Arhivi Kategorije: Lokalno.si

Okrogla miza na SIC Brežice

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

2.6.2023 | 09:20

Okrogla miza na SIC Brežice

Na Strokovno izobraževalnem centru Brežice smo v četrtek, 25. 5. 2023, pripravili in izvedli okroglo mizo z gosti na temo pomena Evropske unije(EU) in evropskega leta spretnosti 2023.

Namen okrogle mize je mladim pokazati večpomenskost EU in osvetliti bistvo evropskega leta spretnosti 2023, opozoriti na znanja, spretnosti, veščine in kompetence, ki jih potrebujemo v današnjem času, v gospodarstvu in na drugih področjih. Z okroglo mizo smo želeli mlade spodbuditi k večji aktivnosti in motiviranosti za participacijo v družbenem življenju ter na različnih področjih družbene strukture.

Na okrogli mizi so sodelovali mag. Aleksandar Cvetanovski, direktor podjetja Ino Brežice d.o.o., ga. Mojca Florjanič, podžupanja občine Brežice, g. Tomaž Lisec, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, g. Matjaž Nemec, evropski poslanec, mag. Mirko Požar, direktor podjetja Soltec d.o.o., dr. Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, dr. Mojca Tomažin, direktorica in ravnateljica Strokovno izobraževalnega centra Brežice, ga. Tamara Vonta, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije, dijak Rok Beričnik, predsednik dijaške skupnosti SIC Brežice in dijak Mai Petrič, član dijaške skupnosti SIC Brežice. Okroglo mizo je vodila in moderirala profesorica Mojca Ogorelc, koordinatorica projekta EPAS na SIC Brežice.

Preko videokonferenčne povezave je na našem dogodku sodeloval evropski poslanec, g. Matjaž Nemec, ki je našim dijakom predstavil pomen EU in jim posredoval zelo zanimive informacije.

Naše dijakinje so zapele himno EU – Odo radosti, pod mentorstvom prof. Mileve Kralj Buzeti.

Okroglo mizo smo na šoli izvajali v okviru aktivnosti evropskega projekta EPAS in vsebin aktivnega državljanstva. Vsem našim gostom se zahvaljujemo, da so se prijazno odzvali našemu povabilu ter se udeležili našega dogodka. Prav tako smo zelo hvaležni za zanimiva in strokovna razmišljanja, predstavitve in argumentacije ter konstruktivno in prijetno sodelovanje in povezovanje ter hkrati obeležili dan Evrope 2023.

Profesorica Mojca Ogorelc, koordinatorica projekta EPAS na SIC Brežice
Strokovno izobraževalni center Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Občina Brežice postala ambasadorka projekta ”Dobrodelno okrog Slovenije”

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

2.6.2023 | 08:20

Največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek ”Dobrodelno okrog Slovenije” povezuje slovenske kraje, občine, ljudi, društva ter v ospredje postavlja ”Človek človeku – človek”. DOS karavana v petih dneh prekolesari 1225 km in obišče preko 205 slovenskih krajev.

Projekt, katerega idejni oče je Dami Zupi, naš občan in kolesar, je v mesecu maju potekala že četrto leto zapored. Pred tremi leti pa se je omenjenem projektu pridružila tudi naša občina.

Zaradi večletnega doprinosa k največji vseslovenski kolesarski humanitarni akciji in izjemne podpore projekta, v katerem se zbirajo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, je letos občina Brežice postala ambasadorka projekta.

Podelitev je potekala v okviru novinarske konference, na kateri so organizatorji predstavili rezultate letošnje akcije. V imenu občine Brežice je plaketo prevzel Damjan Žerjav, sodelavec občine Brežice, ki pokriva področje športa.

Kot smo že poročali, so se v soboto, 6. maja 2023, v Brežicah pred stavbo občine ustavili kolesarji dobrodelne Dirke okoli Slovenije (DOS). Sprejel jih je podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski, ki je v imenu občine prejel tudi zahvalo za podporo dobrodelnemu projektu.

Na sprejemu so s programom sodelovali učenci iz Osnovne šole Brežice in sicer otroška folklorna skupina Kresnice s točko Žehta in plesna skupina s točko Dust. S stojnico so sodelovali tudi člani Društva diabetikov Posavje Brežice, ki so merili raven sladkorja v krvi, saj se letos DOS pridružuje akciji #DarujemKilometre s katero Zveza društev diabetikov Slovenije ozavešča o sladkorni bolezni. Članice društva pa so poskrbele tudi za domače dobrote za okrepčilo kolesarjev.

