Arhivi Kategorije: Prispevki

Prometno poročilo, petek 2.junij 2023 ob 23:22

Avtor tega prispevka je Promet.si. Vabljeni k branju Promet.si »

Ovire

Zaprt počasni pas na primorski avtocesti med Senožečami in Nanosom proti Ljubljani, okvara tovornega vozila.

Prireditve

Sobota, 3. junij:
– Od Ljubljane preko Logatca, Cola in Ajdovščine proti Novi Gorici in naprej v Goriška Brda bo potekal kolesarski maraton. Na teh cestah so med 8. in 14. uro predvidene do 30 minutne popolne zapore.
– Cesta Kranjska Gora – Vršič bo zaprta med 14:30 in 18:30.

Več o prireditvah!

Delo na cesti

Cesta Ljubljana, Šentvid – Vodice bo v Tacnu na Cesti vstaje zaprta do 11. 6. 2023. Obvoz je po gorenjski avtocesti tudi za vozila brez vinjete, vendar samo med priključkoma Brod in Šmartno v obe smeri.

Na cesti Litija – Zagorje bo po novem pri Škledrovcu ob sobotah cesta zaprta od 7:30 do 17. ure. Delali pa bodo vse do 23. decembra.

V Ljubljani je na Dunajski cesti na območju nadvoza čez hitro cesto iz vseh smeri možno samo desno zavijanje.

Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.

V SB Brežice s 5. junijem odpravljene vse omejitve glede obiskov

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sobota, 03.06.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo

Stavba SB Brežice (foto: arhiv PO)

Od ponedeljka, 5. 6. 2023, naprej so v Splošni bolnišnici Brežice odpravljene vse omejitve glede obiskov. Obiski so možni po urniku, ki je veljal pred epidemijo. Tudi informacije svojcem se dajejo po urniku, ki je veljal pred epidemijo.

OBISKIDELOVNIKPRAZNIKI IN NEDELJEINFORMACIJE SVOJCEM *
interni oddelek14.30–16.0014.00–16.0014.30–15.00
kirurški oddelek16.00–17.0014.00–17.0016.45–17.00
otroški oddelek11.00–17.0011.00–17.0011.00–13.00
ginekološko-porodni oddelek16.00–17.0014.00–17.0017.00–18.00
oddelek za anestezijo, reanimacijo in intenzivno zdravljenjePo dogovoru z zdravnikomPo dogovoru z zdravnikom13.00–14.30

*Informacije dajo praviloma dežurni zdravniki (možno tudi lečeči zdravnik ali zdravnik, ki je za to določen s strani predstojnika oddelka).

Telefonske Informacije o pacientih zdravniki dajejo svojcem izključno po predhodnem dogovoru med zdravnikom in svojcem.

Med vikendi in prazniki informacij o zdravstvenem stanju pacientov ne dajemo.

Priporočila, ki veljajo še naprej:

  • največ dva zdrava obiskovalca na enega pacienta (brez kakršnihkoli simptomov bolezni),
  • razkuževanje rok,
  • ustrezna varnostna razdalja med pacientom in obiskovalci,
  • uporaba zaščitnih mask v primeru tesnejšega stika,
  • brez vnašanja hrane in pijače.

Z izdajo tega navodila prenehajo veljati vsa do sedaj izdana navodila.

Vir: SB Brežice

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Golobova vlada je lagala kmetom!

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

Opozorilni protest kmetov v Ljubljani. Vir: STA

Golobova vlada kmete dokazano vleče za nos. Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je namreč v odgovoru na vprašanje evropskega poslanca Franca Bogoviča v zvezi s problematiko upravljanja območij Natura 2000 trditve predstavnikov Ministrstva za naravne vire in prostor RS postavil na laž. “Vlada RS se v predlogu uredbe Natura 2000 in ukrepih PUN 2023-2028 sklicuje na Skupno kmetijsko politiko EU (SKP), pri čemer pa krši ravno osnovno načelo SKP, ki je: da so ukrepi SKP obvezni za državo, a prostovoljni za kmete,” ob tem kritično izpostavlja Bogovič. 

S strani Ministrstva za naravne vire in prostor RS smo lahko poslušali navedbo, da je bilo s strani Evropske komisije od slovenske vlade zahtevano, da se kar 200 hektarjev obdelovalnih površin na Ljubljanskem barju spremeni v steljnike, ker ta območja spadajo v okvir Natura 2000 za varstvo ptic in metuljev. Ob tem so opozarjali, da če vlada v tem primeru ne bo ukrepala, bo to prispevalo k zavrnitvi nacionalnega strateškega načrta SKP ali vsaj njegovo odloženo potrditev. “Iz odgovora evropskega komisarja izhaja, da so predstavniki ministrstva lagali,” izpostavlja evropski poslanec Franc Bogovič.

