Arhivi Kategorije: Črna kronika

Umrla je Louise Fletcher, Ratched iz Leta nad kukavičjim gnezdom

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V 89. letu starosti je umrla igralka Louise Fletcher, ki se je gledalcem najbolj vtisnila v spomin kot kruta sestra Ratched v legendarni drami Let nad kukavičjim gnezdom. “Očitno ste me vsi tako sovražili, da ste mi za to dali nagrado in v tem uživam vsako minuto,” je o svoji legendarni vlogi dejala leta 1976 ob prejetju oskarja.

Louise Fletcher je v petek umrla naravne smrti, doma v Montduraussu v Franciji, je za Hollywood Reporter sporočil njen sin Andrew Bick. V življenju se je sicer dvakrat borila z rakom na dojki, a bolezen uspešno premagala.

V 89. letu starosti je umrla igralka Louise Fletcher.
V 89. letu starosti je umrla igralka Louise Fletcher.FOTO: AP

Ameriška igralka se je rodila leta 1943 v Alabami dvema gluhima staršema. Z igralstvom se je začela ukvarjati v 50. letih prejšnjega stoletja z manjšimi televizijskimi vlogami, dokler se ni preselila v Los Angeles. Tam se je poročila s producentom Jerryjem Bickom in se po rojstvu dveh sinov odločila, da bo svojo kariero začasno prekinila. Na delo se je znova vrnila po enajstih letih in kljub premoru uspešno nadaljevala svojo kariero, medtem pa njen zakon tega ni preživel, saj sta se z Bickom po 19 letih ločila.

Leta 1974 je prepričala v filmu Thieves Like Us, eden izmed njenih zapomnljivih likov pa je tudi psihiatrinja v filmu Exorcist II: The Heretic (1977). V svet komedije je stopila leta 1978, ko je ob Petru Falku nastopila v filmu The Cheap Detective. Kot igralka se je preizkusila tudi na malih zaslonih, kjer je v eni izmed različic serije Zvezdne steze upodobila versko voditeljico Kai Winn Adami, za gostujoč nastop v serijah Picket Fences in Joan of Arcadia pa si je prislužila nominacijo za emmyja.

Pečat bo v Hollywoodu Fletcherjeva pustila predvsem kot brezsrčna sestra Ratched v drami Let nad kukavičjim gnezdom, kjer je leta 1975 zaigrala ob boku Jacka Nicholsona. Obema je glavna vloga prinesla oskarja, poleg tega pa je drama slavila še v treh drugih glavnih kategorijah (najboljši film, režija in prirejen scenarij). Louise je v svojem govoru na najbolj prestižni podelitvi nagrad dejala: “Očitno ste me vsi tako sovražili, da ste mi za to dali nagrado in v tem uživam vsako minuto. Vse, kar lahko rečem, je, da ljubim vaše sovraštvo.”  Nato se je v znakovnem jeziku zahvalila svojim staršema, ker sta jo naučila, kako sanjati. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Iran priznal 17 smrti protestnikov, neodvisni viri pa: Umrlo jih je 36

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V zatrtju protestov v Iranu, ki so izbruhnili po smrti 22-letnice Mahse Amini med policijskim pridržanjem zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja, je doslej umrlo najmanj 36 ljudi, je sporočila skupina za človekove pravice s sedežem v New Yorku. Iranske oblasti so medtem aretirale več novinarjev, ki so pomagali razkriti primer mlade Kurdinje.

Po uradnih podatkih iranskih oblasti je v protestih umrlo najmanj 17 ljudi, vključno s petimi pripadniki varnostnih sil. A kot je sporočil Center za človekove pravice v Iranu, njihovi viri navajajo precej višjo številko. “Na sedmi dan iranskih protestov so uradniki priznali vsaj 17 smrti, neodvisni viri pa pravijo, da jih je 36,” je nevladna organizacija, ki ima sedež v New Yorku, zapisala včeraj zvečer na družbenem omrežju.

