Arhivi Kategorije: Črna kronika

Po boju z rakom umrla Elena Fanchini

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Pri vsega 37 letih je po dolgem boju z rakom umrla italijanska alpska smučarka Elena Fanchini, so sporočili z italijanske smučarske zveze Fisi.

Elena Fanchini.
Elena Fanchini.FOTO: AP

Kot so zapisali pri Fisiju, je Elena Fanchini umrla v svojem domu v Solatu v bližini Brescie. Podrobnosti o bolezni niso razkrili, se je pa Italijanka z njo borila od leta 2018.

Elena Fanchini, ki je imela v karieri veliko težav s poškodbami, predvsem kolen, je leta 2005 osvojila srebro na svetovnem prvenstvu v smuku, sicer pa je štirikrat, v smukih, stala na stopničkah za zmagovalke v svetovnem pokalu, dvakrat na najvišji – leta 2005 v Lake Louisu in leta 2015 v Cortini d’Ampezzo. Od aktivne kariere se je poslovila leta 2020.

Prejšnji mesec ji je rojakinja Sofia Goggia v Cortini posvetila zmago v smuku.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Umrla je najstarejša igralka na svetu, Branka Veselinović

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V Beogradu je v 104. letu starosti umrla srbska igralka Branka Veselinović. Ta je bila od 7. septembra 2022, po smrti ameriške igralke Marshe Hunt, najstarejša zvezdnica in še živeča igralka na svetu. V svoji osemdesetletni karieri je igrala v več kot 100 gledaliških predstavah in več kot 50 TV-serijah in filmih.

Branka Veselinović, rojena kot Branka Ćosić 16. septembra 1918 v Starem Bečeju v Avstro-Ogrski, je študirala igro v Narodnem gledališču v Beogradu in se izpopolnjevala v Srbskem narodnem gledališču v Novem Sadu. Od leta 1940 je slovela z nastopi na odrih po Beogradu in igrala v prvi predstavi Jugoslovanskega dramskega gledališča leta 1948.

Branka Veselinović
Branka VeselinovićFOTO: Twitter

Govorila je več tujih jezikov, med njimi angleščino, ruščino, nemščino, francoščino, češčino, madžarščino in italijanščino. Veselinović je bil na mednarodnem prizorišču najbolj znan po vlogi glavne junakinje v predstavi Mati Korajža in njeni otroci ter v filmu The Twelve Chairs, kjer je leta 1970 ob boku Mela Brooksa nastopila v vlogi Natashe, v eni od najmanj 18 filmskih adaptacij ruskega romana Dvanajst stolov iz leta 1928 Ilfa in Petrova.

Zaigrala je tudi v filmih Tri sestre (1982), Russian Tzar (1993), v komični seriji Seljaci (2006) in srbski različici serije Urgenca, Urgentni centar (2014). Od nje so se na družbenih omrežjih poslovili mnogi iz sveta filma in gledališča, med njimi igralec Milan Marić, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Rojena je bila v Avstro-Ogrski in umrla skoraj 105 let pozneje v Beogradu. Doživela in preživela je veliko vsega. Bila je humanitarka. Bila je najstarejša igralka na svetu. Vse to je bila.”

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Leta 1948 se je poročila z umetnikom in prevajalcem Mlađom Veselinovićem, s katerim je ostala poročena vse do njegove smrti leta 2012. O njem je pogosto govorila vedno z naklonjenostjo. “Moja velika ljubezen. Bil je divji moški. Še vedno je v mojem srcu,” je leta 2021 povedala za srbski Blic.

Sodelovala je tudi s humanitarnimi organizacijami za otroke. Skupaj z možem sta ustanovila fundacijo Branke in Mlađe Veselinović, katere delo se posveča otrokom z motnjami v razvoju. Leta 1980 je bila izbrana za dosmrtno ambasadorko Unicefa.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Slovenija bo Turčiji namenila materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela odločitev, da se Turčiji zaradi posledic potresa prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite, skladno z zaprosili, zagotovi tudi materialno pomoč. Njena skupna vrednost je 451.400 evrov.

