Arhivi Kategorije: Črna kronika

Katoliška cerkev v Španiji odkrila 728 spolnih zlorab od leta 1945

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Španska katoliška škofovska konferenca je v svojem prvem javnem poročilu sporočila, da je na podlagi pričevanj 927 žrtev našla dokaze o 728 spolnih zlorabah v cerkvi od leta 1945. Cerkev je sporočila, da je bilo 83 odstotkov žrtev in 99 odstotkov storilcev moških, a je večina storilcev že umrlo.

V poročilu, ki ga je cerkev predstavila na škofovski konferenci, naj bi za več kot polovico dejanj bili odgovorni duhovniki, preostali pa so bili drugi cerkveni uradniki. Večina primerov se je sicer zgodila v prejšnjem stoletju, vsaj 75 odstotkov pred letom 1990.

Na konferenci je bilo rečeno, da se zbiranje pričevanj nadaljuje. Zbrana so bila v približno 200 uradih za zaščito mladoletnikov, ki jih je cerkev po Španiji ustanovila leta 2019. V vodilnem dnevniku El País, ki neprestano poroča o primerih v Španiji in tujini, je bilo zapisano, da so dejanske številke o zlorabah v cerkvi verjetno veliko višje, saj se cerkveno poročilo nanaša le na primere, zabeležene od leta 2019, in ne vključuje števila primerov, za katere je cerkev vedela pred tem datumom.

Duhovnik in deklica (Slika je simbolična)
Duhovnik in deklica (Slika je simbolična)FOTO: Shutterstock

Odvetniška družba iz Madrida, ki vodi vzporedno preiskavo po naročilu španske škofovske konference, je za medije povedala, da je število žrtev verjetno na tisoče. Podjetje še ni pripravilo rezultatov. Španska cerkev do nedavnega ni želela izvajati preiskav ali objavljati informacij o primerih spolnih zlorab. Špansko državno tožilstvo se je v začetku leta pritožilo, da škofje prikrivajo informacije, a so škofje to zanikali.

“Člani te cerkve so prizadeli druge člane cerkve ali družbe,” je dejal César García Magán, generalni tajnik Španske škofovske konference. “Zaradi tega čutimo bolečino in sram.”  Vendar je dejal, da to ne bo imelo nobenega pomena, če se ne bodo spremenili načini zaščite otrok. Dejal je, da je cerkev zavezana tudi k delitvi svojih ugotovitev in da mora pridobljene dokaze uporabiti za zagotovitev, da se “spolne zlorabe v srcu cerkve ne bodo več dogajale”.

V škofovskem poročilu je navedeno, da so se zlorabe večinoma dogajale v šolah, semeniščih in župnijskih stavbah. Španski parlament je leta 2022 izglasoval začetek prve uradne preiskave pod vodstvom varuha človekovih pravic v državi o obsegu spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki in cerkveni uradniki, potem ko je časnik El País objavil obtožbe o zlorabah več kot 1200 žrtev.

Duhovnik (slika je simbolična)
Duhovnik (slika je simbolična)FOTO: Shutterstock

Le v peščici držav so na pobudo vlade ali parlamenta izvedli preiskave o zlorabah, kot jih je izvedla Španija. Najobsežnejša je bila v Avstraliji. Leta 2017 so ugotovili, da je bilo med letoma 1980 in 2010  sedem odstotkov katoliških duhovnikov obtoženih zlorabe mladoletnikov. 

image

PREBERI ŠE

Na Hrvaškem ugibanja o številu spolnih zlorab otrok v Cerkvi

Preiskave, ki so jih od leta 2005 vodili sodniki na Irskem, so vplivale na nekdaj prevladujoč vpliv Katoliške cerkve v družbi in politiki. V Franciji pa je neodvisna preiskava leta 2021 ocenila, da je bilo v obdobju 1950–2020 približno 330.000 otrok žrtev spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov ali drugih laičnih uslužbencev, povezanih s Katoliško cerkvijo.

