Arhivi Kategorije: Računalniške novice

Dve leti za edinstven ChromeOS Flex

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Operacijski sistem Google ChromeOS Flex je združljiv z osebnimi računalniki Windows in macOS. Poleg tega je še brezplačen.

Operacijski sistem Chrome OS podjetja Google je bil doslej na voljo le za določene modele računalnikov, kot so na primer računalniški sistemi Chromebook. Pred dvema letoma pa so se pri podjetju Google odločili za spremembo: sistem so prilagodili za vse uporabnike osebnih računalnikov, in sicer povsem brezplačno. Gre za različico operacijskega sistema ChromeOS Flex, ki je julija leta 2022 dočakal končno oziroma stabilno različico.

Google ChromeOS Flex je združljiv z osebnimi računalniki Windows in macOS. Novost je sicer primerna tako za izobraževalne ustanove kot za poslovne uporabnike in je popolnoma združljiva z vsemi drugimi Googlovimi storitvami v oblaku. Ključna prednost operacijskega sistema ChromeOS Flex je v tem, da se zažene v samo nekaj sekundah. Torej je primeren tudi za računalnike, ki se ne morejo ravno pohvaliti s hitrim zagonom oziroma s hitrimi trdimi diski. Ta za delovanje potrebuje le štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in zgolj 32 gigabajtov diskovnega prostora. Uporabljamo ga seveda lahko tudi na zmogljivejših sistemih.

Zanimivi operacijski sistem Google ChromeOS Flex je polno združljiv z več kot 400 različnimi osebnimi računalniki proizvajalcev, kot so Apple, Dell, HP in drugi. Celoten seznam povsem združljivih sistemov je na voljo na spletni povezavi https://support.google.com/chromeosflex/. Operacijski sistem Google ChromeOS Flex bo sicer deloval na vseh napravah, ki izpolnjujejo minimalne zahteve za njegovo namestitev in uporabo.

Brezplačni ChromeOS Flex bomo lahko uporabljali brez skrbi, saj vsebuje vse potrebne varnostne rešitve. Operacijski sistem je sicer brezplačno na voljo za prenos na povezavi https://chromeenterprise.google/os/chromeosflex/. Novost lahko namestimo preko pomnilniškega ključka USB ali preko omrežja. Ob prijavi obstoječih uporabnikov se bodo vsi njihovi podatki in nastavitve samodejno sinhronizirali z novim računalnikom.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Apple omogočil popravila v lastni režiji tudi za novejše naprave

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Apple je nedavno omogočil popravila v lastni režiji za njegove najnovejše računalniške sisteme. Tu gre za naprave opremljene s procesorji M3.

Verjetno se še spomnite, da je Apple dalj časa pošteno oteževal popravilo naprav v lastni režiji, medtem ko popravilo v licenčnih servisih navadno ni bilo ravno poceni. Velike količine lepila, nestandardni vijaki in zapletena notranja zgradba naprave so pogosto oteževale zamenjavo baterij, zaslonov ali drugih delov naprave. Poleg tega so se na zaslonu naprave uporabnikom pričela pojavljati raznovrstna obvestila o napakah, določene funkcije pa so enostavno prenehale delovati.

Leta 2022 pa je prišlo do neverjetnega preobrata, vsaj ko gre za novejše naprave podjetja Apple. Računalniški gigant je namreč podal izjavo, s katero je napovedal začetek programa samopostrežnih popravil. Ta program je strankam, ki menijo, da to zmorejo, omogočil, da najamejo vsa potrebna orodja in kupijo originalne nadomestne dele za izvedbo lastnoročnega popravila na domu.

Kot vse kaže bo podjetje Apple nadaljevalo s politiko popravil v lastni režiji. Ta program je bil namreč nedavno razširjen tudi na najnovejše računalniške sisteme računalniškega giganta, ki so opremljeni s procesorjem M3. Tu gre za 14-palčni MacBook Pro, 16-palčni MacBook Pro in ‌iMac‌, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesorje M3, M3 Pro, in/ali M3 Max.

