Arhivi Kategorije: Blogi strokovnjakov

Srečanje s prostovoljci programov ”Starejši za starejše” in ”Sopotniki”

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je srečal z več kot 60 prostovoljkami in prostovoljci, ki v občini Brežice izvajajo dejavnosti programov ”Starejši za starejše” in ”Brezplačni prevozi za starejše Sopotniki”.

Program Starejši za starejši – za višjo kakovost življenja doma poteka v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije od leta 2004, med prvimi društvi v Posavju, ki se je pridružilo programu je bilo DU Brežice, ki letos beleži že 15. obletnico uspešnega prostovoljstva v programu. Danes pa poleg DU Brežice program izvajata tudi DU Dobova Kapele in DU Bizeljsko, vse skupaj 57 srčnih prostovoljk in prostovoljcev. Prostovoljci v sklopu programa obiščejo občanke in občane starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo ti potrebujejo. V letu 2022 so opravili 2208 obiskov, kar predstavlja 65% več od načrtovanega.

Od leta 2018 pa je v občini Brežice na voljo tudi storitev brezplačnih prevozov starejših z namenom pomagati starostnikom pri vključevanju v družbeno življenje. Zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost  v enoti Brežice šteje 15 prostovoljcev, ki starejšim občanom iz predvsem manjših, odročnejših krajev in zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav, omogoča brezplačni prevoz do zdravnika, zdravilišča, trgovine, pošte, banke, prijatelja ipd. Brežiški Sopotniki so v letu 2022 nudili prevoz 438 starostnikov, prevozili 31.098 kilometrov in opravili 1.423 ur prostovoljskega dela.

Župan Ivan Molan se je ob srečanju vsem sodelujočim v programih zahvalil za prostovoljno delo, s katerim omogočajo dostojno življenje tretjega starostnega obdobja naših občank in občanov. Povedal je tudi, da Občina Brežice za socialno varstvo starejših, materialno ogroženih in ranljivih skupin ter izobraževanje odraslih namenja 991.200 evrov. Izvedba programov in projektov pa je odvisna od ljudi, zato je posebno zahvalo izrekel koordinatorki programa Starejši za starejše Ani Kalin iz DU Brežice in predsednici Jožici Sušin, predsedniku DU Dobova Kapele Vjekoslavu Bokorju in koordinatorki Mariji Radanovič ter predsednici DU Bizeljsko Mariji Rajterič in koordinatorki Jožici Obradovič. 

Župan se je zahvalil tudi regijski koordinatorki projekta Starejši za Starejše, Idi Križanec, ki je na dogodku povedala, da občina Brežice že od samega začetka podpira program in z namenjenimi sredstvi predstavlja odličen vzor ostalim slovenskim občinam. Ob tem pa je Križančeva poudarila: ”Program Starejši za starejše v Sloveniji zajema 3554 prostovoljcev, ki som od leta 2004 opravili  milijon in 400 tisoč obiskov ter organizirali 600.000 pomoči. Opravili smo 11,5 milijona prostovoljskih ur, kar po oceni 6€ na uro znese 109 milijonov evrov.”

Veliko zahvalo je župan namenil tudi koordinatorki Večgeneracijskega centra Brežice Ana Mariji Žerjav ter brežiškem koordinatorju brezplačnih prevozov Sopotniki Andreju Valenčaku, ki predstavljata trdno vez med prostovoljci in uporabniki, ter ves čas skrbita, da delo in pomoč potekata nemoteno.

Predstavitev dela Večgeneracijskega centra in brezplačnih prevozov za starejše ter aktualnih razpisov in pomoči starejšim

Na srečanju je Matejka Gerjevič, vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj občine Brežice povedala, da bo občina v letu 2023 obdržala obstoječe programe za starejše, prav tako tudi finance in razpise. Omenila je tudi, da občina Brežice načrtuje pripravo strategije za dolgo živečo družbo. Zahvalila se je vsem predanim prostovoljcem ter poudarila, da so na občini vedno na voljo za pomoč in posluh potrebam starejših. ”Hvala, ker predstavljate neprecenljivo pomoč na terenu in da te vrednote prenašate na mlade. Več kot 50 prostovoljcev programa Starejši za starejše in 15 prostovoljcev programa Sopotniki predstavljajo neverjetno število ljudi, ki so pripravljeni pomagati sočloveku. Na to številko smo lahko vsi zelo ponosni.”

Javni razpis za sofinanciranje letnih programov društev upokojencev v letu 2023 in varstvo na daljavo je predstavila Mojca Banič, sodelavka oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, s katero starejši sodelujejo pri oddaji vlog in potrdil.