Na Portugalskem je strokovna skupina letos navedla, da je bilo morda več kot 4800 posameznikov žrtev spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Sončno in toplo vreme ponekod že prekinjajo plohe in nevihte

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Najbolj pestro je na jugu Notranjske in Primorske ter v notranjosti hrvaške Istre, kjer je nastalo nekaj močnejših nevihtnih celic z nalivi, sodro in verjetno tudi točo. Močnejša nevihta se iznad Avstrije približuje tudi Goričkemu.

Plohe in nevihte že zajele dele Slovenije.
Plohe in nevihte že zajele dele Slovenije.FOTO: Arso

 Ker se nevihte le počasi premikajo, lahko lokalno pade večja količina dežja in toče, opozarjajo pri Meteoinfo Slovenija. 

image

Po sprva sončnem in toplem dopoldnevu bo čez dan nad večjim delom Slovenije začela nastajati kopasta oblačnost, iz katere se bodo razvile lokalne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj Celzija. Plohe in nevihte se bodo ponekod po Sloveniji pojavljale tudi v poznovečernih in nočnih urah. 

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaradi šibkih višinskih vetrov bodo plohe in nevihte stacionarnega tipa ali pa se bodo pomikale zelo počasi. Predvsem nad območji, ki smo jih obarvali oranžno, lahko čez dan, popoldan ali zvečer lokalno nastane tudi kakšna močnejša nevihta z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi ter točo.

Popoldan in zvečer lahko marsikje pričakujete tudi točo.
Popoldan in zvečer lahko marsikje pričakujete tudi točo.FOTO: Adobe Stock

V večernih urah bo nevihtna aktivnost upadala, ponoči pa se bodo ponekod po Sloveniji še pojavljale plohe.

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Poleti ob Nadiži prepovedano kopanje domačih živali

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Na kopalnih mestih ob Nadiži je od 15. junija do 31. avgusta med 9. in 19. uro prepovedano kopanje domačih živali ter njihovo zadrževanje na obrežju reke. Prepovedani so tudi športna plovba, kurjenje ognja na nabrežju ter kakršno koli onesnaževanje vode in okolice, so sporočili iz kobariške občine. S 15. junijem bo na dostopnih mestih ob Nadiži veljal tudi parkirni režim.

Reka Nadiža
Reka NadižaFOTO: Shutterstock

Pred glavno turistično sezono na Kobariškem obiskovalce naprošajo, naj na dostopnih mestih in kopališčih ob Nadiži skrbijo za čisto in urejeno okolje, odpadke pa odložijo v za to namenjene zabojnike. 

Od 15. junija do 31. avgusta med 9. in 19. uro je prepovedano kopanje domačih živali ter njihovo zadrževanje na obrežju reke. Prepovedani so tudi športna plovba, kurjenje ognja na nabrežju ter kakršno koli onesnaževanje vode in okolice.

Ura parkiranja 1,5 evra

Na dostopnih mestih ob Nadiži na Robiču, v Podbeli, ob Napoleonovem mostu in v Logjeh se s 15. junijem začne izvajati parkirni režim, so sporočili iz občine Kobarid. 

Nadomestilo za parkiranje se bo do konca avgusta pobiralo vsak dan med 9. in 19. uro, obiskovalci, ki parkirnino poravnajo na parkomatu na dostopnih mestih, pa bodo za uro parkiranja odšteli 1,5 evra. Za enostavnejše in varnejše plačevanje parkirnine je na parkomatih nameščena tudi mobilna aplikacija “Easypark”.

Na voljo so tudi tedenske dovolilnice za goste, ki prenočujejo pri turističnih ponudnikih na območju občine. Zanje bodo odšteli 16 evrov, letna dovolilnica za prebivalce in lastnike stanovanjskih objektov pa znaša 18 evrov. 