Sprejema kolesarjev, ki vrtijo pedale za dober namen, se je s kolesom udeležil tudi občan Danijel Pečnik, ki kljub dopolnjenim 92. letom še vedno rad odkolesari vse do Kostanjevice na Krki.

Na pot od Brežic do Novega mesta so se z Damijem Zupijem in ekipo pogumno odpravili tudi trije Brežičani – Miran Ambram, Dejan Vukič in Marko Škulj.

Občina Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Švedski dan na SIC Brežice

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

1.6.2023 | 09:00

Švedski dan na SIC Brežice

V okviru evropskega projekta EPAS smo na Strokovno izobraževalnem centru Brežice izvedli »švedski dan«. Na šoli smo pripravili različne aktivnosti, s katerimi smo predstavili značilnosti Švedske, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije (EU). Švedska je prevzela vodenje 1. januarja 2023 in bo predsedovala Svetu EU do 30. junija 2023. Pri svojem delu izhaja iz štirih prednostnih nalog: varnost – enotnost, konkurenčnost, zeleni in energetski prehod, demokratične vrednote in pravna država. Bolj zelena, varnejša in svobodnejša Evropa so temeljne naloge predsedovanja Švedske Svetu EU.

Z dijaki smo pri pouku spoznavali različne značilnosti Švedske, njeno kulturo, običaje, kulinariko, gospodarstvo in glasbo. V šolski avli smo postavili razstavo o Švedski, predstavili državo, izvedli krajši kulturni program in nagradni kviz. Zraven smo dodali še »fiko«, švedski običaj druženja ob kavi ali čaju s piškoti ter »lagom«, švedsko umetnost uravnoteženega življenja.

Mojca Ogorelc, koordinatorica projekta EPAS na SIC Brežice
Strokovno izobraževalni center Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

31.5.2023 | 12:00

Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023
Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023

V torek, 23. maja 2023, ob 19.00 so v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice odprli mednarodno gostujočo razstavo Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023. Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Glasbeni program na odprtju so prispevale Pevke izpod Bočja.

Gostujoča razstava Lepota Tajvana 2023 je del projekta predstavitve umetnikov iz Tajvana, njihovega dela in kulture svetu. Razstavo je predstavil kustos gostujoče razstave Huan H. Su, ki po dveh gostovanjih v letu 2018 in 2019, k nam prihaja z novo postavitvijo osemindvajsetih likovnih del trinajstih umetnikov. Med zbranimi likovnimi deli je tudi šest del umetniškega dvojca iz Hong Konga. Z razstavo, ki je k nam prišla iz Berlina in Švice, želi vzpostavljati most med kulturnimi tradicijami in kulturno izmenjavo s Slovenijo in preostalim svetom. Tokrat so v Brežice s kustosom Huan H. Sujem prišli člani delegacije Tajvanske diaspore iz ZDA in trije umetniki, slikarka Miao-Feng Lin, ki se je na razstavi predstavila z delom Bog blagoslovi Tajvan (God Bless Taiwan) in umetnika iz Hong Konga, ki skupaj ustvarjata pod imenom Lumli Lumlong. Na razstavi se predstavljata s šestimi deli Sladokusec iz Hong Konga (Hong Kong Foodie), Ljudje zidu iz rdeče opeke (Red Brick Wall People), Človek s tisočimi rokami (Thousand Hands Man), Ljudje z opranimi možgani (Brainwash People), Ljudje nacionalnega izobraževanja (National Education People) in Skriti načrt (Hidden Agenda). Z likovnim delom z naslovom Cesta Palos Verdes Dr. (Palos Verdes Dr.) pa se je tokrat predstavil tudi kustos razstave Huan H. Su.