Protesti v Iranu zaradi smrti Mahse Amini
Protesti v Iranu zaradi smrti Mahse Amini FOTO: AP

Ob tem so opozorili, da se bo število smrtnih žrtev protestov še povečalo. “Svetovni voditelji morajo pritisniti na iranske uradnike, da dovolijo proteste brez uporabe smrtonosnega nasilja,” so nagovorili.

Golam Husein Mohseni Edšeni, ki je na čelu iranskega pravosodja, je v četrtek varnostnim silam ukazal, naj ostro posredujejo na protestih.

Iranske oborožene sile so medtem izdale najstrožje opozorilo pred ogrožanjem varnosti v državi: “Sovražniku ne bomo dovolili, da bi izkoristil situacijo.” Tudi iranska tajna služba je posvarila pred udeležbo na “nezakonitih zbiranjih”.

Aretacije novinarjev in aktivistov

Varnostne sile so aretirale enega najvidnejših iranskih aktivistov civilne družbe in novinarja, ki je igral ključno vlogo pri razkrivanju primera Mahse Amini, ki je sprožil proteste po vsej državi. Madžida Tavakolija, ki je bil v Iranu v zadnjih letih večkrat zaprt, je policija aretirala ponoči na njegovem domu, je na družbenem omrežju zapisal njegov brat Mohsen.

Varnostni agenti so prišli tudi na dom Hoseina Ronagija, še enega uglednega aktivista, med intervjujem za londonski kanal Iran International. Kot so navedli, se je aktivistu, ki med drugim piše za Washington Post, uspelo izogniti aretaciji, pozneje pa je objavil video sporočilo z nerazkrite lokacije.

Oblasti so medtem aretirale tudi novinarko Nilufar Hamedi, ki je odšla v bolnišnico, kjer je Mahse Amini ležala v komi, in pomagala razkriti primer pred celotnim svetom, je na Telegramu zapisal časnik Šarg, za katerega dela.

image

PREBERI ŠE

CNN odpovedal intervju zaradi zahteve iranskega predsednika

Zakaj protesti?

Spomnimo. 22-letno Mahso Amini je 13. septembra med obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. Policija je sporočila, da ni dokazov o kakršnem koli trpinčenju in da je umrla zaradi “nenadne odpovedi srca”.

image

PREBERI ŠE

Sedmi protestni dan v Iranu: ‘Moja soseska je podobna bojnemu polju’

Novica o njeni smrti je sprožila vsesplošno ogorčenje in proteste v Teheranu in drugih mestih po državi. Varnostni organi so, da bi zatrli proteste, odgovorili s silo, pri čemer naj bi uporabili kovinske krogle, solzivec in vodne topove, so poročale organizacije za človekove pravice.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na Generalni skupščini ZN v New Yorku Zahod obtožil dvojnih standardov.
Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na Generalni skupščini ZN v New Yorku Zahod obtožil dvojnih standardov.FOTO: AP

Iranski predsednik Zahod obtožil dvojnih standardov

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je včeraj dejal, da je treba raziskati smrt mlade Kurdinje. Na novinarski konferenci v New Yorku, kjer se je udeležil Generalne skupščine ZN, je sicer ponovil uradne ugotovitve glede njene smrti, rekoč, da Mahse Amini niso pretepali. “Ampak ne želim hiteti s sklepanjem,” je dejal.

Raisi je ob tem Zahod obtožil “dvojnih standardov”, pri čemer je opozoril na uboje, ki so jih zagrešili policisti v ZDA, ter omenil statistične podatke o smrti žensk v Veliki Britaniji in staroselskih žensk v Kanadi.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Igralec serije Riverdale zaradi umora mame obsojen na dosmrtno ječo

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Ryan Grantham, ki se je pojavil v priljubljeni seriji Riverdale, bo preostanek življenja preživel za zapahi. Tako je odločilo sodišče po tem, ko je 24-letnik priznal, da je marca 2020 ustrelil mamo Barbaro Waite.

Kanadski igralec Ryan Grantham si je s svojim okrutnim dejanjem prislužil dosmrtno zaporno kazen. 24-letnik, ki je v preteklosti zaigral tudi v seriji Riverdale, bo po 14 letih lahko zaprosil za pogojni izpust. Kazen mu je sodišče naložilo zaradi priznanja, da je pred dvema letoma umoril svojo mater.

