Župan podelil priznanja za tekmovanje v peki kruha

Avtor tega prispevka je Občina Brežice. Vabljeni k branju Občina Brežice »

Občina Brežice je v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Društvom kmetic Brežice že sedmo leto slavnostno podelila priznanja in zahvale za peko domačega kruha, vsem, ki so svoj kruh oddali na tekmovanju v letu 2022.

Podelitev za peko kruha 22-7

V sklopu tradicionalne prireditve ”Dan kruha, vina in salam” poteka tudi tekmovanje v peki domačega kruha. Od leta 2014 se je tekmovanja udeležilo 100 pekov in pekovk. Anica Travnikar in Sabina Kostevc pa sta se do sedaj tekmovanja udeležili vsako leto. Ocenjevanje poteka v dveh kategorijah, v letu 2022 sta bili kategoriji črni mešani kruh in pšenični kruh.

Iz leta v leto opažamo da je kvaliteta oddanih izdelkov vedno višja in komisija se je tudi v preteklem letu soočala z izzivom dobrega ocenjevanja. Župan Ivan Molan se je sodelujočim zahvalil za sodelovanje in na podlagi ocen komisije podelil zgolj srebrna in zlata priznanja. Pri tem mu je pomagal tudi član ocenjevalne komisije Roman Matjašič.

Podelitev za peko kruha 22-12

Za glasbeno spremljavo je poskrbel Niko Ogorevc, gostja dogodka pa je bila Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je prisotnim prestavila ključne informacije o vrtu v letošnjem letu. Peki in pekovke so bili ob prejetju priznanja deležni tudi Mišine knjige z naslovom Vrtnarimo z Mišo Pušenjak.

Svoj kruh lahko tudi letos oddate in sicer 23. 6. 2023 med 13. 30 in 14.30 uri v avli poslovnega centra Gasa (Upravna enota). Dogodek ”Dan kruha vina in salam” se iz grajskega dvorišča seli v staro mestno jedro.

Ocenjevanje bo potekalo v dveh kategorijah; praznični kruh in kruh posebnih vrst. Ob 18.00 uri bo možen ogled razstave vseh prejetih kruhov. Nagrajenca vsake kategorije bosta razglašena na glavnem odru prireditve.

Na dogodku bodo podeljene tudi nagrade in listine v sklopu izbora ”Županovo vino 2023”, možnost degustacije vina, kruha in salam, za vzdušje pa bodo poskrbeli fantje iz skupine Firbci.

Podelitev za peko kruha 22-9

Podelitev za peko kruha 22-1(1)

Podelitev za peko kruha 22-16

 

 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.