Župan na obisku pri ministru Poklukarju o romski problematiki in meji

Avtor tega prispevka je Občina Brežice. Vabljeni k branju Občina Brežice »

Na območju Občine Brežice aktivno delujeta dve enoti policije, ki pokrivata področje migracij, meje, tujcev in čezmejne kriminalitete. Policijski postaji Brežice se je po vstopu Hrvaške v schengensko območje pridružila novoustanovljena Policijska postaja za izravnalne ukrepe Novo mesto na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje.

Vlada je ugotovila obstoj povečanega nadzora državne meje v letu 2022 v določenih občinah in v letu 2023 zagotovila 2,5 milijona evrov za delno povračilo stroškov občinam.

”Na območju naše občine je še vedno veliko število migrantov. Ob patroliranju na meji se uničujejo poti, zato bo Občina Brežice po besedah ministra prejela 257 tisoč evrov za sanacijo poti ob sami meji,” je povedal župan Ivan Molan.

Na meji s Hrvaško so nedavno začeli odstranjevati tudi panelno ograjo, ki jo bodo po besedah ministra ponovno uporabili le za potrebe obrambno-varnostnih organov Slovenije (policija in vojska). 

”Glede panelne ograje in žice sem ministru povedal, da v Brežicah pozdravljamo predlog da se zadeva umakne, vendar je veliko krajanov v Slovenski vasi in Rigoncah izrazilo željo, da ograja ob njihovih dvoriščih ostane, saj ob morebitni odstranitvi se odpre pot, po kateri lahko migranti prosto hodijo po njihovih dvoriščih, kar pa si seveda ne želimo,” poudarja Molan. Minister Poklukar je dejal, da bodo zadevo preučili in občini sporočili podrobnosti obstoja oziroma odstranitve le-te.

Govorila sta tudi o romski problematiki in župan Ivan Molan je ministru predstavil stanje v naši občini, saj vemo, da so zadeve postale neobvladljive. ”Minister je obljubil, da bo policija naredila vse, kar je v njihovi moči in da se zaveda, da gre za širše področje, kjer potrebno, da se vključijo tudi službe iz področij šolstva, sociale in zaposlovanja,” razlaga župan.  Ob tem pa je Poklukar še poudaril, da je policija v letu 2022 opravila več skupnih nadzorov z gradbenim, okoljskim in veterinarskim inšpektorjem ter centrom za socialno delo.

Pogovor je nanesel tudi na edino slovensko vojaško- civilno letališče Cerklje ob Krki. ”V občini Brežice si želimo, da bi mejna črta na letališču v Cerkljah ob Krki, ki je bila na nek način poskusna, postala trajna. Gre predvsem zato, da bi letala lahko upravljala nujne mejne zadeve, saj je v tem trenutku potrebno oditi na letališče v Ljubljano, Maribor ali Portorož,” je še župan Ivan Molan povedal ministru Boštjanu Poklukarju.

 

Vir fotografije: MNZ

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.