Izdali zbornik in film o artiških izgnancih

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 20.11.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija

Člani upravnega odbora KO DIS Artiče Karl Levak, Ivan Haler, Mira Kovačič in Kristina Blatnik Fuks ter Miha Haler, ki je priskočil na pomoč pri izdaji zbornika in snemanju filma

Minulo soboto je Krajevna organizacija Društva izgnancev Slovenije Artiče v jedilnici OŠ Artiče predstavila manjši zbornik in film z naslovom Artiški izgnanci – skozi otroške oči. Gre za pričevanja izgnanih domačinov, kar želijo ohraniti predvsem za prihodnje rodove.

Ena od urednikov zbornika Mira Kovačič je uvodoma povedala, da v artiški organizaciji že nekaj časa niso naredili nekaj, kar bi bilo na voljo tudi zanamcem, letos pa so le zbrali pogum ter se lotili projekta izdaje zbornika in snemanja filma. »Bolje pozno kot nikoli, bolje malo kakor nič,« je ponovila besede, ki so jih zapisali v uvodniku zbornika. Poudarila je, da je prav vedeti, da so tudi Artičani doživeli gorje pregnanstva. Obrnila se je na Miho Halerja, ki je priskočil na pomoč pri snemanju. »Ko boste prebrali ali pogledali film, boste ugotovili, da zgodbe izgnancev nimajo nič skupnega, razen odhoda od doma in vožnje z vlakom v Nemčijo,« je dejala Kovačič in dodala, da je bila pozitivno presenečena nad tem, da ni niti eden od izgnancev odklonil ter da sta bila s Halerjem po snemanju pri njih doma vedno deležna še pogostitve, pogovora, brskanja po fotografijah in obujanja spominov. »Vesela in hvaležna sem, da ste pristali in resno vzeli to nalogo, kajti to so vaši spomini, ki jih bodo vaši otroci in vnuki imeli za vedno,« je navedla in dodala, da si želijo, da to, da so bili tudi Artičani izgnani, ostane v zgodovinskem spominu tega kraja, »naj otroci vedo, kar smo mi doživeli«.

artiski-izgnanci (19)

Eden od artiških izgnancev, ki nastopajo v filmu

Nato so si prisotni namesto kulturnega programa ogledali približno polovico filma pričevanj artiških izgnancev, ki sicer traja 80 minut. »Želim vam, da ob ogledu filma obudite spomine in se zazrete vase, kaj vse ste preživeli takrat in tudi pozneje,« je Kovačič pospremila ogled filma. V njem se s svojimi spomini in pričevanji pojavijo: Karl Levak, Fanika Deržanič, Jože Molan, Mira Kovačič, Ivan Haler, Justika Deržanič, Miha Haler, Milica Vučajnk, Drago Bogovič, Jožefa Cizl, Vlado Cizl, Tinka Derenda, Stanko Preskar, Kristina Blatnik Fuks in Jožica Levar. V zborniku so tudi originalne fotografije iz takratnih časov, ki so last prej omenjenih. Iz takratne občine Artiče je bilo sicer izgnanih skupno 969 ljudi, od tega jih je 68 umrlo. Za nastanek zbornika se je Kovačič zahvalila še ostalima članoma uredniškega odbora Kristini Blatnik Fuks in Mihi Halerju pa tudi Evaldu Rožmanu oz. podjetju Antares d.o.o., ki ga je natisnilo.

artiski-izgnanci (28)

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Sveta KS Artiče Darja Germšek Predanič.

Po predvajanem filmu so na hitro opravili še občni zbor društva. Predsednik KO DIS Artiče Karl Levak je izpostavil, da je še vedno predmet razprave povračilo gmotne škode izgnancem, saj se pogajanja nikamor ne premaknejo. Povedal je še, da je izgnancev čedalje manj. V KO DIS Artiče se jih je včlanilo 375, danes jih živi še 71 in štiri pridružene mlajše članice. Tudi v upravnem odboru jih je bilo včasih 11, zdaj pa so samo še štirje. Nato je blagajničarka društva Kristina Blatnik Fuks podala še finančno poročilo. Na dogodku so bili prisotni tudi predsednica Sveta KS Artiče Darja Germšek Predanič, predsednica KO RK Artiče Zofka Godec in Jože Bračun iz KO DIS Globoko-Pišece.

R. R.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.