potrebovali pomoč, so tujci. 

Vojaški helikopter med intervencijo v gorah
Vojaški helikopter med intervencijo v gorahFOTO: PU Kranj

O nesreči v gorah poročajo tudi ljubljanski policisti. V petek okoli 12. ure so bili obveščeni o dogodku, v katerem je bila na območju Velike planine lažje poškodovanka češka državljanka. Po do sedaj zbranih obvestilih se je na poti od Kamniške Bistrice proti Veliki planini na odseku Kraljev hrib – Rigelj okrušila skala in padla na planinko, ki je hodila po poti. Lažje poškodovano osebo so gorski reševalci prepeljali do Kraljevega hriba, od koder so jo z reševalnim vozilom odpeljali v Zdravstveni dom Kamnik.

Policisti ob tem ponudnike nastanitev prosijo, naj pravilno svetujejo svojim gostom in jih opozorijo na zahtevnosti slovenskih gora ter jih povežejo z usposobljenimi gorskimi in planinskimi vodniki. 

Ker so v zadnjem mesecu reševalne ekipe bohinjskih gorskih reševalcev ter policijski in vojaški helikopter kar štirikrat reševale izgubljene pohodnike na območju Vogla, pristojni opozarjajo tudi na uporabo markiranih poti in ne zgolj navigacije. 

image

PREBERI ŠE

Na območju Vogla kar štirikrat reševali pohodnike, ki jih je zavedla navigacija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.