Po potresu v Turčiji
Po potresu v TurčijiFOTO: AP

V okviru materialne pomoči bo Slovenija najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva: šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov. Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Republike Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev.

image

PREBERI ŠE

Slovenska enota civilne zaščite v Turčiji že operativna

Pravice porabe za nadomestitev sredstev v višini 421.400 evrov se bodo zagotovile iz sredstev proračunske rezerve, sredstva za prevoz v višini 30.000 evrov pa bo zagotovilo ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Slovenija je 6. februarja v Turčijo prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite sicer že napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo. Dodatno je dan kasneje Turčiji zagotovila tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s sedmimi reševalnimi psi.

Slovenska karitas prizadetim v potresih namenila prvih 10.000 evrov 

Za nujno pomoč prizadetim v potresu v Turčiji in Siriji je Slovenska karitas namenila prvih 10.000 evrov. Vsaka država bo prejela po 5000 evrov. A z zbiranjem sredstev še nadaljujejo, so še poudarili.

Podružnici Karitas v obeh prizadetih državah sta aktivirali kader in prostovoljce za pomoč. V prvih dveh dneh so pomagali predvsem s hrano, toplimi oblačili in odejami iz svojih zalog ter pri nameščanju ljudi v varna zavetišča v sodelovanju z lokalnimi oblastmi. Kot poudarjajo, ljudje na prizadetih območjih potrebujejo predvsem hrano, topla oblačila, odeje, vodo, zdravila, higienske pripomočke, svetilke in varno zatočišče.

Vsi, ki želijo pomagati preko Slovenske Karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun:

Slovenske karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: potres Turčija-Sirija

Sklic: SI00 626

Prek Slovenske karitas je mogoče pomagati tudi s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Zamenjava identitete: Atsu še naprej pogrešan po potresu v Turčiji

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V tragedijah, kot je bil potres v Turčiji in Siriji, se vedno širijo informacije, ki se pozneje pokažejo kot nepravilne. Ena izmed njih je tudi torkova, da so izpod ruševin rešili ganskega nogometnega reprezentanta Christiana Atsuja. Iz njegovega kluba Hatayspora so sporočili, da so poskušali priti v stik z njim, a ga ni bilo v bolnišnici.

Potres v Turčiji in Siriji je terjal že več kot 11 tisoč življenj.
Potres v Turčiji in Siriji je terjal že več kot 11 tisoč življenj. FOTO: AP

“Včeraj smo dobili informacijo, da se po potresu zdravi v bolnišnici, a izkazalo se je, da to ni res. Christian Atsu in tudi naš športni direktor Taner Savut sta še naprej pogrešana,” je potrdil klubski zdravnik, njegovo sporočilo pa povzela francoska tiskovna agencija AFP.

“Prosim, ne poročajte nepreverjenih informacij. Ljudje imajo družine, razočaranje pa je po spoznanju resnice gromozansko. To močno boli,” pa je bil razočaran trener Hatayspora Volkan Demirel.

31-letni Atsu je evropskim ljubiteljem nogometa dobro znan. Med drugimi je bil član Porta, Chelseaja, za katerega sicer ni nikoli zaigral, Evertona, Bournemoutha, Malage in Newcastle. V Hatayasport je prestopil septembra lani, po tem, ko je zapustil savdijski Al-Raed. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Lenarčič: Zavračam navedbe, da bi sankcije EU vplivale na pomoč Siriji

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Za pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito je zaprosila tudi Sirija, ki so jo v začetku tedna skupaj s Turčijo prizadeli siloviti potresi, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ta bo sicer v četrtek obiskal prizadeta območja v Turčiji, ki ji Unija prav tako pomaga, so kasneje navedli v Bruslju.

“Davi smo prejeli zahtevo sirske vlade za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito. To zahtevo smo delili z državami in jih spodbujamo, da prispevajo materialno pomoč, za katero prosi Sirija,” je povedal Janez Lenarčič.

Pojasnil je, da sirske oblasti prosijo za pomoč pri aktivnostih lastnih reševalnih služb pri iskanju ljudi, ki so ujeti pod ruševinami, medicinsko opremo, zdravila, hrano in podobno.

“Zagotoviti je treba, da gre pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. To bomo spremljali,” je poudaril.

