Arhivi Kategorije: Radio Brežice Eu

Sara Cizelj, predsednica KD Gasilski pihalni orkester Loče

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

V novi epizodi oddaje Odgovori na mestu, se Tadej pogovarja s Saro Cizelj o delovanju kulturnega društva Gasilski pihalni orkester Loče. Sara Cizelj kot nova predsednica Gasilskega pihalnega orkestra Loče, spregovori tudi o nedavni odlični uvrstitvi na 42. tekmovanju Zveze slovenskih godb.

Poslušajte oddajo:

Iz vsebine podkasta:

Spoštovane poslušalke in spoštovani poslušalci. Poslušate novo epizodo oddaje Odgovori na mestu, v kateri danes gostimo predsednico Gasilskega pihalnega orkestra Loče, Saro Cizelj. Sara, pozdravljena. Gasilski pihalni orkester v Ločah deluje že koliko let? Ja, ste ‘gasilski’ pihalni orkester. Kaj to pravzaprav pomeni? Delujete v sklopu gasilskega društva ali kako? Kdaj in kako se je pa pravzaprav začela pisati vaša zgodba? Vaš orkester šteje kar 52 članov. To je zelo lepa in hkrati ogromna številka. Kdaj najdete čas, da se vsi zberete skupaj? Kako pogosto imate vaje? Za dobre rezultate, o tem malce kasneje, je potrebno namreč veliko vaje, drži? Trenutni dirigent je gospod Miran Petelinc, se jih je pa v zgodovini vašega delovanja kar nekaj zvrstilo. Morda omenite koga? Udeležujete se tudi mnogih mednarodnih festivalov. Kje vse ste že bili in ali že načrtujete udeležbo na kakšnem novem festivalu izven naših meja? Ne manjkate pa niti na slovenskih festivalih. Pred dobrim mesecem dni, natančneje 20. aprila, ste se udeležili 42. tekmovanja Zveze slovenskih godb. Potekalo je v Velenju, dosegli ste pa izjemen uspeh, ki je poplačal ves trud zadnjih mesecev. Sara, vabim te, da kar sama poveš, kakšno uvrstitev ste dosegli v Velenju in kaj to pravzaprav za vas sploh pomeni. Kaj pa nas, vaše zveste poslušalce, čaka v prihodnje? Je na vidiku kakšen koncert? Kaj nas čaka tam? Poslušalci Radia Brežice Eu boste lahko poslušali posnetek vaše Dobovske koračnice, poslušalci podcasta Odgovori na mestu, pa si lahko Dobovsko koračnico v izvedbi Gasilskega pihalnega orkestra Loče, predvajate na YouTube-u. Gasilski pihalni orkester Loče – Dobovska koračnica: https://www.youtube.com/watch?v=lteepaKv9vU

Za Radio Brežice Eu, Tadej Cizelj

Otvoritveni dogodek Tednov ljubiteljske kulture v Brežicah

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Javni sklad za kulturne dejavnosti je v ponedeljek, 13. maja, ob 12. uri izvedel novinarsko konferenco pred Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki bodo med 17. majem in 16. junijem. Na novinarski konferenci v poročni dvorani Posavskega muzeja Brežice (Grad Brežice) so o poudarkih letošnjega TLK in pomenu ljubiteljske kulture spregovorili pomočnik direktorja JSKD za posebne projekte dr. Tomaž Simetinger, vodja območne izpostave JSKD Brežice Simona Rožman Strnad in župan občine Brežice Ivan Molan.

Posnetek novinarske konference v produkciji Radia Brežice Eu.

Tedni ljubiteljske kulture so osrednji letni projekt JSKD, ki že tradicionalno opozarja na številčnost, ustvarjalnost in kakovostno delo ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev. Ljubiteljstvo je pogosto prva stopnička do srečevanja s kulturo, obenem pa omogoča prostor za tkanje medosebnih odnosov in prijateljstev.
Letos se bodo Tedni ljubiteljske kulture osredotočali na pomen sodelovanja pod sloganom Medgeneracijsko ustvarjalni, saj je ljubiteljska kultura pomembno povezovalno vezivo vseh generacij, je vključujoča in odprta za vsakogar, ne glede na človekovo starost ali poreklo.