Izjave predstavnikov ministrstva na okrogli mizi na Igu, ki so bile podane 16. marca letos, kjer je bilo mogoče slišati izgovarjanje na Evropsko komisijo, so spodbudile Bogoviča, da je ta kot član Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) 21. aprila na Evropsko komisijo naslovil naslednje vprašanje: “Sprašujem, ali drži, da je Evropska komisija, med prekrškovnim postopkom proti Sloveniji v zvezi s slabšanjem stanja travniških vrst metuljev, ptic in habitatnih tipov na traviščih Nature 2000 ter med pogajanji s slovenskimi organi o nacionalnem strateškem načrtu SKP, zahtevala, da se 200 hektarjev obdelovalnih površin na Ljubljanskem barju spremeni v steljnike, z zahtevo, da ta območja spadajo v okvir Natura 2000 za varstvo ptic in metuljev?” Ob tem je poudaril, da omenjeno vprašanje zastavlja v luči aktualnih javnih razprav v Sloveniji o osnutku uredbe o nacionalnem programu upravljanja Natura 2000 za obdobje 2023–2028, ki med drugim v prilogah k predlogu zahteva, da kmetje na Ljubljanskem barju 690 hektarjev travnikov in njiv spremenijo v travniške površine. “Ni treba posebej poudarjati, kaj bi uvedba takega ukrepa pomenila za kmete na tem območju. Prizadetih bi bilo več kot 200 kmetij, od tega bi moralo okoli 60 kmetij zaradi izgube pašnih površin prenehati z živinorejo.”

Upravljanje Nature bo učinkovito le, če bo pri določanju in pri upravljanju območja podprto s strani vseh deležnikov
Po besedah Bogoviča s strani Evropske komisije niso zahtevali spremembe njivskih površin v steljnike. “Čeprav obnova travnikov predstavlja obvezo države, se morajo predstavniki države odločiti, kje in na kakšen način bodo realizirali to obvezo,” je jasen v zvezi z odgovorom evropskega komisarja. Bogovič poudarja, da Komisija spremlja proteste slovenskih kmetov, zato ob tem pozivajo vlado, da v “dialogu z vsemi deležniki dogovori način upravljanja na Natura območju, saj bo upravljanje Natura območja učinkovito le takrat, če bo podprto s strani vseh deležnikov pri določanju in pri upravljanju območja, torej tudi in predvsem s strani kmetov.”

Foto: STA

Nerazumno in absurdno: Ministrstvo se v vladnem predlogu sklicuje in daje za podlago EU uredbe, ki še niso sprejete
Pri predlagani vladni uredbi Natura 2000 in ukrepih PUN 2023–2028 se zdi Bogoviču zelo sporno, da sta kot zakonski podlagi za predlagano uredbo Vlade RS navedeni EU Uredba o ohranjanju narave in Uredba o trajnostni rabi pesticidov (Uredba SUR). Omenjeni uredbi namreč še sploh nista sprejeti, saj šele sedaj poteka njuna obravnava na pristojnih in zainteresiranih odborih. “V jesenskem času se predvideva oblikovanje stališča Evropskega parlamenta za obe EU uredbi, približno isti čas pa tudi oblikovanje stališča Sveta EU do predlogov, temu bo sledila obravnava uredb v trialogu, v katerem bodo sodelovali Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU,” ob tem pojasnjuje evropski poslanec.

Evropski poslanec Franc Bogovič in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan (Foto: STA)

Po navedbah Bogoviča glede omenjenih uredb obstaja precej nestrinjanja. Tako na Odboru EP za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), kot na Odboru EP za ribištvo (PECH), je bil namreč Predlog uredbe o ohranjanju narave označen kot neprimeren. Navkljub dejstvu, da je Odbor za okolje tisto matično telo v tem primeru, pa na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta Bogovič pričakuje burno razpravo in številne amandmaje. “Predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov je prav tako v obravnavi na odborih EP, ravno te dni smo vlagali amandmaje na predlog uredbe SUR na odboru AGRI. Pričakujemo vsaj 3000 amandmajev, kolikor jih je bilo na to uredbo vloženih tudi na odboru ENVI”, ob tem izpostavlja in še opozarja, da se vlada v predlogu uredbe Natura 2000 in ukrepih PUN sklicuje tudi na Skupno kmetijsko politiko (SKP), pri čemer pa “krši ravno osnovno načelo SKP, ki je: da so ukrepi SKP obvezni za državo, a prostovoljni za kmete”.

Glede na odgovor komisarja je mogoče logično sklepati, da bi se kot kaže dalo prisluhniti potrebam kmetov, a kot kaže je najlažje vseskozi zatrjevati, kako se nič ne da.