Za ostale obiskovalce znaša letna dovolilnica 48 evrov. Letne in tedenske dovolilnice so vezane na avtomobil in jih obiskovalci lahko kupijo v Turistično informacijskem centru Kobarid, pri čemer morajo s seboj obvezno imeti prometna dovoljenja vozil, za katera se dovolilnica izdaja. Dovolilnice bo možno kupiti od 5. 6. 2023 dalje.

Brezplačno dovolilnico za parkiranje imajo lastniki parcel ob Nadiži, ki jo lahko pridobijo na občini, kamor oddajo vlogo s podatki o številki lastniške parcele in prometno dovoljenje.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

53-letni kolesar domov prišel hudo poškodovan

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

image

Policija raziskuje, kaj se je zgodilo 53-letniku, ki se je s kolesarjenja domov vrnil hudo poškodovan. Moški je kolesaril iz Logatca na Vrhniko, policisti pa pozivajo vse morebitne priče ali osebe, ki so opazile kolesarja, da se javijo Policiji.

Včeraj zvečer so bili policisti obveščeni o poškodbah 53-letnega kolesarja na območju Vrhnike. Za zdaj so ugotovili le, da je kolesar hudo poškodovan prišel do doma na območju Vrhnike. Zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel, ni bilo mogoče ugotoviti, kaj se je kolesarju zgodilo, prav tako jim ni znan kraja dogodka. 

Policija upa, da bodo priče pomagale razjasniti okoliščine poškodb 53-letnega kolesarja.FOTO: Shutterstock

Z dodatnim zbiranjem obvestil so ugotovili še, da je kolesar okoli 17.45 iz Logatca odpeljal v smeri proti Vrhniki, kamor se je vrnil približno uro pozneje. Vozil je gorsko kolo znamke Sunn Prim, običajno pa se je na tej relaciji vozil po makadamskih poteh in brezpotjih ter gozdnih poteh.

Policija zdaj naproša vse morebitne priče dogodka ali osebe, ki so mogoče včeraj opazile navedenega kolesarja, da pokličejo na tel. št. 113 ali Postajo prometne policije Ljubljana na telefonsko številko 01/583-88-20.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Črnomaljski policisti prijeli trojico, ki je 92-letniku ukradla 10.000 evrov

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

image

V Črnomlju so trije neznanci oropali 92-letnega moškega. Ta je na banki najprej dvignil gotovino v višini več kot 10.000 evrov, oni pa so ga izmenjaje zasledovali, dokler niso našli pravega trenutka, da mu iz rok iztrgajo vrečko z dokumenti in denarjem. Policija jih je izsledila in na njihovem naslovu opravila hišne preiskave. Zasegli so mobilne telefone in manjšo količino prepovedane droge. Zoper trojico bodo podali kazensko ovadbo.

Policisti PP Črnomelj so bili 12. maja dopoldne obveščeni, da so neznanci v Črnomlju oropali 92-letnega moškega. Takoj so pričeli z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev storilca. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je oškodovanec v bančni ustanovi opravil dvig gotovine v višini več kot 10.000 evrov. 

“Ena izmed osumljenk se je v tem času prav tako nahajala na banki, kjer je opazila, da je oškodovanec prejel denar, potem pa ga je počakala pred banko in ga spremljala oziroma hodila za njim. O tem je po telefonu obvestila dva sostorilca in pozneje so vsi trije izmenično spremljali  oškodovanca, ki je imel opravke še v več ustanovah. Ko se je 92-letnik peš odpravil proti domu, mu je eden izmed osumljencev iz rok iztrgal vrečko z dokumenti in denarnico z denarjem ter pobegnil,” so zapisali na PU Novo mesto.

Na podlagi ugotovitev iz preiskave so policisti PP Črnomelj pridobili odredbo sodišča in na naslovu bivanja treh osumljencev v naselju Lokve opravili  hišne preiskave. Našli in zasegli so mobilne telefone in manjšo količino prepovedane droge. Zoper trojico bodo po zaključeni preiskavi na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo. 