Program popravil v lastni režiji je na voljo tako v Združenih državah Amerike kot v izbranih evropskih državah. Med njimi najdemo tudi Slovenijo. Nadomestne dele za naše naprave Apple pa lahko naročimo na spletni povezavi https://selfservicerepair.eu/sl-SI/order

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Na zapestju tokrat Samsung Galaxy Fit3: nič ji ne manjka

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Ne morem verjeti, da je minilo kar 4 leta, odkar je Samsung predstavil zapestnico Galaxy Fit2. S tem ko so zapustili ta segment, so si Fitbit (Google), Huawei in predvsem Xiaomi prilastili njegov vojni plen.

Vrnitev bo težka, ampak so jo vsaj storili pravilno. Očitno so se naučili iz napak, ki so jih storili s pametno uro Galaxy Watch6. Samsung Galaxy Fit3 deluje spodbudno, tudi ceno so postavili na pravo mesto in moja prva misel pred testom je bila, da so predstavili enakovredno konkurenco zapestnicama Xiaomi Smartband 7 in 8 (Pro).

PrednostiSlabosti
Dobra kakovost izdelaveSolidna, a ne najboljša baterija
Zaslon je odziven in jasenDva manjša programska hrošča
Meritve z le manjšimi odstopanji 
Enostavno zamenljivi paščki 
Všečen dizajn 

Samsung Galaxy Fit3 cena v Sloveniji?

Pametno zapestnico Galaxy Fit3 lahko dobite za 79 € v beli, srebrni in roznati barvi.

Samsung Galaxy Fit3 – zelo lepa in kakovostna zapestnica

Težko je narediti grdo zapestnico, oblika je že dalj časa ustaljena, največja razlika je predvsem v velikosti zaslona. Vseeno pa Samsung Galaxy Fit3 ima malenkosti, ki so narejene bolje od ostalih.

Aluminijasto ohišje je lepo ukrivljeno, srebrna pa se lepo dopolnjuje z belim paščkom. Njegov jeziček se skrije pod pašček, kar se mi je vedno zdelo boljša rešitev kot pa klasičen zatič. Pašček je tudi enostavno snemljiv s klikom na gumba na spodnji strani zapestnice, dodatne barve pa so že na voljo na spletni strani Samsung (za zdaj oranžna in zelena), seveda poleg že obstoječih roza in srebrne. Rozo različico sem videl v živo in verjamem, da se bo bolj dopadla nežnemu spolu, bela pa »paše« tudi na moška zapestja. Pašček je izredno udoben, ker je gumijasto, se dlake ne zatikajo.

Na aluminijastem okvirju je 1,6-palčni (4 cm) AMOLED zaslon (60 Hz) ločljivosti 256 x 402 slikovnih pik. Jasen, hiter in odziven, pregleden – s temi komplimenti operira zaslon zapestnice Fit3. Edino, kar me moti, je bolj opazna brada, še posebej, ker so ostali robovi okoli zaslona veliko tanjši.

Vgrajeni senzorji so standardni: merilnik pospeška, žiroskop, optični senzor srčnega utripa, barometer, senzor svetlobe. V primerjavi s prejšnjo generacijo je Fit3 pridobil še senzor za merjenje kisika v krvi (SpO2). GPS-a in naprednejših senzorjev (EKG, EDA …) ni, kar je dobra novica za baterija, slabša pa za primerjavo s konkurenco in uporabniško izkušnjo.

Žiroskop in merilnik pospeška pa sta uporabljena še za dve priročni funkciji: SOS v sili in zaznavanje močnega padca. Vklopi se ju v nastavitvah, v teoriji pa bi se morali vklopiti v primeru nesreče ali hudega padca. Nastavite lahko tudi, da sta aktivni samo ob vadbah. Razen tega, da sem na hitro preveril, ali funkciji dejansko pokličeta kontakt v sili (nastavite ga v aplikaciji), se nisem želel trpinčiti z namernimi padci. Obstaja tudi hitra bližnjica (5x dotik stranskega gumba). Bi pa zapestnico zlahka priporočal za starejše uporabnike, katere lahko hiter klic v sili reši pred hujšimi posledicami in obenem pomiri zaskrbljene družinske člane.

Ocena 5 ATM (uporaba do 50 m pod vodo) in IP68 sta piki na i, ki jih je potrebovala zapestnica Galaxy Fit3.