Otvoritveni dogodek TLK bo v četrtek, 16. maja, ob 19.30 v Gradu Brežice. Program ob odprtju bo v obliki kulturnega sprehoda skozi osem ustvarjalnih dejavnosti JSKD – z različnimi točkami pred gradom in v njem se bodo med drugim predstavile folklorne skupine, plesalci, godbeniki, zborovski, literarni in gledališki ustvarjalci, na ogled bo likovna in filmska dejavnost. Zbrane bodo v dvorani nagovorili direktor JSKD Damjan Damjanovič, predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije Maja Jerman Bratec, župan Brežic Ivan Molan in predstavnik Ministrstva za kulturo.

Dan odprtih vrat v Dentalnem centru Tatalović prinaša popuste in darila

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

V soboto, 18. maja, od 8. ure zjutraj dalje, vas v Dentalnem centru Tatalović vabijo, da vstopite v svet, kjer se začne vaša zdrava zobna higiena in lepši nasmeh, na dan odprtih vrat, kjer boste spoznali prednosti in učinke nadvse priljubljenega zobnega aparata Invisalign, ki je primeren tako za otroke kot odrasle.

@dctatalovicReplying to @Luki???? Rezerviraj si 18. maj, saj bomo imeli dan odprtih vrat za Invisalign in All-on-4. ???? Čakajo te brezplačne storitve, popusti in darila! Rezerviraj svoj termin na povezavi v opisu profila. ✨ #dct #dentalnicentertatalovic #zobozdravnik #invisalign #danodprtihvrat

♬ original sound – Dentalni center Tatalović

Pričakuje vas strokovno podkovana in prijazna ekipa Dentalnega centra Tatalović, kjer boste izvedeli vse, kar vas zanima o njihovih kakovostnih storitvah in spoznali strokovnjake. Ker se k njim rade vračajo zadovoljne stranke, so tudi za vas pripravili paket dobrodošlice.

Poleg brezplačnih nasvetov, vam na ta dan ponujajo 15 % popust na nevidni zobni aparat Invisalign, če ga potrdite na licu mesta in 10 % popust, ki velja še teden dni po dogodku. Za vas bodo pripravili tudi simulacijo nasmeha pred in po nošenju aparata, da boste lahko videli, kakšne rezultate lahko pričakujete. Zakaj ne bi ceneje prišli do aparata, ki diskretno in brez nelagodja preoblikuje vaš nasmeh ali nasmeh vašega otroka?

Vsi, ki boste ta dan obiskali njihove prostore, boste prejeli tudi takojšen brezplačni ortopan, brezplačni pregled pri ortodontu, Curaprox ščetke in še kaj.

Prav tako boste lahko spoznali revolucionarno storitev All-on-4, ki bo za vedno rešila težave manjkajočih zob – tudi tukaj boste obiskovalci prejeli 10% popust, če storitev All-on-4 potrdite v istem dnevu.

Svoj termin si rezervirajte na povezavi: https://www.tatalovic.si/narocite-se-na-pregled

Veseli bodo vašega obiska – pridite sami, v dvoje, z mamo, prijateljico, stricem, nečakom ali hčerko. Pričakujejo vas na Cesti krških žrtev 112 v Krškem.

PROTESTNI SHOD bo 11. maja ob 9. uri

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem in Krajevna skupnost Velika Dolina obveščajo, da bo v soboto 11. maja 2024 ob 9. uri, PROTESTNI SHOD na parkirišču Mejnega prehoda Obrežje.

Vsi, ki razumete zakaj so krajani KS Jesenice na Dolenjskem in KS Velika Dolina proti postavitvi azilnega doma na območju Obrežja vabljeni, da na miren način podprete njihovo nestrinjanje s postavitvijo AZILNEGA DOMA v Občini Brežice.