Koordinatorka Večgeneracijskega centra Brežice, Ana Marija Žerjav je na srečanju predstavila program in delovanje Večgeneracijskega centra, ki se nahaja na novi lokaciji v stavbi bivšega doma upokojencev Brežice, Andrej Valenčak, koordinator Sopotnikov pa je poudaril, da so Sopotniki v naši občini izredno dobro sprejeti in da kljub velikemu številu klicev, se trudijo, da najdejo ustrezen termin za prevoz.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

50. DIZI dnevi in 13. kongres DSZS – 197

Avtor tega prispevka je Ivan Simič. Vabljeni k branju Ivan Simič »

Pred nami je ambiciozno in davčno razburljivo leto. Vlada nam obljublja veliko sprememb na davčnem področju, drugačno obdavčitev kot je bila do sedaj, še posebej pa napovedujejo obdavčitev premoženja. Menim, da bo obdavčitev premoženja velik izziv za vlado, še posebej ministrstvo za finance, ki bo moralo pripraviti zakonodajo, s katero bo poskrbela za pravično obdavčitev premoženja. To pomeni, da v kolikor se bo šlo v obdavčitev premoženja, potem, mora biti obdavčeno vso premoženje, tako tisto, ki je v nepremičninah, kot tudi tisto, ki je v vrednostnih papirjih ali v obliki denarja v banka. Vsekakor se bo zastavilo vprašanje, kaj z denarjem, ki je v gotovini v raznih sefih in drugih lokacijah. Ta denar dejansko ne obstaja in to pomeni, da ne bo predmet obdavčitve z davkom na premoženje. Mogoče pa je rešitev v obliki amnestije, ki bi pomenila prijavo te gotovine. Končno bo od tega plačan davek, ki se nato nameni za koristne potrebe države. Res pa je, da lahko ta nova vrsta obdavčitve premoženja, povzroči množične dvige gotovine iz bank.

Podobno se je zgodilo letos, ko je vlada predlagala in državni zbor sprejel spremembo zakona o dohodnini, po kateri so ponovno predmet obdavčitve prodaje lastnih poslovnih deležev, ne glede na število let lastništva. Ta sprememba davčne zakonodaje je povzročila množične prodaje lastnih poslovnih deležev in to štejem za napako. Dejstvo je, da če vlada ne bi predlagala ponovno obdavčitev prodaje lastnih poslovnih deležev, teh prodaj ne bi bilo ali pa jih ne bi bilo v tako velikem številu.

Vsaka sprememba davčne zakonodaje je velik izziv tudi za davčne svetovalce, predvsem tiste, ki ne bomo sodelovali pri teh spremembah. To za nas pomeni izvedbo velikega števila izobraževanj davčnih zavezancev in zaradi tega moramo biti pripravljeni na te spremembe. V holdingu Skupina Simič & partnerji in naših hčerinskih družbah skrbimo za nenehno izobraževanje davčnih zavezancev. Tako poleg vrste izobraževanj, ki jih izvajamo v sodelovanju z Davčno svetovalno zbornico Slovenije, organiziramo jubilejne 50. davčno izobraževalne dneve in 13. kongres davčnih svetovalcev Slovenije. Letos bodo potekali 18. in 19. maja v Hotelu Thermana Park Laško.

Za vas pripravljamo vrsto zanimivih tem, tako davčnih kot nedavčnih, saj se zavedamo dejstva, da v življenju ne obstajajo le davki. Za udeležence pripravljamo najmanj pet večjih presenečenj, ki se bodo kot rdeča nit prelivala čez oba dneva in seveda nekaj nagrad, predvsem na področju medicine.

Prvi dan bodo potekali 50. davčno izobraževalni dnevi, ko vam bomo prestavili vrsto zanimivih tem s področja računovodstva. Predstavnik Združenja davčnih svetovalcev Srbije nam bo predstavil prednosti in tudi težave uvedbe e-računa, katerega so letos uvedli v Srbiji za vse subjekte. Na koncu dneva bomo izvedli odmevno okroglo mizo z vrhunskimi podjetniki in strokovnjaki. Le oni so tisti, ki lahko povedo, kaj pričakujejo na področju davčnih sprememb, saj končno tudi oni največ prispevajo v proračun.

Na svečani večerji, ki bo sledila okrogli mizi, bo izvedena svečana podelitev diplom davčnim svetovalcem, ki so uspešno zaključili izobraževanje v 11. davčni akademiji Ivana Simiča. Mnogi od njih so ali bodo postali člani Davčno svetovalne zbornice Slovenije in ob tej priložnosti jim bomo podelili tudi licence davčnega svetovalca. Ta dogodek mora mnogim ostati v lepem spominu, saj to pomeni novi začetek v njihovem poslovnem življenju. Nekateri od njih bodo davkom namenili ves preostanek življenja in zaradi tega mora biti ta podelitev za njih nepozabna.

Drugi dan bo potekal 13. kongres davčnih svetovalcev Slovenije, na katerem bomo predstavili zanimive davčne teme, analizirali bomo predvideno novo davčno zakonodajo ter vas na ta način pripravili na pričakovane spremembe. Prav tako bomo gostili kolege iz Hrvaške zbornice davčnih svetovalcev, ki nam bodo predstavili ugodno hrvaško davčno zakonodajo na področju obdavčitve dohodkov iz kapitala, ki je lahko velik izziv za slovenske upokojence, ki imajo svoje nepremičnine na hrvaškem in se odločajo za prodajo svojih podjetij.