Kako se je Galaxy Fit3 obnesla med uporabo? Sem sploh kaj pogrešal?

Namen pametne zapestnice, in tudi pametne ure, je, da nas spodbudi k bolj zdravemu življenju. To ne pomeni, da morate takoj začeti teči ne vem kakšne dolžine ali pa kupiti članarino za fitnes. Pomembno je, da si s pomočjo zapestnice začnete zavedati, kaj se dogaja v telesu in kaj lahko spremenite. Če vsaj nekajkrat na dan pogledate na zapestnico ali pa v aplikacijo, ste naredili pomemben korak k boljšemu počutju. In iz tega vidika je Galaxy Fit3 odličen nakup.

Kot prvo je izredno enostavna za uporabo. Postopek seznanitve z vsemi namestitvami (potrebujete aplikacijo in dodaten vmesnik) traja le nekaj minut. Naknadno lahko spremenite še marsikatero nastavitev, a za večino bo zadoščala privzeta izbira. V mojem primeru sem naletel na težavo s seznanjanjem, ker imam Huawei telefon in privzeti brskalnik ni podprt za dokončanje namestitve. Ko sem uporabil Firefox, je vse potekalo brez težav.

Je lahka (18,5 g) in udobna za celodnevno nošenje. Zelo hitro pozabiš, da jo imaš na zapestju. Kot rečeno, dizajn je zelo moderen in mislim, da se bo večini prikupila.

Prostora za personalizacijo je ogromno. Številčnic je v aplikaciji celo preveč, težko se je odločiti za samo eno. Lahko si izberete najljubše in na zapestnici z dolgim pritiskom na zaslon med njimi prosto priklapljate. Na voljo je tudi posebna številčnica, ki jo lahko personalizirate s fotografijo iz svoje galerije. Dobro bi bilo, če bi lahko pri vsaki številčnici prilagodil, katere meritve želim, da se prikazujejo. Ko boste na primer zagnali vadbo ali pa upravljali glasbo telefona s krmilniki na zapestnici, se vam bo za hitri dostop pojavil oblaček. Kar je moteče, da pogosto zakrije določeno meritev na številčnici, zato bi bilo dobro, da jih lahko ročno premikamo.

Ploščice, ki jih boste našli pri brskanjem po zaslonu, so v bistvu vmesniki za prikaz določenih meritev. Spreminjate jih lahko v zapestnici (tudi dodajate) ali v aplikaciji. Za začetnike je osnoven pregled čisto dovolj, tisti, ki ste že vajeni pametnih ur in zapestnic, pa boste pogrešali kakšen graf ali drsnik več. Poglobljene informacije so v aplikaciji, vseeno pa ne bi škodilo, če bi se še kakšna informativna vrstica pojavila na zaslonu. Ploščiza za spremljanje spanja ima v mojem primeru manjšega hrošča. Na začetnem zaslonu je čas spanja neustrezno urejen. Manjkajo presledki in se je težko znajti v zmedi številk. Ko kliknem na globlji pregled, pa je vse dobro razporejeno. 

Vsakodnevne meritve – srčni utrip, koraki, kisik v krvi … – so natančni. Prihaja do manjših odstopanj, ampak govorim o nekaj odstotkih. V vsakem primeru pa velja poudariti, da vendarle ne gre za medicinsko napravo. Če boste opazili nepravilnosti, se posvetujte z zdravnikom. 

Če jo boste uporabljali ponoči, vam bo merila tudi kakovost spanca. Z mikrofonom telefona bo pozorna tudi na smrčanje.

Podprtih športov je na pretek, težko boste našli šport, ki ni na voljo na zapestnici. Na voljo so tudi »osnovni« trenerji, ki vam bodo pomagali na primer pri teku, hoji in doseganju ciljev.

Na klice se lahko javite na zapestnici, dobili boste tudi obvestila sporočil, WhatsApp, Messenger in ostalih aplikacij. Za določene boste morali najprej odobriti dovoljenje v aplikaciji. Na sporočila ne morete odgovarjati, razen z vnaprej določenimi hitrimi odzivi (»Da«, »Trenutno nisem na voljo« in podobno).