Jure Lesar s skupino Krila ptice predstavljajo novi singel Lep dan

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

V tokratnih Glasbenih novičkah iz Slovenije se je naša Ana Jurko pogovarjala z Juretom Lesarjem o njegovem najnovejšem singlu Lep dan, ki ga lahko poslušate na Radiu Brežice v rubriki Hit tedna! V pogovoru omenita tudi vse o nastanku videospota in zasedbe Krila ptice.

Iz vsebine podkasta:

Z nami danes je obalni kantavtor iz Pirana in neutrudni opazovalec življenja, ki nam predstavlja že peti singel in videospot iz prihajajočega tretjega studijskega albuma, ki bo izšel v jesenskem času letošnjega leta. Jure Lesar pozdravljeni! Skladba »Lep dan« zveni nostalgično, kot bi nastala v nekih drugih časih in prostorih, a še vedno daje močan vtis, da se vse skupaj dogaja prav zdaj. Od kod izvira ideja za tovrstno skladbo? Jure, vi ste avtor besedila, aranžma pa je nastal v sodelovanju s producentom Žaretom Pakom. Nekaj o sami ideji skladbe ste že povedali, kako pa je pesem nastajala? Tokrat prvič izdajate singel skupaj s spremljevalno zasedbo Krila ptice, glasbeniki Jan Fanedl, Matic Isovski, Gašper Peršl in Timotej Majer pa Vas spremljajo na koncertnih odrih. Kako pa bi opisali vaše sodelovanje? Videospot, ki sledi vašemu pripovedovanju in glasbi, je režirala madžarska avdiovizualna umetnica Veruš Villangó, ki ustvarja med Budimpešto in Piranom. Zakaj pa ste izbrali ravno njo in kaj nam videospot pove o sami sklabi? Kakšni pa so Vaši prihajajoči načrti? Jure najlepša hvala za vse povedano, želim Vam veliko sreče še v prihodnje. Poslušalci radia Brežice Eu boste vsak hip lahko prisluhniliu skladbi “Lep dan”, ki je uvrščena v rubriko Hit tedna. Poslušali ste glasbene novičke iz Slovenije!

Z vami danes, Ana Jurko!

Franc Kangler označil Obrežje kot neprimerno lokacijo za azilni dom

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Nekdanji sekretar na ministrstvu za notranje zadeve označil Obrežje kot neprimerno lokacijo za azilni dom, Urad RS za oskrbo in integracijo migrantov pa nima študij o primernosti lokacij.

V ponedeljek, 22. aprila, si je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler skupaj z županom Ivanom Molanom ogledal lokacijo na Obrežju, kjer država načrtuje azilni center. Na podlagi izkušenj na področju varnosti in migracij je tudi sam ocenil lokacijo kot neprimerno, saj ponuja priložnost za kriminal in iskanje priložnosti migrantov za pot naprej kot je npr. skrivanje v tovornjakih. Izpostavil je tudi pomanjkanje policistov, ki pomembno vpliva na vprašanje varnosti lokalne skupnosti, ta se bo še povečala ob čedalje večji možnosti stavke slovenskih policistov.

Franc Kangler in Ivan Molan

Kot je dejal župan Ivan Molan, poziva Vlado RS, da ponovno premisli o izbrani lokaciji ob obremenjeni avtocesti na mejnem prehodu, ki ga letno prečka 5, 5 milijona vozil, tudi zaradi tega, ker očitno študije o primernosti lokacij sploh niso bile narejen. Predstavniki vlade so ob različnih priložnostih izpostavljali 20 možnih lokacij in pogovore z desetimi občinami, vendar Urad RS za oskrbo in integracijo migrantov ne razpolaga z nobenim dokumentom študije. Občina Brežice je med prizadevanji proti vzpostavitvi azilnega centra zaprosila za dostop do informacij javnega značaja v zvezi z narejenimi študijami in pogovori z lokalnimi skupnostmi glede primernih lokacij. Iz Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov je občina prejela odgovor, da ne razpolagajo z navedenimi dokumenti, saj je bil opravljen zgolj strokovni premislek, prav tako ni narejen zapisnik kdo od predstavnikov vlade in kdaj ter s kom je opravljal posamezne razgovore o postavitvi azilnih centrov.