Obenem je zavrnil očitke, da sankcije EU, ki jih je ta uvedla proti sirskim oblastem zaradi represije nad civilnim prebivalstvom, ovirajo dostavo humanitarne pomoči Siriji.

“Kategorično zavračam navedbe, da bi sankcije EU kakor koli vplivale na humanitarno pomoč. Te sankcije veljajo že od leta 2011 in so odgovor na nasilno represijo sirskega režima nad lastnim prebivalstvom, pri čemer je bilo uporabljeno tudi kemično orožje. Usmerjene so proti režimu in njegovim podpornikom ter določenim gospodarskim sektorjem, od katerih ima koristi režim,” je dejal evropski komisar iz Slovenije.

Kasneje je komisija sporočila, da je Siriji namenila tudi 3,5 milijona evrov nujne humanitarne pomoči. S to finančno pomočjo želi EU ljudem omogočiti dostop do zatočišč, vode, sanitarij in zdravstvene oskrbe ter podpreti reševalne operacije.

image

PREBERI ŠE

Rojena med potresom: deklica v stabilnem stanju, a izgubila starša, brate in sestre

Gre za dodatno financiranje partnerskih humanitarnih organizacij, prek katerih je EU že doslej pomagala Siriji pri soočanju s posledicami potresov. V tej državi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 2600 ljudi.

Unija medtem še krepi podporo Turčiji, v kateri je tresenje tal zahtevalo več kot 8500 smrtnih žrtev. Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito je doslej 20 članic EU in tri sodelujoče države ponudilo 36 reševalnih in zdravstvenih ekip, v katerih je okoli 1500 reševalcev in zdravstvenih delavcev ter okoli 100 reševalnih psov.

EU je poleg tega v Turčijo poslala ekipo za koordinacijo aktivnosti na terenu, v kateri sodeluje tudi en slovenski strokovnjak. V Turčijo pa je ponoči prispela še slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje.

image

PREBERI ŠE

Ekskluzivno javljanje iz Turčije: Iskanje preživelih se nadaljuje

Lenarčič je povedal, da je Unija danes od Turčije prejela dodatno zahtevo, in sicer za pomoč pri pripravi zatočišč za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Gre za šotore, primerne za zimo, odeje in ogrevanje. Slovenija, Nemčija in Litva so že podale ponudbe, so popoldne sporočili z Evropske komisije.

Podpora unije Turčiji vključuje še tri milijone evrov nujne humanitarne pomoči, ki je namenjena okrepitvi soočanja s posledicami potresov v državi.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Ekskluzivno javljanje iz Turčije: Iskanje preživelih se nadaljuje

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

image

Reševalci in civilisti že tretji dan mrzlično iščejo ljudi, ki so še vedno ujeti pod porušenimi stavbami, za našo medijsko hišo s popotresnega območja v Kahramanmarasu ekskluzivno pripoveduje novinar romunske televizije.

“Ljudje tukaj v Kahramanmarasu že drugo noč zapored obupano iščejo svoje najdražje. Seveda gre za srdito bitko s časom, saj vsaka minuta šteje,” za našo medijsko hišo ekskluzivno pripoveduje romunski novinar Cosmin Stan, medtem ko se sprehaja med popotresnimi ruševinami. 

“To je bila stanovanjska hiša s sedmimi nadstropji in kot lahko vidite, zdaj ni ostalo nič več. Več deset ljudi naj bi bilo še ujetih pod ruševinami. Za POP TV Slovenija iz Kahramanmarasa Cosmin Stan, Pro TV, Romunija,” je še povedal v javljanju. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Novozelandska policija zasegla več kot tri tone kokaina

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Novozelandska policija je pred tednom dni v oddaljenem delu Tihega oceana zasegla največjo količino kokaina v zgodovini države.

image

“Menimo, da bi ta količina kokaina na avstralskem trgu za prodajo zadostovala za približno eno leto in to bi bilo več, kot bi Nova Zelandija porabila v 30 letih,” je na tiskovni konferenci javnosti povedal Andrew Coster, policijski komisar Nove Zelandije. 

Rekordnih 3,5 ton kokaina, kolikor ga je novozelandska policija zasegla minuli teden, v oddaljenem delu Tihega ocena, naj bi, po besedah Costra, na črnem trgu doseglo vrtoglavo ceno, slabih 325 milijonov evrov.

