FOTO: Planinski izlet na tromejo

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

6.4.2024 | 16:00

FOTO: Planinski izlet na tromejo
FOTO: Planinski izlet na tromejo

Starejša skupina pohodnikov Posavskih planinskih društev je v četrtek, 4. 4. 2024, organizirala planinski izlet na Tromejo. S polnim avtobusom pohodnikov smo se odpeljali v Rateče. Po krajši pripravi na pohod smo se sprehodili skozi naselje Rateče. Kmalu smo prišli do travnika in gozda po katerem smo se počasi vzpenjali proti vrhu.

S poti po gozdu so se nam večkrat pokazali čudoviti vrhovi Julijskih Alp, ki so še pobeljeni s snegom. Na približno polovici poti smo se na križišču le teh odločili za strmejšo pot, ki je sestavljena iz številni serpentin. Sončni žarki so nas prijetno ogrevali, številčna skupina pa je v zmernem tempu v slabih dveh urah osvojila vrh Tromeje 1510m.

Sam vrh je stična točka slovanstva, romanstva in germanstva in je od leta 1994 uradni simbol miru. Na vrhu je spomenik, na katerem piše, da so gore simbol miru, spokojnosti in notranje globine.

Na vrhu smo uživali ob čudovitih razgledih na Avstrijsko Koroško, na smučišča nad Trbižem , predvsem pa na vrhove Julijskih Alp: Triglava, Razorja, Prisanka, Mojstrovk, Ponc, Jalovca in Mangarta.

Vzdušje na vrhu je bilo vrhunsko, kar težko smo nadaljevali nazaj v dolino.

Za spust smo si izbrali pot, ki je speljana po Italijanski smeri. Na poti je bilo po neurju veliko podrtega drevja. Pot je tudi slabo označena. Kljub temu smo se uspešno spuščali proti dolini. Po pašnikih smo na koncu prestopili italijansko – slovensko mejo in se po dobrih dveh urah hoje vrnili dobro razpoloženi nazaj v dolino. V Gostišču Uh nas je čakala malica.

Pred odhodom nazaj v Posavje smo obiskali še Planico, ki nas je navdušila. Naredili smo nekaj fotografij, ki verjamem, da nas bodo še dolgo spominjale na čudovit dan, ki smo ga preživeli Zgornjisavski dolini.

Z avtobusom smo se nato odpeljali nazaj v Posavje.

Vodja planinskega izleta:
Anton Zakšek

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.