Arhivi Kategorije: Nova24TV

“Gazda” ogroža pitno vodo, a mu vseeno odgovorni “držijo štango”

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

Novinarka Demokracije Lea Kalc Furlanič

Neustrezen izbor trase čez edini vodonosnik Ljubljane po poplavnem območju, izbrana neustrezna tehnologija cevi, nestrokovna vgradnja in zasipanje kanala … Cevi že puščajo in to dokazljivo. Poleg tega je trasa kanala speljana po potresnem območju, cevi pa so zaradi nestrokovne graditve in prevelikega premera podvržene eksplozijam plinov, ki se nabirajo v njih. Zadnje poplave so dokazale, da cevi niso ustrezno nameščene, saj jih je na območju Sneberij kar izvrglo na površje. Če bo kanal C0 v obratovanju, bo prišlo do onesnaženja pitne vode za 340.000 uporabnikov ljubljanskega vodovoda, saj kanal teče čez varovano območje s podtalnico, edinim virom pitne vode za Ljubljano, in ni alternative, kjer bi se lahko načrpale potrebne količine vode za Ljubljano.

To so tehnične napake 12,4 kilometra dolgega kanala s cevjo za fekalije, odpadne vode, ki jih bodo iz občin Medvode in Vodice speljali v čistilno napravo na Brodu v Ljubljani.

Že ta odločitev je zgrešena in je izvor vseh težav, a kdo ve, zakaj so jo župani sprejeli. Dela so bila pod prejšnjo vlado ustavljena, saj Mestna občina Ljubljana kot nosilec naložbe ni imela vseh dovoljenj.

Janković je denimo drobil gradbeno dovoljenje na sedem delov, samo da bi se izognil pogoju okoljevarstvenega soglasja za območje nad vodonosnikom. V projektu so tako spretno manipulirali z besedami o posegih, vrsti in namembnosti gradnje, da bi jim še hudič verjel. Težko je dojeti, česa so sposobne naše institucije, od upravnih enot do ministrstev, celo vlade, samo da zaščitijo oz. “držijo štango” ljubljanskemu “gazdi”.

Foto: Jure Zorčič, STA

Tudi mariborska pravna fakulteta, ki je na pobudo okoljskega ministrstva izdelala pravno mnenje o vseh gradbenih dovoljenjih in drugih postopkih projekta, se spreneveda, saj v mnenju ni upoštevala ne uredbe o vodah ne vodnega soglasja za območje vodonosnika. Temeljnih dokumentov torej, na katerih graditev kanala C0 takoj pade. Sedaj vsi čakamo, kaj bo. Če okoljevarstveno soglasje res ni potrebno, bo Janković v svoji maniri zgradil kanal, dobil uporabno dovoljenje in po njem, ki že pušča, spustil fekalije. Ljubljančani, Slovenci, mu boste to res dovolili? Boste res dovolili, da se vaši otroci, starejši, oboleli … zastrupijo z onesnaženo pitno vodo?

Lea Kalc Furlanič

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Golobovi bodo ob južni meji postavili kontejnerje za migrante – so lahko prebivalci ogroženi?

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

Migrantski center Krnjak na Hrvaškem, buldožerji so že “v akciji”. (vir: portal hrvatska-danas, screenshot RTL)

V ponedeljek zjutraj se je v Donjem Dolu, v Karlovški županiji, na območju občine Krnjak, v stari vojašnici, nedaleč od državne meje s Slovenijo, začela gradnja velikega migrantskega centra. Prvi migranti bodo v center vstopili že oktobra. Skozi migrantski center bo šlo vsak dan do 500 migrantov. Kar pomeni, da gre za prehodni center, ti migranti bodo pot nadaljevali v Slovenijo.

Najbližja vstopna točka jim bo državna meja na območju Bele krajine, kamor se nezakoniti migranti počasi, a zanesljivo, že premikajo.

Oglejte si še: Dno se bliža vse hitreje

Črnomaljska podžupanja Maja Kocjan pa je v teh dneh za naš portal povedala, da v Občini Črnomelj in Civilni iniciativi Bela krajina z zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se dogaja na področju migracijske politike. “Če bodo nezakoniti prehodi prešli preko našega območja, bomo zagotovo ukrepali.

Hrvaški minister Davor Božinović je krajane, ki migrantskemu centru na tem območju nasprotujejo, obvestil, da gre zgolj za začasno rešitev. Dodal je: “Hrvaška je doslej uspela nadzorovati migrante. Nikoli ni pristala, da bi postala hotspot (vroča točka) za migrante. S svojim načinom upravljanja smo doslej to uspeli in to bomo uspeli tudi v prihodnje.” vir 

Razpis za kontejnerje
Na večji sprejem nezakonitih migrantov se pripravlja tudi slovenska vlada. Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je v tem tednu objavil dve javni naročili. Po enem išče izvajalce za pranje perila za potrebe nastanjenih v kapacitetah urada za obdobje enega leta. Z razpisom, ki so ga objavili v četrtek, 21. septembra 2023, pa iščejo bivalne in sanitarne kontejnerje. Iščejo do 50 kontejnerjev, dolžine 6 m x 2,4 m širine in 2,6 m višine), toplotno izolirane, z ogrevanjem, jeklene in pograde. Nadalje iščejo še WC in tuš kontejnerje ter zbiralnik fekalij. Postavili jih bodo predvidoma do 160 km iz Ljubljane, po potrebi jih bodo premeščali. To pomeni, da ne gre za kontejnerje, ki bi jih morebiti postavili ob ljubljanskem azilnem domu, kot so poročali nekateri, pač pa ob (južni) meji. (razpis)

Spomnimo. Ministrstvo za notranje zadeveje že v začetku leta objavilo javno naročilo za prevoze migrantov, prevoznik jim je moral zagotoviti 3 do 5 avtobusov in 2 kombija, 24 ur dnevno. Iz naročila je bilo razvidno, da bo najpogosteje začetna lokacija Bela krajina ali Ilirska Bistrica, končna pa Ljubljana. Vir 

Izbrano je bilo avtobusno podjetje Nomago, podatki Erarja kažejo, da jim je ministrstvo doslej plačalo skupno že 1,18 milijona evrov. Zgolj avgusta 2023 so jim za prevoz nakazali 156.081 evrov, v septembru pa že 57.346 evrov.

Moja Dolenjska

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Ob 18. uri se pričenja podiranje svetovnega rekorda! Kdo so prvi Borisovi gosti?

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

Danes ob 18. uri se na Novi24TV začenja podiranje Guinnessovega svetovnega rekorda za najdaljšo pogovorno oddajo v zgodovini. Rekord bo dosežen v sredo, 27. septembra, ob 18. uri in 18 minut. V najdaljši oddaji bo sodelovalo kar 70 gostov.

Prva gostja ob 18. uri bo zdravnica in nekdanja državna sekretarka ministrstva za zdravje Alenka Forte.

Ob 19. uri se bo Borisu pridružil predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati.

Ob 20. uri v studio pride karizmatični vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar.

Opis slike ni na voljo.

Ob 22. uri se bo Borisu Tomašiču pridružila zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver, takoj za njo, ob 23. uri, pa jo bo zamenjal njen soprog, evropski poslanec dr. Milan Zver.

Zadnja gostja v tem dnevu bo novinarka in urednica 2. programa Nova24TV Tinkara Rant.

S tem pa se program ne bo zaključil. Nova24TV bo oddajala tudi ponoči. Kdo so gostje naslednjega dne, si oglejte v razpredelnici.

Vabljeni k ogledu rekordne oddaje ob 18. uri!

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.