Ob razstavi leta 2018 je Posavski muzej Brežice prejel dve donaciji. Prva je likovno delo (olje na platnu) Mati Gora umetnice Verone Yu-Lei Tsai, ki se je tudi leto kasneje na razstavi predstavila z deloma (oba olje na platnu) z naslovoma Mlado dekle (Young Girl) in Legenda (Legend). Ob tej donaciji so v dar prejeli še tajvansko žensko nošo etnične skupine Amis iz 20. stoletja. Donatorji noše so bili Hawaii Lucoral Museum, gospa Nancy Chow ter Dr. in gospa Shiong Shiang Lee. Ob razstavi leta 2019 pa je Posavski muzej Brežice prejel donacijo likovnega dela umetnika Hsu Mon-Chaija z naslovom Ples s Kvadrati (Dancing with the Squares).

Umetniki so v posavju preživeli dva dni. V torek so si po postavitvi razstave ogledali zbirke Posavskega muzeja Brežice. Zvečer je sledilo odprtje razstave v Malem avditoriju brežiškega gradu s slavnostnim prerezom traku. Naslednji dan so si ob sprehodu ogledali mesto Brežice in Vodovodni stolp. Sledil je obisk koncerta MeMPZ Gimnazije Brežice in MeMPZ Veter v Viteški dvorani. Popoldne je sledil ogled stalnih in občasnih razstav v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Ogled Posavja so nadaljevali v Podbočju, kjer jim je znamenitosti kraja predstavila Ivanka Černelič Jurečič. Večer so zaključili v vinorodni vasi Gazice, ob pokušanju vin z direktorico Posavskega muzeja Brežice, Alenko Černelič Krošelj. Gostje so v naslednjem jutru nadaljevali pot po Evropi.

Besedilo in fotografije pripravil: Posavski muzej Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Kako začeti in uspeti v Posavju

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

31.5.2023 | 09:00

Kako začeti in uspeti v Posavju

V petek, 26. maja, je v starem mestnem jedru Krškega potekalo celodnevno podjetniško dogajanje – Uspeti v Posavju, v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško oz. SPOT svetovanja in mentoriranja.  Dogodek, ki se je odvijal v prostorih Podjetniškega inkubatorja Krško, je bil namenjen izobraževanju, povezovanju institucij podpornega okolja s podjetniki in potencialnimi podjetniki oz. mladimi, iskanju rešitev in prepoznavanju priložnosti ter predstavitvi inovativnih in svežih podjetniških idej.

Tematika izobraževanj je bila aktualna v izvedbi dveh priznanih predavateljev: dr. Blaž Zupan je predstavil pot od ideje do prve prodaje, v naslednjem predavanju pa so bile predstavljene ključne strategije za razvoj podjetja in doseganje poslovnih ciljev, katere je predstavil dr. Rok Stritar.  

Sledila je okrogla miza z naslovom »Največje napake v podjetništvu«, na kateri so poleg zgoraj omenjenih predavateljev sodelovali tudi sami podjetniki iz lokalnega okolja (Janko Sotošek,  direktor podjetij Office 42 d.o.o. in SOTI-LIGHT ter Nino Žičkar (MINT SPORTS, Nino Žičkar s.p). Sodelujoči so na okrogli mizi opisali tudi lastne napačne odločitve in iz tega izhajajoče nove rešitve, kar je vodilo k ciljem po drugi poti. Dotaknili so se ključnih podjetniških izzivov, poudarili pomen medsebojnega povezovanja in nujnost spodbujanja podjetniške miselnosti kot kreativnosti in inovativnosti v sodobni družbi. Celoten dogodek je moderirala podjetnica iz Posavja Klara Eva Kukovičič.

Sledilo je mreženje in izmenjava informacij – tako v inkubatorju kot zunaj, na zaprtem delu ulice pred podjetniškim inkubatorjem, kjer so se s svojimi izdelki predstavili podjetniki iz različnih podjetij.

Druženje se je zaključilo sproščeno in v družbi novih poznanstev, saj se je dogodek v popoldanskih urah  nadaljeval s Festivalom piva & BBQ.

Vabljeni k ogledu videoposnetka (spodaj).

Center za podjetništvo in turizem Krško

[embedded content]

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Aktivno državljanstvo s policisti PP Brežice

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

30.5.2023 | 10:20

Aktivno državljanstvo s policisti PP Brežice

Na Strokovno izobraževalnem centru Brežice smo v letošnjem šolskem letu v sodelovanju s Policijsko postajo Brežice prvič izvedli izjemno poučne aktivnosti za naše dijake v okviru vsebin aktivnega državljanstva z vidika preventive in zaščite mladostnikov. Vsebinsko zasnovo izvedbe aktivnosti smo za dijake načrtovali in oblikovali skupaj s predstavniki policijske postaje. Naši dijaki so predstavljene vsebine zelo dobro sprejeli, jih z velikim zanimanjem spremljali ter pohvalili izjemno kakovostno predavanje in odlične predstavitve.

