Puntarija, Kmečki upori in Posavje v 16. stoletju

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

27.2.2024 | 09:50

Puntarija, Kmečki upori in Posavje v 16. stoletju

V četrtek, 22. 2. 2024, je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje prenovljene stalne razstave Puntarija, Kmečki upori in Posavje v 16. stoletju.

Predstavljanje kmečkih uporov iz 16. stoletja je stalnica v Posavskem muzeju Brežice, saj je bila prva razstava postavljena leta 1957 v Viteški dvorani. Svoje mesto v SV stolpu gradu je stalna razstava dobila leta 1960. Zadnja prenova pa je bila izvedena leta 1988, kustosinja je bila Vlasta Dejak. Prvi prostor razstave, ki govori o bogati protestantski dediščini v Posavju v 16. stoletju, je bil nazadnje prenovljen leta 2017 in ni spremenjen. Le za čas odprtja pa je bil na ogled prvi izvod Dalmatinove Biblije iz leta 1584, ki ga hrani Posavski muzej Brežice.

Razstave je dobila ime Puntarija kot poklon preteklim generacijam muzejskih delavcev, ki so verjetno že ob prvi postavitvi stalne razstave tako poimenovali prostor SV stolpa gradu.

Puntarija, Kmečki upori in Posavje v 16. stoletju

Razstava je razdeljena na tri teme. Prvi del predstavlja prehod iz 15. v 16. stoletje, ki je čas poln sprememb in prikazuje stanje, ki je kmete gnalo v upiranje. Osrednji del sta kmečka upora iz leta 1515 in 1573, ki veljata za največja in sta v svoj vrtinec potegnila tudi Posavje in grad Brežice. Leta 1515 so prav uporni kmetje požgali takratni grad, na njegovih temeljih je bil v času od leta 1529 do 1601 zgrajen grad, kot ga poznamo še danes. Čeprav je bil v fazi izgradnje, se je že uspešno obranil v uporu leta 1573. Tretji del prikazuje odmeve kmečkih uporov iz 20. in 21. stoletja, seveda s poudarkom na dogajanju v Posavju. Največji razcvet so kmečki upori v umetnosti, zgodovinopisju in vsakdanjem življenju doživeli v 2. polovici 20. stoletja, v času ko so oblasti promovirale vrednoti bratstva in enotnosti med različnimi narodi v skupni državi Jugoslaviji.

Muzejsko gradivo predstavljeno na razstavi je iz različnih virov. Predstavljeni so predmeti in gradivo, ki spadajo med prve vpise v inventarnih knjigah našega muzeja. Konec 50-ih let 20. stoletja so strokovni sodelavci Posavskega muzeja to gradivo načrtno zbirali za prve postavitve razstav o kmečkih uporih. Tem predmetom smo dodali še nekaj novejših muzejskih pridobitev: kot npr. arheološko gradivo s Starega gradu v Podbočju. Številno gradivo, ki je predstavljeno na razstavi, hranijo posavske, slovenske in tuje muzejske ustanove, arhivi in posamezniki ter so ga muzeju prijazno posodili.

Prenova stalne razstave je del in hkrati zadnja aktivnost mednarodnega in medinstitucionalnega projekta Upor / Buna / Revolt 1573 ̶ 2023, ki smo ga ob obeležbi 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora soustvarjali: Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Mestni muzej Krško ter hrvaški muzeji: Muzej Brdovec, Muzej grada Zagreba in Muzej seljačkih buna (Muzeji Hrvatskog zagorja).

Obiskovalce sta najprej pozdravili Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice in podžupanja Občine Brežice Mojca Florjanič. Razstavo je predstavila kustosinja Mihaela Kovačič, odprl pa jo je državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan. Za glasbeno razvajanje je poskrbel Mešani pevski zbor Viva Brežice z zborovodjo Krištofom Strnadom.

Pripravila: Mihaela Kovačič, kustosinja

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.