Baterija (208 mAh) je pri osnovni rabi dobra, po mojih podatkih bi zdržala okoli 9-10 dni, Samsung oglašuje do 13 dni. Z vedno vklopljenim zaslonom izgubiš 2-3 dni uporabe, če jo boste uporabljali še ponoči, pričakujte še dodaten dan manj. Na srečo nima lastnega GPS-a, ampak za to uporablja telefon, drugače bi bila poraba še hitrejša. Avtonomija baterije ni slaba, ni pa najboljša na trgu. Če boste z intenzivno rabo prišli do 5 dni rabe, ste lahko zadovoljni.

Rekreacija je lažja, zabavnejša in bolj informativna z Galaxy Fit3

Če se boste začeli rekreirati ali pa se že, vam pri tem lahko pomaga zapestnica Galaxy Fit3. Nizka cena, dobre in natančne funkcije, privlačen dizajn so dovolj dobri razlogi za nakup. Podarite jo lahko tudi starejšemu družinskemu članu in si s funkcijama za klic v sili prihranite nekaj sivih las.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Kubuntu Focus M2: Prenosnik Linux brez kompromisov!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Inženirji so prenosni računalnik Kubuntu Focus M2 opremili z Intelovim procesorjem Intel Core i9-14900HX. Tu je na voljo tudi grafična kartica GeForce RTX 4090.

Operacijski sistem Windows 10 še vedno kraljuje na področju prenosnih računalnikov, lahko kupimo tudi prenosnik z operacijskim sistemom Linux, ki bo brez težav opravil tudi z najzahtevnejšimi nalogami. Eden od teh je zagotovo prenosni računalnik Kubuntu Focus M2 Gen 5. Ta je namreč opremljen z nadvse zmogljivo strojno opremo, ki ji ne bo zmanjkalo sape.

Inženirji so prenosni računalnik Kubuntu Focus M2 opremili z Intelovim procesorjem Intel Core i9-14900HX. Ta podatke preračunava s 24 fizičnimi oziroma 32 navideznimi sredicami s frekvenco do 5,8 gigahercev. Tu je na voljo še sistemski pomnilnik DDR5 in pogon Solid State z vmesnikom M.2 2280. Dovolj dolgo avtonomijo pa mu zagotavlja baterija kapacitete 99 Wh.

Prenosni računalnik Kubuntu Focus M2 je brez težav kos tudi zahtevnejšim grafičnim opravilom. Model opremljen s 15,6-palčnim zaslonom ločljivosti 2.560 x 1.440 slikovnih točk ima na voljo grafični kartici Nvidia GeForce RTX 4060 in GeForce RTX 4070. Kupci večjega modela s 17,3-palčnim zaslonom ločljivosti 2.560 x 1.440 slikovnih točk pa imajo na izbiro grafični kartici Nvidia GeForce RTX 4080 in GeForce RTX 4090. To bo brez težav razveselilo tudi najzahtevnejše.

Temu seveda primerna je tudi cena. Vstopna različica novosti je namreč vrednotena na kar preračunanih 1.750 evrov. Ta pa obsega Intelov procesor Core i9-14900HX, 15,6 palčni zaslon in prednameščen operacijski sistem Kubuntu 22.04 LTE z vmesnikom KDE Plasma 5.27 LTS.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Strokovnjaki odsvetujejo dnevno uporabo očal Apple Vision Pro

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Strokovnjaki za navidezno in razširjeno resničnost svetujejo, da očala za navidezno resničnost ne uporabljamo dnevno. Sicer lahko pride do resnih zdravstvenih težav.

Podjetje Apple že kar nekaj časa prodaja svoj prva očala za navidezno resničnost, imenovana Apple Vision Pro. Novost je vsaj iz tehnološkega vidika izredno zanimiva. K temu veliko prispeva napredna tehnologija EyeSight. Ta namreč poskrbi za projiciranje uporabnikovih oči na očalih, tako da imajo ljudje okoli njega občutek, da je vedno “prisoten”.

Čeprav so očala za navidezno resničnost Apple Vision Pro nadse uporabna, strokovnjaki za navidezno in razširjeno resničnost svetujejo, da jih ne uporabljamo dnevno. To seveda povsem drži tudi za očala za navidezno in razširjeno resničnost drugih proizvajalcev. Pretirana uporaba tovrstnih naprav lahko namreč pusti resne posledice za uporabnike.