Ryan Grantham
Ryan GranthamFOTO: You Tube

20. septembra je sodišče z odločitvijo o kazni zapečatilo igralčevo usodo, med drugim mu je izdalo tudi dosmrtno prepoved uporabe strelnega orožja. Tako dosmrtna zaporna kazen kot prepoved uporabe strelnega orožja sta v Britanski Kolumbiji obvezni sankciji za umor druge stopnje.  

image

PREBERI ŠE

Igralec serije Riverdale domnevno načrtoval umor kanadskega predsednika vlade

Granthamov odvetnik Chris Johnson je za portal E? News dejal, da se je mladenič po aretaciji ”močno trudil, da spremeni stvari v svojem življenju.” Pojasnil je: ”Prejemal je mnogo strokovne pomoči, boril se je s tem, kar je storil, in z načinom, kako se s tem sprijazniti. Sedaj upa, da bo lahko preostanek življenja posvetil temu, da se za svoja dejanja odkupi.”

Grantham je zaigral tudi v seriji Riverdale
Grantham je zaigral tudi v seriji RiverdaleFOTO: Youtube

Marca se je izrekel za krivega umora mame, junija se je sojenje nadaljevalo. Takrat je javnost izvedela, da je Grantham Barbaro Waite ustrelil v zatilje med tem, ko je ta na svojem domu igrala klavir. Po krutem dejanju je posnel video, v katerem je umor priznal, med tem, ko je stal ob maminem truplu. Naslednji dan se je oborožil s pištolami, naboji in drugim orožjem ter se z avtomobilom napotil proti zgradbi Rideau Cottage, ki se nahaja v Ottawi, kjer je nameraval življenje vzeti tudi kanadskemu premierju Justinu Trudeauju. Kasneje si je premislil, obrnil vozilo in se napotil proti univerzi Simon Fraser, ki jo je obiskoval tudi sam, z namenom da se poda na morilski pohod. Načrta na srečo ni izpeljal, saj se je zapeljal na policijsko postajo v Vancuvru in priznal: ”Ubil sem mamo.”

Na sodišču je zvezdnik, ki je pred grozljivim dejanjem trpel za depresijo, dejal: ”Boli me dejstvo, kako sem zapravil svoje življenje. V situaciji, ki je tako grozljiva, se zdi opravičilo popolnoma brez pomena. Pa vendar, zelo mi je žal, dejanje obžalujem z vsakim delčkom svoje biti.”

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

‘Pet tednov sem prejemal injekcije, ki so popolnoma izkoreninile raka’

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

image

Potrebne bodo še obsežnejše in dolgotrajnejše študije, vendar strokovnjaki pravijo, da bi lahko injekcija ob koncu ponudila rešilno bilko ljudem z rakom v napredovalni fazi.

Krzysztof Wojkowski, 39-letni gradbenik iz zahodnega Londona, je eden od bolnikov, ki so sodelovali v prvi fazi varnostnega preizkušanja, ki ga izvaja inštitut za raziskave pri fundaciji Royal Marsden NHS Foundation Trust, poroča BBC. Leta 2017 so mu diagnosticirali raka slinavk v bližini ust. Kljub takratni operaciji in drugim načinom zdravljenja se je rak še naprej širil. “Povedali so mi, da zame ni več nobenih možnosti in da sem bil deležen oskrbe ob koncu življenja. To je bilo zame uničujoče, zato je bilo neverjetno, da sem dobil priložnost, da se pridružim preizkušanju,” se spominja. 

Danes je zdrav. “Pet tednov sem na vsaka dva tedna prejemal injekcije, ki so popolnoma izkoreninile raka,” je povedal. Injekcije, ki jih vbrizgajo neposredno v tumor, napadajo raka na dva načina, z vdorom v rakave celice, ki sproži njihov razpad, ter z aktiviranjem imunskega sistema. 

V okviru raziskave je zdravljenje preizkusilo približno 40 bolnikov. Nekaterim je bila injekcija virusa, imenovana RP2, dana samostojno. Drugi so prejeli zdravilo proti raku, imenovano nivolumab. 