Ana Horvat

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Katoliška cerkev v Španiji odkrila 728 spolnih zlorab od leta 1945

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Španska katoliška škofovska konferenca je v svojem prvem javnem poročilu sporočila, da je na podlagi pričevanj 927 žrtev našla dokaze o 728 spolnih zlorabah v cerkvi od leta 1945. Cerkev je sporočila, da je bilo 83 odstotkov žrtev in 99 odstotkov storilcev moških, a je večina storilcev že umrlo.

V poročilu, ki ga je cerkev predstavila na škofovski konferenci, naj bi za več kot polovico dejanj bili odgovorni duhovniki, preostali pa so bili drugi cerkveni uradniki. Večina primerov se je sicer zgodila v prejšnjem stoletju, vsaj 75 odstotkov pred letom 1990.

Na konferenci je bilo rečeno, da se zbiranje pričevanj nadaljuje. Zbrana so bila v približno 200 uradih za zaščito mladoletnikov, ki jih je cerkev po Španiji ustanovila leta 2019. V vodilnem dnevniku El País, ki neprestano poroča o primerih v Španiji in tujini, je bilo zapisano, da so dejanske številke o zlorabah v cerkvi verjetno veliko višje, saj se cerkveno poročilo nanaša le na primere, zabeležene od leta 2019, in ne vključuje števila primerov, za katere je cerkev vedela pred tem datumom.

Duhovnik in deklica (Slika je simbolična)
Duhovnik in deklica (Slika je simbolična)FOTO: Shutterstock

Odvetniška družba iz Madrida, ki vodi vzporedno preiskavo po naročilu španske škofovske konference, je za medije povedala, da je število žrtev verjetno na tisoče. Podjetje še ni pripravilo rezultatov. Španska cerkev do nedavnega ni želela izvajati preiskav ali objavljati informacij o primerih spolnih zlorab. Špansko državno tožilstvo se je v začetku leta pritožilo, da škofje prikrivajo informacije, a so škofje to zanikali.

“Člani te cerkve so prizadeli druge člane cerkve ali družbe,” je dejal César García Magán, generalni tajnik Španske škofovske konference. “Zaradi tega čutimo bolečino in sram.”  Vendar je dejal, da to ne bo imelo nobenega pomena, če se ne bodo spremenili načini zaščite otrok. Dejal je, da je cerkev zavezana tudi k delitvi svojih ugotovitev in da mora pridobljene dokaze uporabiti za zagotovitev, da se “spolne zlorabe v srcu cerkve ne bodo več dogajale”.

V škofovskem poročilu je navedeno, da so se zlorabe večinoma dogajale v šolah, semeniščih in župnijskih stavbah. Španski parlament je leta 2022 izglasoval začetek prve uradne preiskave pod vodstvom varuha človekovih pravic v državi o obsegu spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki in cerkveni uradniki, potem ko je časnik El País objavil obtožbe o zlorabah več kot 1200 žrtev.

Duhovnik (slika je simbolična)
Duhovnik (slika je simbolična)FOTO: Shutterstock

Le v peščici držav so na pobudo vlade ali parlamenta izvedli preiskave o zlorabah, kot jih je izvedla Španija. Najobsežnejša je bila v Avstraliji. Leta 2017 so ugotovili, da je bilo med letoma 1980 in 2010  sedem odstotkov katoliških duhovnikov obtoženih zlorabe mladoletnikov. 

image

PREBERI ŠE

Na Hrvaškem ugibanja o številu spolnih zlorab otrok v Cerkvi

Preiskave, ki so jih od leta 2005 vodili sodniki na Irskem, so vplivale na nekdaj prevladujoč vpliv Katoliške cerkve v družbi in politiki. V Franciji pa je neodvisna preiskava leta 2021 ocenila, da je bilo v obdobju 1950–2020 približno 330.000 otrok žrtev spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov ali drugih laičnih uslužbencev, povezanih s Katoliško cerkvijo.

Na Portugalskem je strokovna skupina letos navedla, da je bilo morda več kot 4800 posameznikov žrtev spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Po državi se pojavljajo močnejše krajevne plohe in nevihte – Arso izdal rumeno opozorilo

Avtor tega prispevka je RTV Slovenija. Vabljeni k branju RTV Slovenija »

Foto: Shutterstock

Močnejše nevihte se pojavljajo po različnih delih države, med drugim so močne padavine zajele osrednji del Slovenije, vključno z Ljubljano, območje Litije, del Primorske ter severozahod države. Iz Medvod ob tem poročajo tudi o toči.

Zaradi šibkih ter zelo spremenljivih višinskih vetrov bodo nevihte znova zelo stacionarne, pomikanje bo zelo počasno ter najbrž tudi spremenljivo, so ob tem napovedali na vremenskem portalu Neurje.si. Veliko verjetnost za nastanek močnejših neviht so napovedali za skoraj celotno območje Slovenije, z izjemo severozahoda in Prekmurja, kjer je ta možnost po njihovih napovedih nekoliko manjša.