Policisti ob tem občane opozarjajo na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatih ali v bančnih poslovalnicah. “Pozorni naj bodo na sumljive osebe, ki jih opazujejo in spremljajo. Z zaposlenimi na banki naj se skušajo dogovoriti, da dvig opravijo v prostoru, kjer je zagotovljena zasebnost, predvsem pa naj večjih količin denarja ne prenašajo naokrog. Če je le možno, naj predvsem starejše pri teh opravilih spremlja nekdo od svojcev ali oseb, ki jim zaupajo.”

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Na primorski avtocesti zastoji, vozni pas zasedajo tovorna vozila

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Na različnih odsekih primorske avtoceste od Senožeč mimo Postojne proti Ljubljani nastajajo zastoji, obvešča Prometno-informacijski center. Ob tem dodajajo opozorilo, da je vozni pas na posameznih območjih zaseden s tovornimi vozili. Zaradi nesreče na priključku Brezovica pa je v obe smeri oviran promet.

Na primorski avtocesti, kjer promet že od jutra poteka po polžje, je za nove težave poskrbela prometna nesreča. Zgodila se je na priključku Brezovica, promet pa je oviran v obe smeri, poroča prometno-informacijski center.

Zastoji sicer že več ur nastajajo na več odsekih od Senožeč mimo Postojne proti Ljubljani, vozni pas je na posameznih območjih zaseden s tovornimi vozili. 

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na štajerski avtocesti je zastoj pred delovno zaporo v predoru Golo Rebro proti Ljubljani.

Zastoji so tudi na vipavski hitri cesti pred razcepom Nanos proti Razdrtem. Na glavni cesti Kozina–Starod pri Materiji zaradi pomične zapore, na hitri cesti pred Koprom proti Izoli in naprej proti Strunjanu ter na glavni cesti Šmarje–Koper.

Okvarjena vozila promet ovirajo na primorski avtocesti med Kozino in Divačo in med Ravbarkomando in Uncem proti Ljubljani ter na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru.

image

PREBERI ŠE

Vozniki v zastoju ob nesreči obračali vozila, Dars: Reševali smo ujete

Povečan tovorni promet zaradi praznika v Italiji

Na promet.si so za danes sicer napovedovali povečan promet tovornih vozil na primorski avtocesti zaradi praznika v Italiji ter začetka počitnic v delu Italije. Še več gneče na cestah bo predvidoma v popoldanskih urah.  

Zelo visoko gostoto prometa pa je pričakovati v naslednjem tednu, saj je v sredo v nekaterih državah (Hrvaška, Avstrija, večji del Nemčije in Švice, Poljske) zaradi praznika dela prost dan, začenjajo se tudi počitnice. “Opozarjamo na zelo visoko gostoto prometa ter zastoje predvsem od Avstrije in Italije proti Hrvaški. Računati je treba tudi na povečan tovorni promet,” opozarja Prometno-informacijski center.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Na Gorenjskem kradli kolesa, zaklepajo naj jih tudi dostavljavci

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Dnevno poročilo o dogodkih na območju gorenjske policijske uprave je tokrat polno koles. Policisti so obravnavali tatvino osmih koles, ki so jih neznani storilci ukradli iz kampa, garaže in dvorišča hiše. Ob tem ljudem svetujejo, naj za varovanje koles uporabljajo dobro ključavnico. “To velja tudi za dostavljavce hitre hrane,” dodajajo. Prav tako priporočajo, da si že predhodno izpišete podatke o svojih kolesih, saj bo to v primeru kraje omogočilo lažje iskanje.

Kranjski policisti so v četrtek ob pol sedmih zjutraj naprej obravnavali vlom v garažo. Neznani storilec je nasilno vstopil skozi garažna vrata v notranjost garaže in si protipravno prilastil e-kolo, gorsko kolo in cestno kolo. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Le deset minut pozneje so obravnavali tatvino treh koles, ki so bila prislonjena ob hišo in niso bila zaklenjena. Neznani storilec je tatvino izvršil čez noč. Tudi v tem primeru je bil lastnik oškodovan za več tisoč evrov.