Vodilni raziskovalec profesor Kevin Harrington je za BBC povedal, da so bili rezultati zdravljenja resnično impresivni pri številnih napredovalnih oblikah raka, vključno z rakom požiralnika in redko vrsto očesnega raka. 

“Redko se zgodi, da se v zgodnjih fazah kliničnih preizkušanj pojavijo tako dobri odzivi, saj je njihov glavni cilj preveriti varnost zdravljenja, poleg tega pa vključujejo bolnike z rakom v zelo napredovani fazi, pri katerih zdravljenje ne deluje več,” je dejal. “Rad bi videl, ali bomo še naprej opažali koristi, ko bomo zdravili večje število bolnikov.”

Ni prvič, da so znanstveniki v boju proti raku uporabili virus. NHS (Britanska nacionalna zdravstvena služba) je pred nekaj leti odobrila zdravljenje kožnega raka v napredni fazi s hladnim virusom, imenovanim T-Vec. Profesor Harrington imenuje RP2 izboljšana različica T-Veca: “Virus je še dodatno spremenjen, tako da rakavim celicam podpiše smrtno obsodbo.”

Doktorica Marianne Baker iz britanske organizacije Cancer Research UK je dejala, da bi lahko spodbudne ugotovitve spremenile potek zdravljenja raka: “Znanstveniki so že pred 100 leti odkrili, da lahko virusi pomagajo pri zdravljenju raka, vendar jih je bilo zelo težko varno in učinkovito uporabiti. Ta nova virusna terapija je obetavna v majhnem zgodnjem preizkušanju – zdaj potrebujemo več študij, da bi ugotovili, kako dobro deluje. Raziskave kažejo, da je kombinacija več načinov zdravljenja učinkovita strategija, in virusne terapije, kot je ta, bi lahko postale del našega orodja za premagovanje raka.” 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Pred šolo odložila otroka in pijana nadaljevala z vožnjo

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Velenjski policisti so zjutraj pri kontroli prometa v okolici ene od velenjskih šol ustavili voznico osebnega vozila, ki je kazala očitne znake alkoholiziranosti. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 0,91 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobrih 1,8 promilov alkohola v krvi. Voznica je, preden sta jo policista ustavila, v šolo pripeljala otroka.

Vožnja pod vplivom alkohola
Vožnja pod vplivom alkoholaFOTO: Shutterstock

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so jo policisti pridržali, sledi še obdolžilni predlog. Za storjeni prekršek je predpisana globa v višini 1200 evrov in stranska sankcija izrek 18. kazenskih točk. Ker voznica v postopku ni upoštevala ukazov policistov in se je do njiju nedostojno vedla, so ji izrekli še dobrih 750 evrov globe, so še sporočili s PU Celje.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

V četrtek potrdili 1953 okužb z novim koronavirusom

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V četrtek so v Sloveniji ob 676 PCR-testih in 6417 hitrih antigenskih testih potrdili 1953 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo ta dan zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 71 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Rezultat testiranja na koronavirus
Rezultat testiranja na koronavirusFOTO: Shutterstock

Skupno je bilo v četrtek hospitaliziranih 196 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je 10 več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v četrtek s potrjeno okužbo skupno 14 bolnikov, kar je isto kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1990, kar je 33 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1329, kar je 17 več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 27.995 primerov okužbe, kar je 351 več kot dan prej.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Prijeli pobeglega voznika, ki je povzročil štiri nesreče

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

image

Čeprav so se novomeški policisti takoj odzvali na obvestilo o prometni nesreči s pobeglim voznikom, pa je slednjemu, dokler ga policisti niso izsledili, uspelo trčiti še v dve vozili. Voznik je preizkus alkoholiziranosti odklonil, zato so ga policisti pridržali.

Prometna nesreča (fotografija je simbolična)FOTO: Shutterstock

Novomeške policiste so v četrtek popoldan, okoli 17.30, obvestili o prometni nesreči s pobeglim voznikom. Voznik terenskega vozila naj bi na Novem trgu v Novem mestu trčil v parkiran avtomobil in pobegnil. Policisti so takoj odšli v akcijo in na Šegovi ulici izsledili avtomobil in voznika, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti. 54-letnik je preizkus alkoholiziranosti odklonil, zato so ga prijeli in pridržali.