Skupna operacija novozelandske policije, obrambe in carine je vodila do odkritja kokaina v Tihem oceanu, kjer je 81 bal droge plavalo v mrežah v mednarodnih vodah šest dni plovbe severovzhodno od Nove Zelandije.  Ker prepovedane droge niso prispele v nobeno državo, oblasti težko določijo, kdo stoji za pošiljko.

AP23039156336056
AP23039156336056FOTO: AP

Bill Perry, vršilec dolžnosti kontrolorja novozelandske carinske službe, je dejal, da najdba kokaina dokazuje, kako daleč so mamilarske združbe pripravljene iti, da bi tihotapile mamila v južnem Pacifiku. “Vidimo, da je to morda le znak, da transnacionalne organizirane kriminalne združbe preizkušajo trg na različne načine, zato moramo kot agencije sodelovati,” je dejal Perry.

Zaseg je bil štirikrat večji od prejšnje rekordne zasege kokaina na Novi Zelandiji. Čeprav niso aretirali še nikogar, je policija prepričana, da je zadala hud finančni udarec vsem, od južnoameriških proizvajalcev drog do distributerjev. Kokain so odpeljali v varovani objekt, kjer so ga pregledali in sežgali.

Marca lani so v pristanišču na Novi Zelandiji našli 700 kg težko pošiljko kokaina iz Južne Amerike, namenjeno v drugo državo. Takrat so uradniki dejali, da je zaseg pokazal, kako so mednarodne kriminalne združbe želele uporabiti Novo Zelandijo za dostop do drugih trgov.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Rojena med potresom: deklica v stabilnem stanju, a izgubila starša, brate in sestre

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

Znanih je več podrobnosti pretresljive zgodbe v Siriji, kjer je ženska rodila kar med ruševinami in pri tem umrla. Preživela pa je njena novorojenka. Ko so ju našli reševalci, sta bili še vedno povezani s popkovino. Deklica je v stabilnem stanju.

Novorojenka je edina preživela članica ožje družine, poroča BBC. Kot je pojasnil zdravnik, ki jo je oskrbel, je deklica v bolnišnici in je zdaj v stabilnem stanju. Ženska je rodila kmalu po tem, ko se je zgodila katastrofa, v kateri so umrli tudi dekličin oče, štirje bratje in sestre in teta. 

Njen stric Khalil al-Suwadi je pojasnil, da so vsi sorodniki, ko so izvedeli, da se je zaradi potresa sesula stavba, v kateri je živela družina, ki je bila v pričakovanju otroka, takoj pohiteli na območje in začeli kopati med ruševinami.

Stric rešene deklice.
Stric rešene deklice.FOTO: AP

In medtem ko so se prebijali skoznje, so zaslišali jok. Naposled jim je le uspelo in naleteli so na pretresljiv prizor. Našli so mamo z novorojenko, ki sta bili še vedno povezani s popkovino. Slednjo so prerezali in pohiteli v bolnišnico. 

image

PREBERI ŠE

Rodila med ruševinami, po 29 urah rešili mamo z dvomesečno dojenčico

Pediater Hani Maarouf je pojasnil, da je dojenčica prispela v bolnišnico v slabem stanju, z “več modricami in raztrganinami po vsem telesu”. Zaradi hudega mraza je prišla tudi s podhladitvijo. Morali smo jo ogreti in jo oskrbeti,” je dodal. Slikali so jo, kako leži v inkubatorju, medtem ko je potekal skupni pogreb njene matere Afrae, očeta Abdullaha in njenih štirih bratov ter sester.

Zahtevne razmere v Siriji

Razmere po ponedeljkovih uničujočih potresih na turško-sirskem mejnem območju so izjemno zahtevne, še zlasti za med vojno razseljene ljudi na severu Sirije. Pomoč zaradi težkih okoliščin le počasi prihaja do tistih, ki jo potrebujejo, stisko pa povečuje še mraz. 

Reševalci na prizadetem območju na severu Sirije se spopadajo s težkimi razmerami in pomanjkanjem opreme, medtem ko iščejo preživele v potresu.