Ivan Molan in Franc Kangler na lokaciji, kjer država načrtuje azilni center.

Brežice uspešno zaključile teden podjetniških priložnosti

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Uspešen zaključek 14. Dnevov podjetniških priložnosti v Brežicah

Z namenom zagotavljanja celovitega podpornega okolja za podjetnike in potencialne podjetnike na regijskem nivoju je Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice tudi letos organiziral brezplačna usposabljanja in delavnice pod skupnim imenom »Dnevi podjetniških priložnosti«. 

Letošnja usposabljanja so potekala ob četrtkih, v času od 14. marca do 18. aprila 2024. Udeležencem smo ponudili brezplačna usposabljanja na področju vitkega podjetništva, mobilne fotografije, uporabe orodja Canva in povezovalne komunikacije v poslu.

Predavanje o vitkem podjetništvu je 14. marca vodil Rok Stritar, podjetniški svetovalec in strokovnjak za Design Thinking in Lean metodologije, ki je razkril, kako lahko vitko kulturo uvedemo v vsako podjetje ali organizacijo, ne glede na velikost. 

Naslednje usposabljanje je potekalo 21. marca, ko je Urška Drofenik, krajinska arhitektka in mednarodna predavateljica fotografije s telefonom, predstavila telefon kot učinkovito orodje za kreiranje vizualnih vsebin. Sledilo je predavanje Lee Grm, certificirane NLP Master Coachinje in univ. dipl. sociologinje, ki je predstavila načine za lahkotnejšo in bolj povezovalno poslovno komunikacijo.

Jerneja Milost, dipl. marketinga, podjetnica/freelancerka in mentorica, je 4. aprila udeležence podučila o uporabi orodja Canva za oblikovanje promocijskih materialov ter izpostavila, kako maksimalno izkoristiti možnosti, ki jih ponuja to spletno orodje.

Program se je zaključil s strokovno ekskurzijo v destinacijo Bohinj 18. aprila, kjer so udeleženci obiskali različne turistične točke, ki so zgled učinkovitega upravljanja in inovativnih praks v turizmu, ter spoznali, kako neokrnjena narava in bogata kulturna dediščina soobstajata v eni izmed najlepših turističnih destinacij v Sloveniji.

Vsa usposabljanja so bila izjemno dobro sprejeta, kar dokazujejo veliko število udeležencev in pozitivne povratne informacije, ki smo jih prejeli. 

Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice se zahvaljuje vsem predavateljem in udeležencem za sodelovanje ter lokalnim medijem, ki ste z objavami pripomogli k širšemu razumevanju pomena podjetniškega izobraževanja.

Vsa usposabljanja, z izjemo strokovne ekskurzije, so bila za udeležence brezplačna in so bila izvedena v okviru aktivnosti projekta JR podporno okolje 2023−2025, ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice

Razgledna ploščad na Svetem Vidu

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Čatež ob Savi, 18. aprilPriljubljena pohodniška točka je od letos bogatejša za novo pridobitev – razgledno ploščad, iz katere se odpira izjemen razgled po dolini reke Save vse do Kamniško-Savinjskih Alp, Orlice in tudi preko meja naše države, na Hrvaško. Z enim pogledom je tako rekoč mogoče zaobjeti celotno Brežiško-krško polje. S pomočjo močnega daljnogleda in povezljive kode si lahko obiskovalci sedaj ogledajo številne naravne in kulturne znamenitosti. Za projekt je Občina Brežice zagotovila 170.000 evrov, cca 111.000 evrov naj bi sofinancirala država, gre za sredstva Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki so namenjena za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Dela na terenu so se začela decembra 2023 in bila zaključena konec marca 2024.