Policisti so ugotovili, da je moški na Novem trgu trčil v dve parkirani vozili in odpeljal s kraja. Vožnjo je nato nadaljeval proti Westrovi ulici, kjer je zaradi premajhne bočne razdalje trčil v avtomobil voznice, ki je ustavila pred križiščem. Tudi v tem primeru ni ustavil ampak je z vožnjo nadaljeval do parkirnega prostora na Šegovi ulici, kjer je zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil še v en parkiran avtomobil.

“Policisti bodo o vseh ugotovitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče, ki bo odločilo o odgovornosti voznika,” so sporočili s PU Novo mesto.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Začela se je koledarska jesen

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Z enakonočjem, ki je nastopilo ob 3. uri in 4 minute, se je dobre tri tedne po meteorološki začela še koledarska jesen. Letos prehod iz koledarskega poletja v jesen zaznamuje sončno vreme, a tudi nizke temperature, kar pa se bo že kmalu spremenilo. Hladne severne vetrove bo namreč v prihodnjih dneh zamenjal toplejši jugozahodni veter, ki nam bo poleg višjih temperatur prinesel tudi oblake in padavine.

Začela se je koledarska jesen.
Začela se je koledarska jesen. FOTO: AdobeStock

Enakonočje nastopi, ko Sončevi žarki pravokotno posvetijo na ekvator, kar pomeni, da obe polovici Zemlje prejmeta povsem enako količino Sončeve energije. Kljub enakonočju se bomo dejansko najbolj enaki dolžini dneva in noči pri nas približali šele v nedeljo, medtem ko bo danes dan še vedno za 16 minut daljši od noči. Razlika nastane zaradi ukrivljanja Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi, ki deluje kot leča in povzroča, da Sonce na nebu vidimo višje, kot je v resnici. To pomeni, da ga vidimo tudi, ko se nahaja malo pod obzorjem.

V prihodnjih tednih in mesecih se bodo polarni predeli nahajali v temi, zato se bo ozračje tukaj hitro ohlajalo, medtem ko bodo v bližini ekvatorja še vztrajale visoke temperature. In ravno zaradi velike temperaturne razlike med severom in jugom je tudi pri nas vreme jeseni bolj spremenljivo. Tako nas lahko še oktobra ali celo novembra razvajajo skoraj poletne temperature, le kakšen dan kasneje pa nas že presenetita sneg in mraz.

Jeseni je pogost jugozahodni veter, ki nam iznad še vedno toplega morja prinaša ogromne količine vlage. Ko topel in vlažen zrak trči ob gorske pregrade, nastanejo oblaki in pogosto tudi padavine. Kako daleč v notranjost države bo segla oblačnost, je odvisno od debeline plasti vlažnega zraka. V primeru, da je ta plast plitva, bo oblačnost prekrila le Primorsko in Notranjsko, če pa je debelejša, se bo oblačnost razširila tudi nad osrednjo Slovenijo.

Kljub enakonočju dan in noč nista enako dolga, saj zaradi loma Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Sonce vidimo višje, kot je v resnici.
Kljub enakonočju dan in noč nista enako dolga, saj zaradi loma Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Sonce vidimo višje, kot je v resnici.FOTO: AdobeStock

Povsem drugače je na vzhodu Slovenije, kjer se zrak ob jugozahodniku spušča na nižje nadmorske višine. Pri tem se ogreje in osuši, zato so jeseni na Štajerskem in v Prekmurju ter tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju bolj sončne in toplejše kot v preostalem delu Slovenije.