Dnevna uporaba očal za navidezno resničnost Apple Vision Pro lahko privede do moten v načinu, kako posamezniki ravnajo v resničnem življenju in z drugimi ljudmi. Večina uporabnikov se po daljši uporabi lahko celo izolira od drugih. Poleg tega lahko pride do motenj v koordinaciji ter načina upravljanja z resničnimi predmeti. K temu seveda gre dodati še težave z vidom, pri čemer gre tudi za poslabšano zaznavo globine in prostora.

Poleg tega številni uporabniki poročajo o težavah s preveliko težo naprav, neprijetnim nošenjem in celo nad glavoboli, ki naj bi jih povzročala očala. Prve težave se pojavijo že po 15 minutah uporabe. Precej resne težave pa so opazne po zgolj 30 minutah uporabe. Zato poznavalci svetujejo zmerno uporabo tovrstnih naprav – le nekaj krat na teden.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Novi Honor MagicBook Pro 16 nad paradne konje računalniških gigantov!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Podjetje Honor je dobro poznano po njegovih vrhunskih prenosnih računalnikih MagicBook, saj predstavljajo odlično alternativno precej dražjim prenosnikom Apple MacBook Pro in Samsung Galaxy Book Ultra. Nedavno pa so predstavili še en prenosni računalnik, in sicer Honor MagicBook Pro 16. Ta se po mnenju številnih poznavalcev lahko postavi po robu tako prenosnemu računalniku Apple MacBook Pro 16 kot Samsung Galaxy Book4 Ultra.

Nova družina prenosnih računalnikov MagicBook je namreč opremljena z nadvse zmogljivim procesorjem Intel Core Ultra 7 155H. Slednjega sicer najdemo tudi v prenosnikih Galaxy Book4 Pro in Galaxy Book4 Ultra. Zmogljivi procesor s 16 fizičnimi jedri in osemjedrno vgrajeno grafično kartico dopolnjuje še 32 gigabajtov sistemskega pomnilnika in terabajt prostora. Piko na i pa daje še samostojna grafična kartica Nvidia GeForce RTX 4060.

Prenosni računalnik Honor MagicBook Pro 16 seveda izstopa tudi na račun kakovostnega zaslona. Inženirji so ga namreč opremili s kakovostnim 16-palčnim zaslonom ločljivosti 3.072 x 1.920 slikovnih točk, razmerjem stranic 16 roti 10 in frekvenco osveževanja 165 Hz. To ga naredi primernega tako za igranje iger kot za resno delo in zabavo.

Novi prenosi računalniki Honor MagicBook Pro 16 je opremljen še s hitrim polnilnim sistemom, vmesnikom USB Type-C, priključkom Thunderbolt 4 ter bralnikom prstnih odtisov. Maloprodajna cena novinca žal še ni bila razkrita. Novost bo sprva ponujena v prodajo na Kitajskem trgu, in sicer v drugem četrtletju letošnjega leta.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Bralnik elektronskih knjig nenavadnega formata za zahtevnejše

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Nenavaden zaslon bralnika elektronskih knjig Onyx Boox Kant 2 je občutljiv na dotik. Na vgrajenem pomnilniku pa je nameščen mobilni operacijski sistem Android 11.

Ker prodaja elektronskih knjig še vedno narašča, bo v bližnji prihodnosti le še peščica ljudi uporabljala papirnate knjige za izobraževanje in kakovostno preživljanje prostega časa. Zato so se pri podjetju Onyx odločili, za pripravo prav posebnega bralnika elektronskih knjig. Ta je namreč opremljen z zaslonom posebnega formata. Naprava namreč meri 159 x 80 x 8 milimetrov, ločljivost zaslona pa znaša 824 x 1.648 slikovnih točk.

Zaslon bralnika elektronskih knjig Onyx Boox Kant 2 je seveda občutljiv na dotik in podpira 16 odtenkov sivine, hkrati pa omogoča nastavitev svetilnosti. Na vgrajenem pomnilniku pa je nameščen mobilni operacijski sistem Android 11, kar pomeni, da lahko na njem poganjamo bogato paleto mobilne programske opreme. Za tekoče poganjanje programske opreme pa skrbi štirijedrni procesor frekvence dveh gigahercev ter dva gigabajta sistemskega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je na voljo 32 gigabajtov razširljivega prostora.