Tudi letos bodo z nami naši sponzorji in to investicijsko podjetje Elektronček iz Ljubljane, Simič & partnerji, družba za davčno svetovanje, kozmetika Afrodita, nepremičninska družba Bioska in letos prvič Crystal – medicinski center. Gre za novo družbo v holdingu Skupina Simič & partnerji, ki se ukvarja z zdravstvenimi storitvami na področju estetike, družinske medicine, ginekologije, urologije in kisikove komore. V odmorih vam bodo predstavniki medicinskega centra Crystal predstavili storitve tega medicinskega centra.

Na koncu pa vam še sporočamo, da smo na letošnje druženje povabili Dorotejo Premužič, eno od vodilnih slovenskih umetnic ličenja, ki se lahko pohvali z desetletnim izkušnjami ličenja slavnih za fotografiranja in posebne dogodke. Svoje izkušnje pa deli tudi s svojimi tečajniki. Doroteja pravi, da je vsaka ženska lepa, njeno poslanstvo pa je, da to poudari do popolnosti. Zato vam predlagam, da izkoristite njeno prisotnost in se v odmorih prepustite njenim rokam in izkušnjam.

To je le nekaj razlogov zaradi katerih se morate udeležiti letošnjih 50. davčno izobraževalnih dnevov in 13. kongresa davčnih svetovalcev Slovenije.

Mag. Ivan Simič

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Sestanek z izvajalcem zimske službe glede ukrepov za izboljšanje storitve

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

Zimsko vzdrževanje oziroma zimska služba je del rednega vzdrževanja občinskih cest, ki ga v skladu z odlokom kot obvezno občinsko gospodarsko javno službo izvaja javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. s podizvajalcem KOP Brežice d.d.. Na temo opravljanja zimske službe in pluženja, glede katerega so se občani pogosto obračali na občino, se je župan Občne Brežice Ivan Molan sestal s predstavniki javnega podjetja Komunala Brežice d.o.o. Na sestanku je bila predstavljena analiza izvedbe in ukrepi za izboljšanje storitve v prihodnje.

Največ pripomb na izvajanje zimske službe je bilo glede jutranje neprevoznosti nekaterih odsekov lokalnih cest ob močnem sneženju iz 22. na 23. januar, ki je v nekaterih krajih občine, kot sta npr. naselji Križe in Pečice, ustvarilo tudi do 4 m visoke zamete. Med glavnimi vzroki za zamude pri čiščenju cest so bili prepozen odzivni čas izvajalca pluženja, neustrezna prioriteta odsekov za začetek pluženja in pomanjkljivo poznavanje cestnega omrežja s strani podizvajalca. Težave je izvajalcu povzročalo tudi podrto drevje na cestah, ki ga je bilo potrebno najprej odstraniti, da je lahko plug očistil cesto. Po podatkih javnega podjetja ni bilo zjutraj 23. januarja zagotovljene ustrezne prevoznosti na skupaj 8 km ali 2,5 % javnih poti (od 319 km) in 35 km oz. 12 % lokalnih cest (od 288 km).

Javno podjetje je že sprejelo in pričelo izvajati ukrepe, ki bodo v prihodnje izboljšali izvajanje zimske službe. Ti obsegajo zgodnejši časa pripravljenosti podizvajalca pred predvidenim začetkom pluženja, zagotavljanje več plužno-posipnih enot ter spoznavanja tras in prioritet pluženja lokalnih cest z vozniki podizvajalca.

O zimskem vzdrževanju cest

Zimsko vzdrževanje cest oz. zimska služba obsega sklop dejavnosti in opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnosti prometa v zimskih razmerah. Te nastopijo takrat, ko zaradi zimskih pojavov (sneg, žled, poledica itd.) normalno odvijanje prometa postane ogroženo. Občina Brežice ima zelo razgibano območje (nižine, hriboviti predeli, prelazi in kotline). Pokrajina je močno pokrita z  gozdovi, zato se v zimskem času na teh predelih zadržuje megla, vozišča pa so mokra in spolzka. Obstaja velika nevarnost žledu in poledice.

Odstranjevanje snega

Odstranjevanje snega iz javnih površin se prične takrat, ko je razvidno, da bo višina snežne odeje dosegla višino, ko ceste več ne bodo prevozne. V skladu z določili 30. člena Pravilnika o rednem vzdrževanju cest (Ur. l. RS št. 38/16) je prevoznost zagotovljena, če višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. Na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov se šteje, da je prevoznost zagotovljena tudi, če je promet možen samo z uporabo snežnih verig. Cesto štejemo za prevozno tudi takrat, če je promet oviran zaradi ostankov snega na vozišču. Prevoznosti ni nujno treba zagotavljati v obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih snežnih zametih in snežnih plazovih.

