Sestanek predstavnikov občine, šole, staršev in policije po incidentu na OŠ Velika Dolina

Avtor tega prispevka je Občina Brežice. Vabljeni k branju Občina Brežice »

Stanje se mora normalizirati, nujna je sistemska rešitev

Na sestanku so sprejeli naslednje ukrepe: občina je zagotovila varnostnika, policija bo poostrila patrulje v kraju in skrbela za varnost ob prihodu in odhodu otrok v šolo, Zdravstveni dom Brežice učencem in zaposlenim ter po potrebi tudi staršem zagotavlja psiho-socialno pomoč. Občina na skupni sestanek vabi pristojna ministrstva, saj je nujno poiskati sistemsko rešitev, ki bo dolgoročno uspešna.

Župan je po sestanku dejal, da so vsi zgroženi nad dogodkom. Prva naloga je, da se stanje v šoli normalizira in da se zagotovi nemoten in varen učni proces. Občina bo zagotovila varnostnika, (izvajalo se bo) zaklepanje šole in policija je poostrila patrulje, tako da bodo zagotovili predvsem varen prihod in odhod učencev.

Prav tako so se dogovorili s predstavnikom sveta staršem, da bi bilo najslabše, če otrok zaradi incidenta ne bi več pošiljali v šolo.  Zato je potrebno čim prej vrniti učence v šole. Zato so pozvali tudi ministra za notranje zadeve in ministra za vzgojo in izobraževanje, ta naj maksimalno pomaga pri reševanju tega problema ravnateljici in vodstvu šole. Kajti vodstvo šole ima izjemno omejene možnosti kar se tiče tako vzgojnih kot ostalih prejemov.

Prav tako so bili vsi na sestanku enotnega mnenja, da je nujno potrebno organizirati sestanek z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti saj gre tu za dolgoročne probleme, kjer je nujno poiskati sistemske rešitve, ki bodo pripeljale do tega, da bo sobivanje na dolgi rok sploh možno in da se bodo otroci v šoli počutili varne.

Občina Brežice je ena od 11 občin jugovzhodne Slovenije, kjer so župani pripravili predloge sprememb štirih zakonov z namenom reševanja problematike otrok iz težavnih socialnih okolij in  zbrali podpise več tisoč državljanov ter v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravila boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.