Letos zelo hladen začetek koledarske jeseni

Letošnji prehod iz koledarskega poletja v jesen zaznamujejo zelo nizke temperature. Ponekod ste v preteklih dneh že morali poprijeti celo po strgalih za led. V mraziščih južne Slovenije so se temperature danes spustile do 3 stopinje pod ničlo in tudi marsikje drugje se je živo srebro približalo ledišču. Tako hladna jutra na začetku koledarske jeseni sicer niso nič neobičajnega, čeprav se ne pojavijo nujno vsako leto. Kot navaja Arso na svoji spletni strani, v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah septembra povprečno beležimo dva hladna dneva s temperaturo nižjo od nič stopinj, v Ratečah je tak en dan, precej redkeje pa se pod ničlo ohladi v nižje ležečih krajih drugod po Sloveniji. V Ljubljani negativne temperature v septembru ni bilo že 45 let.

V prihodnjih dneh bo hladne severne vetrove zamenjal toplejši jugozahodni veter, ki nam bo poleg višjih temperatur prinesel tudi oblake in padavine. V Posočju se bodo že danes popoldne začeli nabirati oblaki. Jutri se bo postopno pooblačilo tudi drugod in proti večeru bodo na Primorskem in Notranjskem že padle prve kaplje dežja.

Vremenska napoved za prihajajoče dni.
Vremenska napoved za prihajajoče dni.FOTO: 24ur.com

V nedeljo se bodo padavine na zahodu okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Predvsem v bližini morja, kjer bo pihal okrepljen jugo, se bodo razvile tudi posamezne nevihte. Večinoma oblačno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi v prvi polovici prihodnjega tedna.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Reševalni pas poveča možnost preživetja ponesrečencev do 40 odstotkov

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V družbi Dars so opazili, da so slovenski vozniki pri vzpostavljanju reševalnega pasu na avtocestah dosledni in to pravilo spoštujejo v veliko večji meri kot tuji vozniki. Po desetih letih akcije ‘Reši življenje’ so pri Darsu ocenili, da se vozniki ob zastojih razvrščajo občutno bolje kot pred letom 2012. Podatek je spodbuden zato, ker pravilna razvrstitev vozil na avtocesti ali hitri cesti omogoča reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem poveča možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Razlog, zakaj slovenski vozniki bolj upoštevajo pravilo razvrščanja kot tuji, je, da slednji ne poznajo dobro slovenskih predpisov, ki pravijo, da vozniki za potrebe reševalnega pasu lahko zapeljejo oziroma vozijo tudi po odstavnem pasu. Vožnja po odstavnem pasu je sicer v normalnih okoliščinah prepovedana oziroma je ustavitev vozila možna izključno v primeru okvare, so spomnili na Darsu.

Dars: S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do kraja nesreče in s tem povečamo možnost preživetja ponesrečencev tudi do 40 odstotkov.
Dars: S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do kraja nesreče in s tem povečamo možnost preživetja ponesrečencev tudi do 40 odstotkov.FOTO: Tina Hacler

V poletnem času – ki je sicer letos pri koncu – je na avtocestah več tujcev. Vodja Prometno-informacijskega centra Branko Nastran nam je povedal, da sta se po navedbah kolegov iz drugih evropskih držav potrpežljivost in prometna kultura voznikov v letošnjem letu poslabšali. “Se je pa v Sloveniji precej izboljšalo ustvarjanja prostora za intervencijska vozila ob zastoju. Vendar je treba vedno znova opozarjati, da reševalni pas lahko reši življenja,” je izpostavil.

Na Darsu so zato spomnili, da vzpostavitev reševalnega pasu ne pomeni zgolj, da se interventno vozilo prebija do kraja nesreče na avtocesti. Lahko gre tudi za primer, ko je denimo reševalno vozilo na nujni vožnji namenjeno v bolnišnico ali na kraj prometne nesreče in nima nobene povezave s kolono vozil na avtocesti ali hitri cesti, kjer se reševalni pas vzpostavlja. “Bistvo reševalnega pasu je, da se omogoči intervencijskim vozilom na nujni vožnji čim hitrejši prehod v koloni. Dokler smo namreč le čakajoči v koloni, se nam vzpostavitev reševalnega pasu morda zdi nesmiselna, ko pa sami potrebujemo pomoč reševalnega vozila, pa to postane še kako pomembno,” so ponazorili na Darsu.

image

Na Darsu so prepričani, da so z aktivnostmi, usmerjenimi v opozarjanje in informiranje voznikov, zakaj je pravilno razvrščanje vozil tako pomembno, pripomogli k večji prometni varnosti in tako ohranili kakšno življenje ali vsaj omilili posledice poškodb udeležencev. Ugotovili so, da so na ta način vplivali tudi na pretočnost in hitrejše odpravljanje posledic prometnih nesreč. “S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti namreč omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov,” so poudarili.