Radovljiški policisti pa so včeraj okoli 8.50 obravnavali tatvino dveh koles iz enega od kampov. Neznani storilec si je protipravno prilastil e-kolo in kolo, škoda se prav tako meri v tisočih evrov.

Kolo (slika je simbolična).
Kolo (slika je simbolična).FOTO: Luka Kotnik

“Poskrbite za ustrezno zavarovanje e-koles, koles, e-skirojev z dobro ključavnico, ko ga parkirate pred raznimi ustanovami, trgovinami, kolesarnicami, na domačem dvorišču, v kampih, pred hoteli. To velja tudi za dostavljavce hitre hrane. S tem boste zmanjšali možnost tatvine,” lastnikom koles svetujejo policisti.

Obrazec za popis podatkov o kolesu
Obrazec za popis podatkov o kolesuFOTO: PU Kranj

Prav tako priporočajo, da imate že predhodno popisane podatke, kar bo omogočilo lažjo identifikacijo in iskanje, če bi prišlo do tatvine.

“Če vam kolo ukradejo ali ste ga kje pozabili, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani Policije,” zaključujejo, saj je vaše kolo morda prav na tistem seznamu.  

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Mariborski policisti ustavili gruzijskega voznika ukrajinske toyote, ukradene v Španiji

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Mariborski policisti so pred nekaj dnevi ustavili voznika toyote z ukrajinskimi registrskimi tablicami. Izkazalo se je, da za volanom sedi državljan Gruzije, vozilo pa ni njegovo. Pred tem je bilo ukradeno v Španiji.

Patrulja mariborske policijske postaje za izravnalne ukrepe je 27. maja pozno zvečer na območju Cirkovc ustavila voznika osebnega avtomobila. Vozil je hibridno toyoto RAV-4 ukrajinskih registrskih oznak.

V Španiji ukradena toyota se je pripeljala v Slovenijo.
V Španiji ukradena toyota se je pripeljala v Slovenijo.FOTO: PU Maribor

Ob kontroli prometa pa je voznik, šlo je za državljana Gruzije, policistom izročil prometno dovoljenje, ki ni pripadalo temu avtomobilu.

V postopku je bilo ugotovljeno, da je bilo vozilo ukradeno 23. maja v Španiji, zato je bilo zaseženo.

42-letnemu tujcu je bila odvzveta prostost in odrejeno pridržanje, zoper voznika bo podana kazenska ovadba, so danes sporočili s PU Maribor.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Med Pesnico in Šentiljem umrl 48-letni motorist

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V četrtek zvečer sta na regionalni cesti Pesnica–Šentilj trčila voznik osebnega vozila in motorist. Nesreča se je zgodila zunaj naselja Jelenče, poškodbe 48-letnega motorista pa so bile tako hude, da je kljub zdravniški pomoči umrl na kraju dogodka.

Policija
PolicijaFOTO: Luka Kotnik

Policisti so bili o nesreči obveščeni okoli 21. ure. Trčenje se je zgodilo v desnem ovinku, ko je 48-letni motorist peljal od Pesnice v smeri Šentilja.

Po do zdaj zbranih informacijah je v desnem ostrem ovinku zapeljal na nasprotno smerno vozišče, ko je iz nasprotne smeri pripeljal voznik osebnega avtomobila in motorist je trčil vanj.

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da so na kraj dogodka prišli gasilci mariborske gasilske brigade in prostovoljni gasilci iz Pesnice, ki so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Kljub zdravniški pomoči je motorist na kraju prometne nesreče umrl.  

Gre za peto smrtno žrtev letos na območju Policijske uprave Maribor, lani v enakem času pa je v prometnih nesrečah na njihovih cestah umrlo sedem udeležencev.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.