Nevihte se bodo po napovedih vremenoslovcev v večernih urah umirile, še vedno pa se bodo lahko pojavljale krajevne plohe.

V soboto nevihte mogoče predvsem v gorskem svetu

V soboto bo po napovedi Arsa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek pa vremenoslovci napovedujejo spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Po državi se pojavljajo močnejše nevihte, ponekod klestila toča

Avtor tega prispevka je RTV Slovenija. Vabljeni k branju RTV Slovenija »


Medvode je popoldne zajelo neurje z močno točo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Medvode je popoldne zajelo neurje z močno točo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da nam pošljete fotografije ali videoposnetke na mmc-notranja@rtvslo.si

Močnejše nevihte so se popoldne začele pojavljati po različnih delih države, med drugim so močne padavine zajele osrednji del Slovenije, vključno z Ljubljano, del Primorske ter severozahod države. Iz Medvod so ob tem poročali tudi o toči.

“Zaradi šibkih ter zelo spremenljivih višinskih vetrov bodo nevihte znova zelo stacionarne, pomikanje bo zelo počasno ter najbrž tudi spremenljivo,” so ob tem napovedali na vremenskem portalu Neurje.si. Veliko verjetnost za nastanek močnejših neviht so napovedali za skoraj celotno območje Slovenije, z izjemo severozahoda in Prekmurja, kjer je ta možnost po njihovih napovedih nekoliko manjša.

Nevihte se bodo po napovedih vremenoslovcev v večernih urah umirile, še vedno pa se bodo lahko pojavljale krajevne plohe.

Facebook prispevek: https://www.facebook.com/rtvslo.si/videos/946048753378300

V soboto nevihte mogoče predvsem v gorskem svetu

V soboto bo po napovedi Arsa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek pa vremenoslovci napovedujejo spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Ponekod po državi močnejše nevihte, klestila tudi toča

Avtor tega prispevka je RTV Slovenija. Vabljeni k branju RTV Slovenija »


Medvode je popoldne zajelo neurje z močno točo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Medvode je popoldne zajelo neurje z močno točo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da nam pošljete fotografije ali videoposnetke na mmc-notranja@rtvslo.si

Močnejše nevihte so se popoldne začele pojavljati po različnih delih države, med drugim so močne padavine zajele osrednji del Slovenije, vključno z Ljubljano, del Primorske ter severozahod države. Iz Medvod so ob tem poročali tudi o toči.

“Zaradi šibkih ter zelo spremenljivih višinskih vetrov bodo nevihte znova zelo stacionarne, pomikanje bo zelo počasno ter najbrž tudi spremenljivo,” so ob tem napovedali na vremenskem portalu Neurje.si. Veliko verjetnost za nastanek močnejših neviht so napovedali za skoraj celotno območje Slovenije, z izjemo severozahoda in Prekmurja, kjer je ta možnost po njihovih napovedih nekoliko manjša.

Nevihte se bodo po napovedih vremenoslovcev v večernih urah umirile, še vedno pa se bodo lahko pojavljale krajevne plohe.

V soboto nevihte mogoče predvsem v gorskem svetu

V soboto bo po napovedi Arsa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek pa vremenoslovci napovedujejo spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Glasbena poslastica danes v Radečah

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 02.06.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija

Na koncertu GŠ Laško-Radeče bodo kot gosti nastopili članice in člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev (foto: arhiv PO).

Danes ob 18. uri se bo v radeški športni dvorani odvijal glasbeni nastop šolskega pihalnega orkestra Glasbene šole Laško-Radeče z dirigentom Primožem Razborškom. V goste pa prideta dve odlični glasbeni zasedbi – KD Godba Slovenskih železnic z dirigentom Francijem Lipovškom in Pihalni orkester radeških papirničarjev z dirigentom Tomijem Majcnom.

“Tovrstni koncert vidimo kot priložnost povezovanja, skupnega muziciranja, izmenjavo strokovnih mnenj, utrjevanja prijateljskih in medgeneracijskih vezi ter ohranjanje tradicije godbeništva v našem okolju. Tako vsi skupaj pripomoremo k promociji orkestrskih glasbil in s tem vpis novih učenk in učencev v glasbeno šolo ter njihovo strokovno izobraževanje, ki se nadaljuje z igranjem v odraslih ljubiteljskih godbah,” pravijo v Glasbeni šoli Laško-Radeče, ki jo vodi ravnateljica Rosana Jakšič.

Če vam čas dopušča, vabljeni na glasbeno poslastico v Radeče.

S. R.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.