V Tržišču so ponosni na razvoj skupnosti

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Petek, 02.06.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija

V Tržišču obeležujejo krajevni praznik od leta 2008.

Na dan sv. Urbana, 25. maja, ko goduje zavetnik trte in vinogradnikov, so v kulturni dvorani v Tržišču na osrednji slovesnosti ob krajevnem prazniku podelili ob spremljevalnem kulturnem programu priznanja dvema krajankama in krajanu v zahvalo za njihovo dolgoletno ter predano delo pri prepoznavnosti in razvoju skupnosti.

Praznik KS Trzisce 2023 (53)

Predsednik KS Tržišče Janez Virant, nagrajenec Martin Tršinar, nagrajenki Janja Seničar Tratar in Milena Hočevar ter sevniški podžupan Janez Kukec (od leve proti desni)

»Krajevni praznik, ki ga v Tržišču praznujemo v mesecu maju od leta 2008, ni samo pomemben za krajanke in krajane krajevne skupnosti Tržišče, temveč za celotno sevniško občino. S praznovanjem utrjujemo povezanost ne samo med krajankami in krajani, temveč med vsemi enajstimi krajevnimi skupnostmi,« je dejal v uvodu svojega govora podžupan Janez Kukec, ki življenje v krajevni skupnosti dobro pozna, saj je v njej odraščal in si ustvaril tudi dom. Pohvalil je delovanja društev ter celotne skupnosti: »Z nesebičnim delom in povezovanjem smo že dokazali, da znamo stopiti skupaj in dosegamo dobre rezultate na področju gospodarstva, kulture, športa, turizma in širšega družbenega življenja. To opazijo tudi gosti, turisti, ki prihajajo v naše kraje.« V nadaljevanju se je dotaknil še osnovnošolskega izobraževanja in načrtov Občine Sevnica, da bi imeli vsi otroci v Mirnski dolini in v celotni občini enako dobre pogoje šolanja, zato je v teku gradnja nove osnovne šole za otroke s prilagojenim programom v Sevnici, na Blanci bodo predali namenu novo zgrajen prizidek k osnovni šoli, v teku je priprava projektov za izgradnjo nove osnovne šole v Krmelju in izgradnja športnega igrišča v Šentjanžu. V Tržišču, kjer so pred sedmimi leti odprli novo šolo, si prizadevajo, da bi središče kraja dobila novo, urejeno podobo z obnovo cestne infrastrukture s pločniki in javno razsvetljavo ter ostalimi ureditvami. »V ta namen se je začel postopek za izdelavo podrobnega prostorskega načrta za izdelavo zazidljivih površin, v teku je obnova večnamenskega doma na Malkovcu z urejanjem okolice, v zaključni fazi je asfaltiranje pločnika in mostu v Pijavicah,« je govornik nanizal še nekaj ureditev, ki bodo izboljšale podobo in kakovost bivanja. »V prihodnosti si želim, da nas na vsakodnevnih poteh povezuje in združuje dobro medsebojno sodelovanje,« je zaželel in voščil prijetno praznovanje.

Praznik KS Trzisce 2023 (62)

Prijeten kulturni program so oblikovali učenke in učenci OŠ Tržišče skozi glasbo, petje in ples pod vodstvom mentoric.

Predsedniku KS Tržišče Janez Virant je v svojem pozdravnem govoru izpostavil pestro društveno dogajanje s številnimi prireditvami, ki jih društva (vseh je 15) prirejajo skozi celo leto in nekaj jih je postalo že tradicionalnih. Krajevna skupnost je v letošnjem letu namenila za delovanje društev, ki so se prijavila na javni razpis, finančna sredstva v skupni višini 12 tisoč evrov. Med uspešno zaključenimi projekti je omenil asfaltacijo dela cestišča v vasi Skrovnik, preostali del je predviden v prihodnjem letu, kajti v letošnjem je predvidena sanacija še nekaterih odsekov cest v krajevni skupnosti zaradi izboljšanja varnosti, in sicer na Malkovcu, v Kaplji vasi, v Polju pri Tržišču in Telčicah. V načrtu je še ureditev dodatnih prostorov za delovanje Aktiva kmečkih žena Tržišče, ki je bilo uspešno na razpisu participativnega proračuna.

PODELILI TRI KRAJEVNA PRIZNANJA

V nadaljevanju prireditve sta predsednik krajevne skupnosti in podžupan podelila krajevna priznanja. Prva, ki je stopila na oder, je bila od leta 1998 pa vse do danes aktivna članica Aktiva kmečkih žena Tržišče Milena Hočevar. V preteklosti je bila nagrajenka dejavna tudi v domačem turističnem društvu in Društvu prijateljev mladine Tržišče, bila pa je tudi ena izmed ustanovnih članic plesne skupine Mlade žurerke. Krajevno priznanje je prejela tudi dolgoletna članica upravnega odbora in tajnica Turističnega društva Tržišče Janja Seničar Tratar za vestno in marljivo delo, katerega del je tudi obveščanje javnosti. Priznanja se je razveselil tudi podjetnik Martin Tršinar, lastnik v letu 1980 ustanovljenega inštalaterskega podjetje, ki ima danes pet redno zaposlenih delavcev, poleg tega pa ves čas sodelujejo pri razvoju domačega kraja ter finančno pomaga prostovoljnim gasilskim društvom in ostalim društvom v krajevni skupnosti. Leta 2010 je dejavnost prenesel na sina Jerneja, ki uspešno nadaljuje podjetniško pot.

Prijeten spremljevalni kulturni program sta oblikovala otroški in mladinski pevski zbor OŠ Tržišče pod vodstvom mag. Mateje Repovž Lisec in ob klavirski spremljavi Špele Troha Ogorevc. Prireditev, ki jo je povezovala Magda Flajs, so popestrili še Aleks Imperl z zaigrano skladbo na kitari, Eva Jamšek na citrah ter Kristijan Škoporc in Gašper Prijatelj vsak s svojo izbrano skladbo, zaigrano na harmoniki. Prijeten dogodek se je zaključil s plesnim nastopom mažoretk 5. razreda OŠ Tržišče pod vodstvom Tadeje Mrgole ter nato s pogostitvijo na prostem, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Tržišče v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Malkovec.

S. R.

#povezujemoposavje

 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.