V predavanju so predstavniki policijske postaje in kriminalistične policije dijake seznanili z delovanjem policije in Policijske postaje Brežice. Skupaj smo si ogledali prostore policije, primere delovanja ter varovanja policije. Dijake je zelo navdušila demonstracija iskanja eksploziva s psom. Poseben poudarek na predstavitvi in predavanju pa smo dali varovanju mladostnikov na spletu ter preprečevanju različnih kaznivih dejanj, v katere so vključeni mladostniki.

Dijaki so se seznanili in spoznali, kako se morajo obnašati na spletu, nevarnosti in kazniva dejanja, kako se zaščititi pred zlorabami osebnih podatkov, kako varno komunicirati na spletu ter varno uporabljati socialna omrežja. Prav tako so dijaki spoznali organizacijo in preventivni pomen policije za naše življenje, varovanje in pomoč državljanom.

Policijski postaji Brežice se zahvaljujemo za izjemno poučno predavanje, zanimive predstavitve ter strokovno sodelovanje pri izvajanju učnih vsebin aktivnega državljanstva za naše dijake.

Mojca Ogorelc, profesorica aktivnega državljanstva
Strokovno izobraževalni center Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Dolinski pogovori z Natašo Jenuš: Ana Kupina in Irena Komočar, vodji skupine jutranje vadbe – “Radi se gibamo in družimo”

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

30.5.2023 | 10:00

Profesorica Nataša Jenuš, moderatorka Dolinskih pogovorov, je maja na pogovor Iz oči v oči povabila dve gostji, in sicer Ireno Komočar iz Društva Šola zdravja, vodjo skupine jutranje vadbe na Veliki Dolini, in Ano Kupina iz Društva Šola zdravja, vodjo skupine jutranje vadbe v Brežicah. Rdeča nit pogovora je bilo gibanje, predvsem gibanje in zdravo življenje starejših, saj lahko v čedalje več slovenskih krajih opazimo upokojence v oranžnih majicah, ki si zjutraj redno in v vsakem vremenu ter letnem času vzamejo čas za telovadbo.

“Pomembno se mi zdi, da se ljudje gibamo,” je dejala Ana Kupina, ki je z metodo Nikolaja Grišina 1000 gibov, po kateri telovadijo jutranji telovadci, seznanjena že od vsega začetka, odkar se je razširil glas o njej v Posavje. “Predvsem pa je pomembno, da je gibanje stalno, vsakodnevno,” je dodala in omenila, da imajo brežiški upokojenci poleg razgibanih juter še mnoge druge športne aktivnosti, radi pa se odpravijo tudi z vlakom na izlet v kakšen drug slovenski kraj, katerega nato podrobneje spoznavajo.

“Udeležujemo se tudi različnih predavanj, povezanih z zdravjem in zdravim načinom življenja, in spoznavamo marsikaj novega, kar nam popestri in obogati življenje,” je še povedala Ana Kupina, ki z veseljem pomaga ustanavljati telovadne skupine prostovoljcem v drugih krajih. Ko se je Irena Komočar pred nekaj leti upokojila in začela razmišljati o tem, kako dobro bi bilo, da bi bila jutranja vadba tudi na Veliki Dolini, ji je rada svetovala.

“Za tako majhen kraj nas je kar veliko takih, ki se vsako jutro dodobra razgibamo,” je dejala Irena Komočar, “družimo se pa tudi sicer, ne samo ob vadbi pod kozolcem pri osnovni šoli. Radi gremo na kavo, praznujemo rojstne dneve …, znamo se poveseliti.”

Vodji skupin jutranje vadbe sta med pogovorom nekaj vaj pokazali tudi poslušalcem in jih spodbudili k izvajanju. Metoda 1000 gibov je namreč namenjena vsem, ne samo upokojencem, ti pa so zato v domala vseh skupinah veseli, ko se jim občasno pridruži še kak zunanji “padalec”, ki je zaradi siceršnjih službenih obveznosti z njimi vsaj v času dopusta. Prav tako se vsakodnevni telovadci radio podružijo na občinski in državni ravni – pred dnevi so tako imeli srečanje v Cerkljah ob Krki, jeseni pa se bodo srečali v Piranu.