V uvodu je tehnično zahteven projekt predstavil vodja projekta Roman Matjašič iz Občine Brežice. Poudaril je, da je bilo za ploščad potrebno urediti močne temelje, saj gre za strm teren. Koncept ploščadi je trajnosten, s vklapljanjem v okolico, zagotavlja varnost in funkcionalnost. Osnovna konstrukcija ploščadi iz jeklenih profilov, jeklena je tudi ograja, ki hkrati varuje in omogoča pogled, tlaki so iz lesenih podnic avtohtonega lesa, iz kostanja in lesene podkonstrukcije. Na ploščadi je klop, daljnogled in 6-metrov visok drog za državno zastavo. Namen projekta razgledne ploščadi je trajnostno preoblikovanje javne turistične infrastrukture in izboljšanje funkcionalnosti ter varnosti, dvig zavesti o pomembnosti naravne in kulturne dediščine ter njeno vključevanje v ponudbo aktivnega turizma.

Predsednik sveta KS Čatež ob Savi Alojz Škrabl se je zahvalil občini za posluh in uvrstitev projekta v proračun. Dejal je, da je Sveti Vid tista točka, ki jo verjetno obišče največ obiskovalcev občine. Ob tem je spomnil na pokojno podžupanjo Milo Levec, ki je vseskozi podpirala ta projekt. »Verjamem, da bi danes prav ona najglasneje ploskala novi pridobitvi, zato je prav, da se je spomnimo,« se je v svojem nagovoru poklonil njenemu spominu.

Župan Ivan Molan je predstavil potek projekta od ideje do uresničitve. »Že kar nekaj časa je bila pobuda tako krajevne skupnosti kot turističnega društva, da se uredi razgledna ploščad. Takrat se je zbiralo več variant izvedbe ploščadi kot projekta participativnega proračuna. Zaradi zahtevnosti gradnje pa je projekt hitro presegel finančna sredstva participativnega proračuna in na občini smo iskali dodatna sredstva zanj. Sveti Vid postaja vse bolj zanimiv tako za obiskovalce kot razgledna točka in tudi kot sprehajalna pot.« Župan se je zahvalil Župniji Čatež ob Savi in Kmečki zadrugi Brežice za brezplačno pravico graditi, saj stoji ploščad na zemljišču v njuni lasti.

Čateški župnik Jože Pacek je novo pridobitev blagoslovil in izrazil veselje nad razgledno ploščadjo, ki stoji v neposredni bližini cerkvice Svetega Vida. Dejal je, da je bila romanska cerkev pomembna za naše prednike, ki so jo po vojni z lastnimi močmi obnovili in rešili pred uničenjem. Zgrajena je na kraju, ki je bil pomemben za stara ljudstva, Slovani so tu častili svoja božanstva.

Razgledna ploščad na Svetem Vidu

V sklopu dogodka so sodelavci Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežce predstavljali aktivnosti centra in osveščali o pomenu gibanja. »Narava je najboljša apoteka,« se je nasvetom pridružil tudi župnik Jože Pacek. Za kar najboljše vzdušje na prireditvi je z glasbenim programom poskrbel Damjan Žerjav s harmoniko.

Razgledna ploščad na Sv. Vidu predana namenu

Avtor tega prispevka je Radio Brežice Eu. Vabljeni k branju Radio Brežice Eu »

Občina Brežice je uspešno zaključila projekt ureditve razgledne ploščadi na Sv. Vidu za katerega je pridobila sredstva sofinanciranja s pomočjo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Načrt za okrevanje in odpornost IC: trajnostni razvoj javne in skupne turistične infrastrukture in naravnih znamenitosti v turističnih destinacijah. Danes 18. aprila 2024, ob 11. uri je bila ploščad tudi uradno predana namenu.

Razgledna ploščad Sv. Vid
Razgledna ploščad pri Cerkvi Sv. Vida

Ploščad je jeklena konstrukcija s trajno leseno podesto in ograjo. Na njej je klop za počitek, daljnogled za opazovanje okolice ter 6 metrov visok drog za slovensko zastavo. Z nje se ponuja čudovit razgled na Brežiško polje, vinograde ob Sotli, Krško kotlino, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

Dostop do razgledne ploščadi je urejen iz vasi Sveti Vid, kjer je tudi cerkev sv. Vida. Pohod do ploščadi traja približno 15 minut.

Nova razgledna ploščad bo zagotovo priljubljena destinacija za izletnike in pohodnike. Ponuja namreč edinstveno izkušnjo razgledovanja okolice in je še ena lepa turistična točka v občini Brežice.