Poledica

Poledica predstavlja največji strošek zimske službe. Nastane zaradi podhladitve vozišča, nenadne vlage pri nizkih temperaturah, slane, snežne plohe ali ledenega dežja. Pojavlja se skozi vso zimo in ni odvisna od količine snežnih padavin. Ko se temperatura vozišča oz. ozračja spusti pod 0°C in je le to vlažno, nastaja poledica. Dežurne ekipe morajo neprestano opravljati nadzor vozišča in spremljati temperaturne razlike. Posebno pozorne morajo biti na kritične odseke, ki so izkustveno znani. To so ostre krivine, večje strmine, senčni odseki (posebej v gozdovih in ob vodotokih), mostovi, cestna križišča ipd. Posipanje se začne takoj, ko se zazna prvi pojav poledice. Na kritičnih cestnih odsekih, kjer se poledica pogosto pojavlja, je potrebno kot opozorilo udeležencem postaviti dodatne prometne znake. Na takšnih, odsekih se opravlja preventivni posip ceste že ob sami napovedi možnosti nastanka poledice. To velja za vse prednostne ceste.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Tradicionalno srečanje z duhovniki in redovnicami, ki delujejo na območju naše občine

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

V januarju se župan Občine Brežice Ivan Molan s sodelavci tradicionalno sreča z duhovniki in redovnicami, ki delujejo na področju občine Brežice. Vsakoletno srečanje je priložnost za pogovor o dosedanjem delu, sodelovanju in načrtih za prihodnost, saj občina in župnije skrbijo za dobrobit istih ljudi.

Udeležence je v župnijski cerkvi Imena Marijinega sprejel domači župnik Matej Užmah. Zbranim je predstavil aktivno župnijo, v kateri obiskuje verouk približno 130 otrok, in cerkev, zgrajeno leta 1865, ki je največja cerkev v brežiški občini ter med največjimi v Posavju. Njena posebnost je kip Marije na podstavku v obliki ladje, ki ga je oblikoval slavni arhitekt Jože Plečnik.

V nadaljevanju srečanja je župan Ivan Molan zahvalil za sodelovanje, saj tako duhovnike in redovnice kot župana z občinsko upravo druži skrb in želja za skupno dobro vseh prebivalcem brežiške občine.

Župan je predstavil načrte občine za prihodnje ter večje projekte med katerimi so kolesarska povezava Brežice-Krška vas, Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, gradnja paviljona ob Vodovodnem stolpu, obnova atletskega stadiona v Brežicah, Ureditev Černelčeve ceste v Brežicah z izgradnjo krožišča, projekt Obnova lokalne ceste Cerklje ob Krki – Črešnjice in izgradnja pločnik v naselju Cerklje ob Krki, projekt gradnje prizidka Zdravstvenega doma (ZD) Brežice in lekarne, gradnja novega mostu na Borštu, gradnja kanalizacija v Krški vasi in vodovoda Križe.

Župan je dodal, da Občina Brežice preko javnega razpisa namenja del proračunskih sredstev za sofinanciranje programov na področju ohranjanja in vzdrževanja kulturnih spomenikov lokalnega pomena, ki niso v lasti Občine Brežice ter drugih programov na področju kulture, kamor sodijo tudi obnove sakralnih objektov, ki predstavljajo pomembno kulturno dediščino. Enako lahko župnije na Javni razpis za sofinanciranje projektov na področju mladine v letu 2023 prijavijo aktivnosti za mlade kot so npr. oratoriji.

Srečanja z županom Ivanom Molanom, podžupanom Aleksandrom Gajskim, svetovalko župana Gordano Radanovič in vodjo Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Matejko Gerjevič so se udeležili župnik Ivan Šumljak (Župnija Brežice), župnik Matej Užmah (Župnija Dobova), župnik Vlado Leskovar (Župnije Bizeljsko, Kapele in Pišece), župnik Damjan Kejžar (upravitelj Župnije Podsreda), duhovni pomočnik Peter Marčun (Župnija Brežice), župnik msgr. France Novak (župnija Sv. Križ – Podbočje), duhovni pomočnik Milan Kšela (Župnija Brežice), Janez Zdešar (Župnija Velika Dolina), župnik Andrej Pažur (Župnija Cerklje ob Krki), župnik Jože Pacek (Župnija Čatež ob Savi), župnik Roman Travar (Župniji Artiče in Sromlje) ter redovnici s. Marinka Prosen in s. Ema Podgrajšek iz redovne skupnosti Hčere krščanske ljubezni (Cerklje ob Krki).

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Reforme – 196

Avtor tega prispevka je Ivan Simič. Vabljeni k branju Ivan Simič »

Vlada je na vrhu koalicije napovedala vrsto reform. Zato smo mnogi nestrpno pričakovali predstavitev predvidenih reform. Vrh koalicije je minil in edino, kar smo lahko zasledili, je bila informacija, da se bodo sestali čez dva tedna. Glede na to, da sem večkrat sodeloval pri izvedbi davčnih reform, ki so obsežnejše od vseh drugih reform, menim, da so že v zamudi. Če želijo izvesti tako celovito davčno reformo, kot jo je napovedalo ministrstvo za finance, kar bo pomenilo bistveni poseg v sedanji davčni sistem in seveda v spremembo davčne  miselnosti, bi nam morali te dni posredovati že prve informacije o okvirih predvidene davčne reforme. Prav tako bi nam morali že predstaviti strokovnjake, ki bodo sodelovali pri tej izvedbi. Tako pa v drugi polovici januarja nimamo še ničesar. Ne vemo, kaj bo vsebina davčne reforme, in ne vemo, kdo bo izvajal to davčno reformo. Bojim se, da se bo spet vse dogajalo v decembru letošnjega leta, kar bo, milo rečeno, zelo neresno.