Dolinski pogovori z Natašo Jenuš bodo ponovno stekli jeseni, ko bo moderatorka vsak mesec gostila zanimivega sogovornika in odstrla raznolike teme.

Tekst in foto: A. Z.

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

FOTO: Pesem Posavja 2023

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

29.5.2023 | 10:00

FOTO: Pesem Posavja 2023

Tednu ljubiteljske kulture in v okviru 48. revije posavskih pevskih zasedb je v soboto, 20. maja, v župnijski cerkvi Boštanj v organizaciji sevniške izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti potekal 3. koncert Pesmi Posavja 2023.

Letošnja že 48. revija Pesem Posavja je potekala v sklopu štirih koncertov. Na prvem koncertu, ki se je odvil na gradu Rajhenburg v Brestanici, je nastopila tudi Vokalna skupina Corona´s pod mentorstvom zborovodkinje Romane Pokorn. Na preostalih dveh koncertih, ki sta potekala v župnijski cerkvi sv. Roka v Brežicah pa sta nastopila tudi pevska sestava Oktet Jurij Dalmatin, ki ga vodi zborovodkinja Petra Stopar in Vokalna skupina Veritas, ki deluje pod mentorstvom zborovodkinje mag. Mateje Repovž Lisec.

Posavski pevski praznik so na tretjem koncertu s slovenskimi in tujimi ljudskimi pesmimi, ponarodelimi priredbami in zimzelenimi melodijami srca napolnili naslednji zbori oziroma pevske zasedbe: MePZ Srebrni glas Društva upokojencev Sevnica z zborovodkinjo Moniko Rožej, KD Moški pevski zbor Sromlje z zborovodjem Francijem Vegljem, Moški pevski zbor »Slavček« Kulturnega društva Slavček Velika Dolina pod vodstvom zborovodje Ignaca Slakonje, MePZ Lisca Sevnica z zborovodkinjo Petro Stopar, Moška vokalna skupina Fantje z Razborja pod vodstvom Urbana Udovča, Vokalna skupina Aria Kulturnega društva Zvezda Dobova pod mentorstvom Katje Bogovič in Pevska skupina »Encijan« Planinskega društva Lisca pod vodstvom Jožeta Pfeiferja.

Na koncu koncerta smo razglasili še najboljšo zasedbo koncerta po mnenju obiskovalcev, prehodni pokal je prejela Mešani pevski zbor Srebrni glas Društva upokojencev Sevnica. Koncert v Boštanju se je zaključil s skupnim nastopom vseh sodelujočih pevskih sestavov, ki so pod vodstvom zborovodkinje Petre Stopar zapeli znano pesem Jureta Robežnika Mlade oči, na klavirju pa jih je spremljal Gregor Klančič.

Revijo je strokovno spremljal profesor glasbe in akademski cerkveni glasbenik, Gregor Klančič.

Katja Pibernik
JSKD OI Sevnica
Foto: Nevenka Flajs

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

FOTO: Zbor starodobnikov – Oldies Goldies 2023

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

28.5.2023 | 19:00

FOTO: Zbor starodobnikov - Oldies Goldies 2023
FOTO: Zbor starodobnikov - Oldies Goldies 2023
Začelo se je takole ...

Začelo se je takole …

FOTO: Zbor starodobnikov - Oldies Goldies 2023

Tudi letos je Klub Hrast Tržišče izpeljal že tradicionalni zbor starodobnikov Oldies Goldies classic car meet, ki je letos potekal v fenomenalnem sončnem vremenu, ki se je po dolgem obdobju dežja, več kot prileglo.

Začeli smo tradicionalno, kot se za dogodek s klasiki spodobi: jajca na oko za zajtrk pred klubskimi prostori.

Več kot 130 udeležencev s svojimi tradicionalnimi vozili je nato začelo s 60-kilometrsko potjo po slikovitih dolenjskih cestah s prvim postankom v Nebesih nad Šentrupertom, kjer se kot na dlani vidi celotna Mirnska dolina.