Novi opozorilni transparenti za vzpostavitev reševalnega pasu 'Reši življenje'.
Novi opozorilni transparenti za vzpostavitev reševalnega pasu ‘Reši življenje’.FOTO: Dars

V družbi Dars so v okviru projekta ‘Reši življenje’ v 10-letnem obdobju izpeljali številne aktivnosti: natisnili in razdelili so nekaj 10.000 nalepk in magnetnih tablic, natisnili dva sklopa plakatov za nadvoze, nadgradili signalne prikolice vzdrževanja za prikaz animacije, pomagali pri nadgradnji zakonodaje s tega področja, zagotovili prikazovanje reševalnega pasu za vozila cestninskega nadzora in Policije, nadgradili aplikacijo Promet+, ki ob vsaki nesreči javlja opozorilo za reševalni pas. Postavili so več kot 120 spremenljivih znakov nad voziščem oz. ob njem, kjer prikazujejo animacijo s pomočjo nadzornikov prometa v nadzornih centrih. Ob tem na vzpostavljanje reševalnega pasu prek poročil na radiu, televiziji, spletni strani, aplikaciji, družbenih omrežjih redno opozarjajo tudi operaterji Prometno-informacijskega centra (www.promet.si).

Kako in kdaj ustvariti reševalni pas?

Vedno, ko zastoj nastane – ne zgolj zaradi prometne nesreče na avtocesti –, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za varno vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, Policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …). Vozniki morajo v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti takoj vzpostaviti dovolj širok reševalni pas. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas, so spomnili na Darsu

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Na avtocestah in hitrih cestah je treba reševalni pas ustvariti med vsakim zastojem, ne le ob nesreči.
Na avtocestah in hitrih cestah je treba reševalni pas ustvariti med vsakim zastojem, ne le ob nesreči.FOTO: PU Koper

Neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja sta glavna ‘krivca’ za prometne nesreče na avtocestah in hitrih cestah 

Avtoceste in hitre cestah so sicer najvarnejše oblike cestnih poti, saj se na njih zgodi najmanj prometnih nesreč glede na število vozil in prevožene razdalje. To potrjujejo podatki Agencije RS za varnost prometa. Do konca leta 2021 je agencija na njih evidentirala 1895 nesreč oziroma 11 odstotkov. Največ nezgod so vozniki doživeli na cestah v naselju, in sicer 11.054 (65 odstotkov), na regionalnih državnih cestah 2289 (13 odstotkov). Letos, od 1. januarja do 17. julija, pa je agencija naštela 886 prometnih nesreč na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, v katerih je umrlo 17 ljudi. Za primerjavo, na vseh ostalih slovenskih cestah je umrlo 40 udeležencev v prometu. 

Reševalni pas
Reševalni pasFOTO: Dars

Agencija je s podatki utemeljila, da sta neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja glavna razloga za prometne nesreče na avtocestah in hitrih cestah. V letošnjem omenjenem obdobju (od 1. januarja do 17. julija 2022) se je največ prometnih nesreč – 223 od skupno 886 nesreč – zgodilo zato, ker vozniki niso vozili na primerni varnostni razdalji.

Zaradi prehitre vožnje se je v istem obdobju zgodilo 186 prometnih nesreč, v katerih so umrli trije, težje pa se je poškodovalo 23 udeležencev v prometu. 

Pri Darsu zato pozivajo, da vozimo strpno in ne tekmujemo z ostalimi vozniki, se držimo omejitev hitrosti oz. vožnjo prilagodimo razmeram na cesti. 

image

PREBERI ŠE

Začetek obnove dela primorske avtoceste: Dars zastojev ne pričakuje

Primerna varnostna razdalja?
Primerna varnostna razdalja?FOTO: Dars

Kakšna je ustrezna varnostna razdalja? 