Pravilna pot bi bila, da bi ministrstvo za finance že določilo ekipe po posameznih davčnih zakonih, saj jih je napovedalo že pred meseci, da bi te ekipe predstavili javnosti in da že pričnejo delo. To je potrebno zaradi transparentnosti poslovanja. Ni dovolj, da govoriš, kaj vse boš naredil, temveč je treba to tudi narediti. Ekipe, ki bodo sodelovale pri pripravi davčne reforme, morajo sestavljati predstavniki finančne uprave, ministrstva za finance, strokovnih združenj, gospodarstva, to je podjetniki ter eminentni profesorji pravne, ekonomske in upravne fakultete. To bi bila idealna ekipa strokovnjakov za davčno reformo. Na podlagi mojih izkušenj je za pripravo davčne zakonodaje od začetka do zaključka pripravljenih predlogov novih davčnih zakonov za sejo vlade potrebno najmanj šest mesecev. To pomeni, da bi predlogi novih zakonov morali biti predani ministru za finance najpozneje v drugi polovici junija.

Nato sledi oblikovanje zakonov, kar zajema uvodna pojasnila, primerjavo z drugimi državami, pojasnila sprememb členov ter teksti členov, ki se spreminjajo. Vse to je treba potem še objaviti na eUpravi oziroma eDemokraciji, kar lahko vzame tudi en mesec ali več. Sledijo poletne počitnice in po počitnicah je treba pripraviti končno verzijo zakonov za sejo vlade. Vlada bi morala zakone poslati v državni zbor najpozneje v drugi polovici septembra. Nato sledijo obravnave na odborih in sejah državnega zbora. Glede na to, da bo šlo za celovito davčno reformo, tako je napovedalo ministrstvo za finance, se ti davčni zakoni ne bodo smeli sprejemati po hitrem postopku, temveč po ustaljenem postopku, za kar se potrebuje dva do tri mesece. In že smo v decembru 2023, kar pa je prepozno, saj se je treba zavedati, da celovita davčna reforma pomeni tudi celovito spremembo podzakonskih aktov, to je pravilnikov in obrazcev, ki pa se ne morejo objaviti pred objavo zakonov. Pravilniki so nato podlaga za prilagoditev informacijskega sistema finančne uprave. Glede na to, da bo šlo za celovito davčno reformo, bo verjetno treba izvesti še kakšne razpise, saj se lahko zgodi, da tako celovita davčna reforma ni zajeta z obstoječimi letnimi pogodbami in že smo v marcu ali aprilu 2024, za zakone in pravilnike, ki se bodo morali uporabljati od 1. januarja 2024. Tako se nam bo letos zgodilo podobno kot konec leta, ko je bilo 30. decembra 2022 v uradnem listu objavljenih 87 strani sprememb pravilnikov in obrazcev.

Vse posledice te prepozne davčne reforme bodo ponovno nosili računovodje in računovodkinje, ki bodo na koncu z živci. Torej, zakaj se za letos napoveduje celovita davčna reforma, ki naj bi zamenjala sedanji davčni sistem z nekim novim davčnim sistemom, če se že zamuja.

Verjamem, da se lepo sliši, kaj vse boš naredil, toda če tega, kar napoveduješ, ne boš naredil in če tega ne boš naredil v korist davkoplačevalcev in davkoplačevalk Republike Slovenije, se lahko zgodi še veto državnega sveta ali pa celo kakšna zahteva za ustavno presojo, česar v mojem predhodnem časovnem okviru nisem upošteval. Vse to pa še podaljša uveljavitev zakonov.

Zato bi bilo bolje, da se odgovorni lotijo strokovne in ne celovite davčne reforme, spremenijo tisto, kar je treba spremeniti, ne pa da napovedujejo, kaj vse bodo spremenili, nato pa tega ne naredijo.

Mag. Ivan Simič

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Srečanje Posavskih županov s predstavniki medijev

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

Po dveh letih premora smo se župani šestih občin Posavja ter novinarji, uredniki, predstavniki medijskih hiš in vsi ostali, ki vsakodnevno skrbijo za obveščenost posavskih občanov, tradicionalno sestali na ponovoletnem srečanju, ki je tudi priložnost za predstavitev načrtov občinskih uprav v nadaljevanju leta, z njimi pa občine utrjujejo dobro medsebojno sodelovanje. Tokratna gostiteljica je bila Občina Radeče oz. njen župan Tomaž Režun.

”Najprej je v dvorani Doma kulture Radeče potekala skupna novinarska konferenca občin posavske regije, na kateri so (po abecednem vrstnem redu občin) župani Franjo Debelak (Bistrica ob Sotli), Ivan Molan (Brežice), Robert Zagorc (Kostanjevica na Krki), Janez Kerin (Krško), Tomaž Režun (Radeče) in Srečko Ocvirk (Sevnica) v nekajminutnih predstavitvah izpostavili letošnje načrte in cilje.