Vgrajena baterija kapacitete 3.950 miliamper ur zagotavlja večdnevno brezskrbno uporabo bralnika elektronskih knjig Onyx Boox Kant 2. Tu sta na voljo še brezžični povezavi WiFi 802.11 b/g/n/ac in Bluetooth 5.0. Za polnjenje novosti pa je seveda na voljo vmesnik USB-C, ki je dejansko postal standard.

Bralnik elektronskih knjig Onyx Boox Kant 2 naj bi bil za svetovni trg na voljo v prihodnjih nekaj tednih. Maloprodajna cena novosti še ni bila razkrita. Pričakujemo pa, da ta ne bo pretirano visoka.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

KDE Slimbook V: Najboljši prenosnik Linux na trgu?

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Čeprav operacijski sistem Windows 11 kraljuje na področju prenosnih računalnikov, se je podjetje KDE odločilo, da bo svoj najnovejši prenosnik opremilo z Linuxom. Poleg tega so se njegovi inženirji odločili, da ga bodo opremili z nadvse zmogljivo strojno opremo. Na trgu je trenutno namreč težko dobiti prenosne računalnike z operacijskim sistemom Linux, ki jih lahko uporabljamo za zahtevna opravila in igranje novejših iger.

Novi prenosni računalnik KDE Slimbook V temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema s povsem prenovljenim in všečnim grafičnim vmesnikom KDE Neon OS s preobleko Plasma 6 UI. Tu gre za grafični vmesnik, ki zagotavlja maksimalno osredotočenost za delo, na razpolago pa so še številna priročna programska orodja. Poleg tega je bil prenosnik KDE Slimbook V preizkušen s strani programerjev organizacije KDE in sicer z namenom, da »preprečijo« vse težave strojne opreme z nameščenim operacijskim sistemom Linux.

Kot že omenjeno, je strojna oprema prenosnega računalnika KDE Slimbook V dovolj zmogljiva tudi za bolj zahtevna opravila. Novost s 40,6-centimetrskim (16-palčnim) zaslonom visoke ločljivosti je namreč opremljena z  procesorjem AMD Ryzen 7 7840HS družine Phoenix. Ta ima za nameček vgrajeno grafično jedro Radeon 780M GPU, ki grafične vsebine preračunava s kar 12 zmogljivimi jedri družine RDNA3.

Prenosni računalnik KDE Slimbook V lahko opremimo z do 64 gigabajti sistemskega pomnilnika DDR5-5600 in z do osmimi terabajti prostora za shranjevanje podatkov. Zaslon pa ponuja ločljivost 2.560 x 1.600 slikovnih točk in frekvenco osveževanja 165 hercev. Ohišje novinca je izdelano iz aluminija, zato ne preseneča, da tehta zgolj 1.86 kilogramov. Napolnjena baterija moči 68 vatnih ur pa zadošča za do 11 ur avtonomije delovnaja.

Čeprav je prenosni računalnik KDE Slimbook V nadvse zmogljiv, ta ni pretirano drag. Različica opremljena s 16 gigabajti sistemskega pomnilnika in 250 gigabajti prostora je namreč na voljo že za zgolj 999 evrov. Prvi kupci pa bodo novi prenosni računalnik KDE Slimbook V z operacijskim sistemom Linux prejeli tekom aprila.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Se nam obeta Xbox Series X brez prostora za shranjevanje iger?

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Najnovejše spletne govorice kažejo na to, da Microsoft pripravlja še eno različico igralne konzole Xbox Series X. Ta bo na voljo brez vgrajenega prostora za shranjevanje podatkov.

Podjetje Microsoft že dlje časa razvija prenovljeno različico igralne konzole Xbox Series X. Nova igralna konzola naj bi bila nared za prodajo med oktobrom in novembrom letošnjega leta. Njena predstavitev pa naj bi bila najavljena med junijem in julijem.