Po besedah predstavnikov Darsa v normalnih okoliščinah ne sme biti krajša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozimo, prevozimo v dveh sekundah. Če torej upoštevamo hitrost 100 kilometrov na uro, je varnostna razdalja vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 kilometrov na uro pa minimalno 72 metrov.

image

PREBERI ŠE

S pravočasnimi informacijami do boljše vozniške in potovalne izkušnje

Pot ustavljanja osebnega vozila pri 100 kilometrih na uro je namreč 83 metrov na suhem vozišču in 124 metrov na mokrem vozišču. Pri 130 kilometrih se ta razdalja poveča na 129 metrov na suhem vozišču in 199 metrov na mokrem vozišču, pa so izračunali na Agenciji RS za varnost prometa.

* Naročnik vsebine je Dars

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Tiffany Haddish zaradi obtožb o spolnih zlorabah izgubila službo in dobiček

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Tiffany Haddish, ki je bila pred dvema tednoma tarča obtožb spolnih zlorab dveh mladoletnih otrok, trdi, da je zaradi obtožb izgubila službo in dobiček. Obtožnico zoper igralko in njenega stanovskega kolega Ariesa Spearsa je vložila sedaj 22-letna neznanka, katere mati je zvezdničina znanka, dekle pa se je pred dnevi odločilo, da obtožbe umakne, ker se sedaj zaveda, da družinska prijateljica njej in njenemu bratu ne bi namerno škodovala.

Igralka in komičarka Tiffany Haddish je po umiku obtožnice zoper njo in komika Ariesa Spearsa, v kateri sta ju brat in sestra obtoževala spolnih zlorab, razkrila, da je zaradi tega ostala brez službe in dobička. Kot kaže, so se napovedi njenega odvetnika, ki je ves čas trdil, da je igralka nedolžna in je namen obtožb zgolj škodovati njenemu ugledu, uresničile.

Tiffany Haddish
Tiffany HaddishFOTO: Profimedia

“Vsi moji nastopi so odpovedani. Vse je izginilo. Ostala sem brez službe,” je dejala v izjavi za TMZ. Zvezdnica bo sicer v prihodnje predstavila dva projekta, ki sta trenutno v postprodukciji, trenutno pa ne sodeluje pri nobenem novem projektu, prav tako nima nobenega napovedanega. Kot kaže pa nima napovedanih niti datumov stand-up nastopov.  

image

PREBERI ŠE

Domnevna žrtev umaknila obtožbe spolnih zlorab zoper Haddishevo in Spearsa

Komika so pred dvema tednoma doletele obtožbe brata in sestre, ki sta v obtožnici trdila, da sta ju Tiffany Haddish in Aries Spears zvabila na snemanje neprimernih projektov, ki so se zgodili, ko sta bila ta stara 14 in sedem let, ti pa naj bi ju zaznamovali do konca življenja. Dekle, ki sedaj šteje 22 let, je obtožnico umaknilo, v izjavi za javnost pa pojasnilo: “Moja družina in jaz Tiffany Haddish poznamo že več let in se sedaj zavedamo, da meni in mojemu bratu ne bi namerno škodovala ali pomagala komu drugemu, ki bi potem ravnal nama v škodo. Tiffany želiva najboljše in sva vesela, da lahko to pustimo za seboj.”

image

PREBERI ŠE

Tiffany Haddish in Aries Spears obtožena izkoriščanja in spolnega nadlegovanja otrok

Na obtožbe, ki jih je označila za izsiljevanje, se je ob vložitvi obtožnice odzvala 42-letna igralka, ki je v izjavi na družbenem omrežju Instagram zapisala: “Vem, da imajo ljudje cel kup vprašanj, in razumem to. Sem v tem skupaj z vami. Ker je bila podana uradna obtožnica, lahko razkrijem le malo podrobnosti. Čeprav je bil skeč mišljen kot komičen, ni bil prav nič smešen, jaz pa obžalujem, da sem privolila v sodelovanje v njem. Upam, da bom lahko že kmalu z vami delila več informacij o tej situaciji.” Pod objavo je onemogočila komentiranje. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.