Pot smo nadaljevali do lokalne Sirarne Gorišek v Mokronogu s pokušino sirov, kjer pa so le ti dokazali, da s svojimi siri presegajo lokalne okvire, saj so njihovi okusi namreč prvovrstni.

Tretji in zaključni postanek je sledil na Trški gori v znameniti Vinski kleti Colnar, kjer smo zaključili z odličnim kosilom, podelitvijo nagrad in obljubo, da bomo seveda na vsakem nadaljnjem dogodku še boljši.

Letošnja vožnja je bila za vozila mogoče malenkost obremenjujoča, saj je del poti vodil po precej strmih cestah, vendar je žal tako, da so najlepše razgledne točke v hribih :). Vsi starodobniki so pot prenesli brez težav in okvar ter s tem dokazali, da je kvaliteta izdelave le teh v večini primerov precej boljša od novodobnih vozil s sodobnimi elektronskimi sistemi, ki precejkrat poskrbijo za slabo voljo njihovih lastnikov.

Za dobro vzdušje so celotno pot tudi tokrat skrbeli Ritem petarde s svojo glasbo in neomejeno pozitivno energijo in pravzaprav dokazali, da so postali klubski stalni glasbeni spremljevalec.

Za varno vožnjo velja posebna zahvala motoristom kluba MK Junci, ki so ves čas skrbeli za varno pot med panoramsko vožnjo, in pa reševalni ekipi Pacienta, ki je poskrbela za spremljavo dogodka brez zdravstvenih zapletov.

Velja kot vedno: vidimo se na Oldies Goldies 2024.

Dejan Hočevar

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.

Knjižnica Brežice nagradila mavrične bralce

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

28.5.2023 | 10:20

Knjižnica Brežice nagradila mavrične bralce

Knjižnica Brežice je v popoldnevu četrtka, 25. maja 2023, pripravila zaključno prireditev s podelitvijo priznanj za vseh 363 mladih bralcev, ki so letos uspešno zaključili bralni program Bralna mavrica. Obiskovalci so si ogledali igrano predstavo Kokoška Emilija v izvedbi KD Gledališča Velenje. Na odru je tako oživela istoimenska pravljica Svetlane Makarovič.

Letos so mavrična priznanja prejeli otroci iz vrtčevskih skupin: Navihančki in Plezalčki iz Artič, Sovice in Klobučki z Bizeljskega; Sončki, Čebelice, Barvice, Avtomobilčki, Bombončki, Kapljice, Mehurčki, Puhki, Medvedki, Metuljčki, Zvezdice, Zvončki, Kocke, Srčki, Gumbki in Mavrice iz Brežic; Žabice, Vodomci in Čaplje iz Cerkelj ob Krki, dobovske Čebelice, Metuljčki, Pikapolonice, Medvedki in Zvezdice; Balončki iz Globokega; Zvezdice iz Kapel ter Pikapolonice in Zajčki z Velike Doline.

Mavrični bralci so postali tudi nekateri učenci 1., 2., in 3. razredov osnovnih šol Artiče, Bizeljsko, Brežice, Cerklje ob Krki, Dobova, Globoko, Kapele, Pišece in Velika Dolina; učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Srbiji pod mentorstvom Rut Zlobec in drugi posamezniki.

Na mladinskem oddelku knjižnice pa vse bralce vabimo, da že čez 15 dni postanejo Poletavci ali NajPoletavci ter se s knjigo v okviru teh programov prijetno družijo do vključno 10. dne letošnjega septembra. Poletavce, stare med 6 in 12 let, prepoznate po vsakodnevnem branju, pri čemer si v razpisanem obdobju izberejo 30 dni in berejo 30 minut na dan, prebrano pa zapisujejo v bralni seznam. Bralci med 13. in 16. letom starosti pa lahko postanejo NajPoletavci – najstniki, ki so najboljši poletni bralci in sploh naj naj naj. Naziv si pridobi tisti, ki prebere tri knjige po lastnem izboru in zapiše svoje mnenje o prebranem. Vsi poletni bralci bodo ob zaključku prejeli priznanje za sodelovanje in se potegovali za lepe nagrade.

Knjižničarji vsem majhnim in velikim bralcem želimo bralnih podvigov polno poletje. Pa da se čim večkrat vidimo v Knjižnici Brežice in/ali v kolekciji naše premične zbirke v Cerkljah ob Krki.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.