Uvodoma je bilo izpostavljeno, da se posavske občine odlično razumejo in sodelujejo, kar dokazujejo tudi ta tradicionalna srečanja, ki so ena redkih priložnosti v letu, da se na istem mestu zbere vseh šest županov s svojimi najožjimi sodelavci, na drugi strani pa se v malo bolj sproščenem vzdušju srečajo tudi predstavniki sedme sile, ki imajo čez leto zaradi vseh službenih obveznosti le stežka priložnost, da bi se kje zadržali in družili dlje časa. Občine so resnično hvaležne za odgovorno delo medijev pri uresničevanju pravice javnosti do obveščenosti, hkrati pa krepitve vseh teh ravni družbenega povezovanja, zato jim je v veliko veselje, kot je poudarila moderatorka novinarske konference Katja Čeč z Občine Radeče, da so se po dvoletnem premoru spet uspeli srečati v januarju, ko letos ob začetku novih mandatov lahko pogledajo na pot prihodnosti, prisluhnejo drug drugemu in si zaupajo zastavljene cilje.”

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Obisk jubilantke Marije Lubšina iz Krške vasi

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

Z velikim veseljem sem se odzval povabilu družine in obiskal jubilantko Marijo Lubšina, ki je 17. januarja dopolnila 90 let. Dobro razpoložena in vitalna slavljenka je visok življenjski jubilej praznovala v krogu svojih najbližjih in osebja Doma upokojencev Brežice, kjer biva že pet let.

Gospa Marija se je rodila 17.1.1933 na Hrastju kot prva od treh otrok.  Šolo je obiskovala v Cerkljah ob Krki. Njeno otroštvo je bilo grobo prekinjeno, saj je družina zaradi vojne trpela usodo izgnancev v Nemčijo. Po vrnitvi je Marija preživela mladost na domu v Krški vasi, kjer je dejavno sodelovala v različnih društvih, med drugim tudi v prostovoljnem gasilskem društvu. Ko je spoznala bodočega moža Ivana, sta si ustvarila družino in novi dom v Krški vasi. Rodili sta se jima dve hčeri, Irena in Meri. Sedaj pa jo razveseljuje tudi pet vnukov in štirje pravnuki. Življenje Mariji ni prizanašalo,  posebno ne z boleznijo, vendar nikoli ni obupala. S svojim vedrim pogledom na življenje navdihuje ljudi okrog sebe in  je marsikomu zgled, povedo njeni najbližji. Zaradi bolezni se je pred petimi leti preselila  v Dom upokojencev Brežice, kjer se prijetno počuti in aktivno sodeluje pri različnih dejavnostih, še posebej je spretna pri ročnih delih. Tako Marija s svojimi izdelki razveseli svojo družino, izdelala pa je tudi številne okraske (cofe) za okrasitev prostorov v domu.  »Čeprav si pri gibanju pomaga z invalidskim vozičkom je polna energije in naš ponos«, je v imenu družine dejala njena hči Irena.

(Povzeto po podatkih Irene Mazinjanin)

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Odgovor Joca Pečečnika – 195

Avtor tega prispevka je Ivan Simič. Vabljeni k branju Ivan Simič »

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič je v intervjuju za Siol.net med drugim povedala:

»Upam, da bodo gospod Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati malo manj kapitalistično. Da bodo začeli razmišljati o tem, da ni pomemben samo kapital. Podjetništvo in gospodarstvo sta izjemno pomembna, ampak v tem okviru so najpomembnejši ljudje. Najprej je treba poskrbeti za njihovo socialno varnost. Samo socialno varni ljudje so lahko produktivni, zadovoljni, delajo dobro in ustvarjajo dodano vrednost. Delo ni več le  produkcijsko sredstvo, s katerim podjetniki in gospodarstveniki ustvarjajo dobiček, delo so ljudje, z vsemi svojimi težavami, tesnobo, družinskimi težavami in podobno.«

Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov* ji je v imenu podjetnikov odgovoril:

»Spoštovana predsednica Državnega zbora RS, gospa Urška Klakočar Zupančič.

Naj vam najprej zaželim srečno in uspešno novo leto 2023, v želji, da bo vam in vladi uspelo uveljaviti vse spremembe, ki bodo koristile naši državi. 

Osebno si zares želim, da vam bi to uspelo. Slovenija si ne more privoščiti še ene vlade, ki se bo ravno naučila politične obrti, potem pa izginila z obzorja. 

Kot predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov vam sporočam, da si z vami zares želimo dialoga. Želim si, da bi nam prisluhnili, saj smo podjetniki tisti, ki ustvarjamo delovna mesta in ob tem prispevamo zajeten del davkov v državno blagajno.