Na območju živi več milijonov zaradi državljanske vojne notranje razseljenih ljudi. Nadzor nad območjem je razdeljen med vladnimi silami, silami pod vodstvom Kurdov in drugimi uporniškimi skupinami, ki ostajajo v sporu.

image

PREBERI ŠE

Pretresljivi prizori: skrušen oče drži za roko hčer, ki je ni mogel rešiti

Reševalci ocenjujejo, da je pod ruševinami še vedno pokopanih na stotine družin. Po navedbah enot civilne zaščite Bele čelade, ki so dejavne na območjih pod nadzorom upornikov, se je iskanje ponoči odvijalo zelo počasi zaradi neurja in pomanjkanja opreme. V tvitu so opozorili, da se “čas izteka”, in pozvali humanitarne organizacije ter mednarodne institucije, naj pomagajo.

Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice so tudi zdravniki preobremenjeni in ne morejo pomagati vsem poškodovanim. Vodja te nevladne organizacije s sedežem v Angliji Rami Abdel Rahman je dejal, da reševalci tako na območjih pod nadzorom vlade kot tudi upornikov nimajo ustrezne opreme za reševanje iz ruševin.

Nekatera prizadeta območja so tudi oddaljena in težko dostopna. Med drugim primanjkuje zasilnih bivališč, odej in toplih oblačil za žrtve potresa. V Siriji, ki jo zadnje desetletje pretresa državljanska vojna, živi približno 6,8 milijona notranje razseljenih oseb, poroča dpa.

Po podatkih ZN je potres v Siriji prizadel predvsem ljudi, ki so že tako živeli brez zaščite v katastrofalnih razmerah. Številne razseljene osebe, ki so pred potresom živele v propadajočih nastanitvah, so morale prenočiti na prostem v snegu in nizkih temperaturah, je za dpa povedala tiskovna predstavnica agencije ZN za begunce (UNHCR). Zaradi številnih popotresnih sunkov so se ljudje bali ostati v svojih domovih, je dodala po poročanju STA. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Število smrtnih žrtev potresa v Turčiji in Siriji naraslo na več kot 9500

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 9500 ljudi, od tega 6957 v Turčiji, v Siriji pa 2547. Število poškodovanih je v Turčiji naraslo na več kot 37.000, medtem ko so iz Sirije sporočili, da jih je tam poškodovanih več kot 4600.

Po zadnjih podatkih oblasti v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 9504. Reševalci že tretji dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom. Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je odpotoval na prizadeta območja, kjer bo danes obiskal provinci Kahramanmaras in Hatay in ocenil tamkajšnje razmere.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da se čas za tisoče poškodovanih in tistih, za katere se še vedno bojijo, da so ujeti pod ruševinami, izteka.

WHO je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

image

PREBERI ŠE

Slovenski reševalec v Turčiji: Ko greš enkrat na teren, si prepuščen sam sebi

Medtem je na območje začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta.

Mnogi so se pred nenehnimi popotresnimi sunki, mrzlim dežjem in snegom zatekli v mošeje, šole in celo avtobusna postajališča. Nekateri so izrazili tudi razočaranje, ker pomoč prihaja počasi.

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

V prometni nesreči med Litijo in Zagorjem umrl 85-letnik

Avtor tega prispevka je 24ur.com. Vabljeni k branju 24ur.com »

V torek, nekaj po 12. uri se je na glavni cesti med Litijo in Zagorjem zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl voznik osebnega vozila. 85-letniku je prednost odvzel 23-letni državljan Poljske v tovornem vozilu, zaradi hudih telesnih poškodb pa je kljub zdravljenju v bolnišnici kasneje umrl.

Trikotnik
TrikotnikFOTO: Shutterstock

23-letni državljan Poljske je tovorni avtomobil znamke Peugeot boxer s poljskimi registrskimi oznakami vozil po lokalni cesti, in sicer iz smeri Konjščice proti glavni cesti. Ko je pripeljal do križišča z glavno cesto, je zavil levo na prednostno cesto, pri tem pa odvzel prednost 85-letnemu vozniku osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Litije proti Hrastniku. 

Vozili sta tako v bližini naselja Renke trčili, voznik osebnega vozila pa je bil hudo telesno poškodovan. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana, kjer je kasneje umrl. 

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.