Nova Xbox Series X 2024 bo v primerjavi z zdajšnjo različico povsem drugačna. Ta bo namreč veliko bolj okrogla (cilindrična) in bo lansirana brez pogona za optične diske. V internih zaupnih dokumentih Microsofta podjetje razkriva, da bo konzola imela 2 TB shrambe (povečano iz 1 TB), USB-C vhod pa bo imel možnost napajanja. Prenovili oziroma izdelali bodo čisto nov Xbox krmilnik. Nov krmilnik (razvojna oznaka Sebille), bo napovedan proti koncu leta in bo vključeval pospeševalnik za podporo žiroskopu. Spremembe bodo tudi v procesorju. Slednji naj bi bil izdelan s precej učinkovitejšo 6-nm arhitekturo. Ta bo za manj električne moči proizvedla večjo zmogljivost.

A najnovejše spletne govorice kažejo na to, da naj bi podjetje Microsoft pripravlja še eno različico igralne konzole Xbox Series X. Tu bo šlo za povsem inovativno konzolo, saj bo kot prva na voljo brez vgrajenega prostora za shranjevanje podatkov. To v praksi pomeni, da bomo igre igralni neposredno iz Microsoftovega računalnika v oblaku. Poleg tega naj si se novost pri delovanju precej manj segrevala. Odsotnost pogona Solid State bo namreč podjetju Microsoft omogočila vgradnjo precej večjega hladilnega sistema za vgrajeni procesor.

Za uporabo nove igralne konzole Xbox Series X bo seveda treba razpolagati tako s hitrim dostopom do svetovnega spleta kot z mesečno naročnino. Bo pa ta znatno cenejša za nakup. Zato so poznavalci prepričani, da bo novost iz trga izpodrinila obstoječo igralno konzolo Xbox Series S z enim terabajtom prostora za shranjevanje iger. Poleg tega pa naj bi bila na voljo tudi v beli barvi.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Vrhunski Xiaomi 14 Ultra proti vsem!

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Pametni mobilni telefon Xiaomi 14 Ultra je že na voljo za prednaročilo pri izbranih spletnih trgovcih. Vstopna različica je vrednotena na 1.097 evrov.

Težko je konkurirati podjetjema Apple in Samsung v cenovnem razredu nad tisoč evri. A teh težav podjetje Xiaomi z najnovejšim telefonom Xiaomi 14 Ultra zagotovo ne bo imelo. Tu namreč gre za enega najnaprednejših pametnih mobilnih telefonov, ki se bo brez težav prikupil tudi najzahtevnejšim in tistim, ki obožujejo fotografijo.

Pametni mobilni telefon Xiaomi 14 Ultra je že na voljo za prednaročilo pri izbranih spletnih trgovcih (na primer Trading Shenzhen). Ker gre tu za vrhunski telefon, je temu primerna tudi cena. Vstopna različica telefona Xiaomi 14 Ultra z 12 gigabajti sistemskega pomnilnika in 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov je vrednotena na 1.097 evrov. Za naprednejše uporabnike pa sta na voljo različici opremljeni s 16 gigabajti sistemskega pomnilnika in 512 gigabajti oziroma enim terabajtom prostora. Zmogljivejši različici sta vrednoteni na 1.197 evrov in 1.297 evrov.

Pametni telefon Xiaomi 14 Ultra je pričakovano opremljen z nadvse zmogljivo strojno opremo. Ta namreč razpolaga s kakovostnim 6,73-palčnim oziroma 17,1-centimetrskim zaslonom LTPO3 AMOLED ločljivosti 3.200 x 1.400 slikovnih točk in frekvence osveževanja 120 hercev. Dovolj moči mu zagotavlja procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 v navezi z do 16 gigabajti sistemskega pomnilnika in z do terabajtom prostora. Tu je na voljo še masivna baterija kapacitete 5.300 miliamper ur s podporo hitremu polnjenju moči do 90 vatov žično.

Poleg tega ga bodo brez težav vzljubili ljubitelji digitalne fotografije. Ta je namreč opremljen s kar štirimi različnimi fotoaparati z naprednim in kakovostnim slikovnim tipalom ločljivosti 50 milijonov slikovnih točk ter vrhunskimi lečami Summicron priznanega podjetja Leica. Odlično pa se obnese tudi pri zajemanju fotografij.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.