To pismo vam pišem kot predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki povezuje lastnike uspešnih slovenskih podjetij, in predvsem kot podjetnik, ki je svoje premoženje ustvaril iz garaže, ob pomoči svoje mame, in ne države. Zamislil sem si produkt, tri desetletja najemal kredite in zaposlil nekaj sto ljudi, ki niso ostali na bremenih države, ampak sem zanje skrbel skoraj 30 let. Ta isti produkt sem izvažal v 135 držav in zveznih držav ter ponesel Slovenijo na prvo mesto v igralniški industriji na področju elektronskih miz. Naredili smo zgodbo, ki je v naši industriji nihče več ne more izbrisati. Z vsako plačo, vsakim regresom, vsako božičnico in še z nagradami sem vzorno skrbel za vse zaposlene in tako je še danes. Poleg mojih zaposlenih je v proizvodnem procesu sodelovalo nekaj tisoč zaposlenih pri dobaviteljih in zunanjih partnerjih po Sloveniji. Mar to ni dovolj velik doprinos enega človeka, posameznika, za našo skupno domovino? Kakšna bi bila naša država, če bi vsi prispevali toliko, kot sem prispeval sam? Podjetnikov, kot sem sam, ali boljših od mene, imamo v klubu SBC vsaj še 400! 

Spoštovana gospa Urška Klakočar Zupančič, podjetniki se zelo dobro zavedamo, kako pomembni so pogoji dela za naše zaposlene, kako pomembni so odnosi in kako pomembno je zadovoljstvo zaposlenih, saj za to skrbimo ves čas našega podjetniškega delovanja. Z dostojnim plačilom, možnostjo napredovanja in deleži v podjetjih, ki so nam jih s svojim delom in znanjem pomagali razvijati, smo zaposlenim omogočili dostojno življenje, in to kljub temu, da nam je država dolga leta z neprijaznim poslovnim okoljem nastavljala prepreke, njihove prihodke in plače pa obdavčevala bistveno višje kot nam podobne države.
Tako je še danes, zato nam socialno državo in socialno varnost lahko pomagate graditi tukaj. Pomagajte nam, da bo država manj obremenila plače zaposlenih. Podjetniki imamo kar nekaj idej, kako povečati plače in hkrati zvišati prihodke države, ne da bi pri tem dodatno obremenjevali podjetnike. Žal moram ugotoviti, da doslej nismo bili slišani.
Na žalost ugotavljam, da so mnogi zaposleni zaradi pavšalnih izjav o podjetnikih prepričani, da so prispevki in dajatve strošek delodajalca. Kar pa ni res, to so plače zaposlenih in njihovi stroški. Država je zakonsko poskrbela, da smo podjetniki zavezani razdeliti in v skladu z zakonom nakazovati prispevke zaposlenih državnim institucijam. Pri višjih plačah za visoko kvalificirane zaposlene ostane na računu zaposlenega le dobra tretjina tistega, kar delodajalec plača zaposlenim. Ključni za razvoj podjetij so menedžerji (ti so hkrati v javnih nastopih populistično najbolj osovraženi), ki vodijo podjetja in ustvarjajo poslovne priložnosti, in ljudje iz razvoja, torej znanstveniki in inženirji. Teh podjetniki, ob visokih davčnih obremenitvah, ne moremo konkurenčno nagrajevati, primerljivo z nagrajevanjem v Avstriji ali Nemčiji, zato odhajajo drugam.

Spoštovana gospa Urška Klakočar Zupančič, brez najboljših kadrov Slovenija izgublja visoko tehnološko znanje, brez katerega se naša država ne more obdržati v globalni tekmi. Zato me zanima vaše mnenje, zakaj politika in njeni podporniki v družbi ustvarjajo misel, da podjetniki ne plačujemo prispevkov in davkov in zakaj naši zaposleni dobivajo tako malo prejemkov. Sam sem Sloveniji v 30 letih plačal nekaj sto milijonov davkov, prispevkov, koncesnin … In takšni, kot sem sam, ali boljši so praktično vsi moji kolegi v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov.

Podjetniki si želimo, da bi politiki prepoznali vrednost in pomen podjetnikov in podjetništva za našo družbo. Namesto pavšalnih populističnih izjav si želimo tvornega dialoga in iskanja rešitev. Želimo si, da bi ob tako velikih masah plač, ki jih plačujemo slovenska podjetja, naši zaposleni živeli bolje ter da bodo od lastne bruto bruto plače dobili več, država pa jim bi vzela manj. 

Pri tem apeliramo na vas, enako kot na vsako vladajočo politiko do sedaj, da pregledate in statistično primerjate, ali imamo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov prav, da naša država nima pod nadzorom stroškov poslovanja države in da se vladajoča politika ne ukvarja s sistematizacijo delovnih nalog in projektov. S takšnim pregledom bi se lahko ugotovile dejanske kadrovske potrebe in s tem povezani stroški ter tako vzpostavil nadzor nad javno porabo. V zadnjih 10 letih se je v javnem sektorju ob vsej digitalizaciji dodatno zaposlilo več kot 20.000 oseb. Se vam zdi to utemeljeno? Vtis je, da država ne ravna gospodarno, da pretirano in nekontrolirano zaposluje in nima nadzora nad racionalnostjo porabe. In to je razlog, zakaj potrebuje nove, dodatne davke. Ali ne bi bilo lepo, da bi politika, podjetniki in druge družbene skupine v dialogu poiskali rešitve, da bo vsem državljanom bolje? 

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov se zavzemamo za to, da mora biti vsakomur, ki dela in prispeva v državni proračun, omogočeno dostojno življenje. Tistim, ki dela niso sposobni, je potrebno pomagati. Zato podpiramo vse socialne mehanizme, ki to omogočajo. Špekulantom, ki neupravičeno izkoriščajo socialne mehanizme, je treba to preprečiti. Podjetniki (p)odpiramo dialog za preučitev ideje, da država primerno obdavči premoženje in zmanjša obremenitev plač.

Spoštovana gospa Urška Klakočar Zupančič. Na tej točki vas zato prosim za pomoč pri komunikaciji z nami, podjetniki. Slovenija se lahko prepira sama s seboj in se notranje uničuje. Dejstvo je, da smo majhna država, stik z najboljšimi svetovnimi gospodarstvi lahko ohranimo le z razvitim, na znanju temelječim gospodarstvom, ki je osnova in predpogoj za socialno državo in družbo blaginje. 

Leta 1989 sem odprl podjetje, delal po 14 ur dnevno preko 25 let, imel preko 250 kreditov, prepotoval sem nekaj miljonov milj na letalih, pridobil 222 igralniških licenc po vsem svetu, proslavil Slovenijo v igralniški industriji, plačeval vse davke v Sloveniji (tudi takrat, ko sem živel v tujini), plačeval vse davke in prispevke zaposlenim, plačeval milijonske koncesnine, podpiral razvoj športa, nogometnega kluba (vsaj 10 nogometašev iz naše nogometne šole igra ali je igralo v državni reprezentanci), podpiral lokalne prireditve kulturnega in športnega značaja, gasilce, preko 15 let doniram za prikrajšane otroke fundaciji Rdeča žoga. V 25 letih, kar sem vodil Interblock, si to podjetje praktično nikoli ni izplačalo dobička, saj smo vse vlagali v razvoj.

Spoštovana gospa Urška Klakočar Zupančič. Naj moje pismo zaključim z vprašanjem. Povedali ste, da razmišljam preveč kapitalistično. Ne razumem, kaj ste želeli s tem povedati. Zato vas kot predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, kot garažni podjetnik iz Šmarce in kot državljan Republike Slovenije iskreno prosim za pojasnilo, kje in kako sem postal kapitalist in zakaj mislite, da razmišljam preveč kapitalistično? To vprašanje vam zastavljam tudi v imenu 400 najboljših podjetij, članov SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki jih v tem pismu zastopam. 

Vesel bom povabila na pogovor. 

Vse dobro! 

Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov«

*Družba Simič & partnerji d.o.o. je član SBC – Kluba Slovenskih podjetnikov

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Tek brez meja

Avtor tega prispevka je Ivan Molan. Vabljeni k branju Ivan Molan »

Praznovanju vstopa Republike Hrvaške v schengensko in evrsko območje se je pridružila tudi Občina Brežice. »Z vstopom Hrvaške v Schengensko območje smo ljudje ob južni meji končno dočakali Evropo brez meja, saj smo prebivalci na obeh straneh meje od nekdaj povezani tako gospodarsko kot društveno in osebno«, je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je v nedeljo, 1. 1. 2023, na maloobmejnem prehodu Slovenska vas pričakal tekače. Udeležence prvega teka brez meja sta pozdravila tudi županja Mesta Samobor Petra Škrobot in podžupan Mesta Sveta Nedelja Gabrijel Deak.

Župan Ivan Molan o širitvi Schengena

Županja Petra Škrobot je vsem udeležencem zaželela srečno novo leto. »Danes je velik dan za Hrvaško in zelo pomemben dan predvsem za prebivalce ob meji, saj bo z današnjim dnem njihovo vsakodnevno življenje lažje, še posebej za tiste, ki mejo dnevno prehajajo zaradi npr. dela. Vesela sem, da smo ta dogodek obeležili skupaj, saj so odnosi med sosednjimi občinami že sedaj res dobri. Tu so vsakoletna čezmejna srečanja pri Kalinu, v naših šolah se uvaja slovenščina kot izbirni predmet. Verjamem, da bomo v prihodnje naše sodelovanje še poglobili.«

Sprejema za tekače Teka brez meja, ki je poteka od Svete Nedelje do Brežic v dolžini dobrih 24 km, so se udeležili tudi poslanka Državnega zbora RS Nataša Avšič Bogovič, podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski, podžupan Mesta Samobor Petar Burić, član mestnega sveta Samobor in član mestnega odbora Marko Matijaščić in svetnik občinskega sveta Občine Brežice Bogdan Palovšnik. Tekače so pozdravili tudi številni domačini z obeh strani meje, za okrepčilo pa so poskrbeli članice in člani Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice.

Tekaški dogodek so organizirali v Klubu cestnega in gorskega teka Samobor, kjer upajo, da bo dogodek postal tradicionalen. Na pot se je odpravilo skupaj približno 30 tekačev, med njimi tudi Mojca Potokar (Športno društvo G-FIT) iz Ribnice v občini Brežice, ki so s tekom simbolično pozdravili razširitev schengenskega in evrskega območja na Hrvaško. Tek so zaključili v Športni dvorani Brežice, kjer so se ob okrepčilu še družili pred odhodom domov.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.