𝐈𝐠𝐥𝐚 𝐳𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐧𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐛𝐥𝐚𝐜̌𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐳 𝐙̌𝐚𝐝𝐨𝐯𝐢𝐧𝐤𝐚 V 13. stol. pr. Kr. je po celotni Evropi v družbi prišlo do velikih sprememb, ki se od…

Avtor tega prispevka je Posavski muzej Brežice. Vabljeni k branju Posavski muzej Brežice »

Posavski muzej Brežice je dne na svoji Facebook strani objavil:

𝐈𝐠𝐥𝐚 𝐳𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐧𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐛𝐥𝐚𝐜̌𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐳 𝐙̌𝐚𝐝𝐨𝐯𝐢𝐧𝐤𝐚
V 13. stol. pr. Kr. je po celotni Evropi v družbi prišlo do velikih sprememb, ki se odražajo v povečani gostoti poselitve prostora in spremenjenih pogrebnih običajih. Novost je sežig pokojnika na grmadi in pokop njegovega pepela v lončeni žari. Vseh vzrokov teh sprememb ne poznamo natančno, vemo pa, da spremenjeni običaji in materialna kultura v družbi odslikavajo drugačne duhovne predstave in način razmišljanja ljudi. Vemo tudi, da je to čas propada cvetočih mest kot so Biblos, Troja in Ugarit ter hetitskega kraljestva v Mali Aziji. Uničila so jih tako imenovana morska ljudstva, ki so prodrla vse do Egipta, kjer jih je v 12. stoletju ustavil Ramzes III.
V Sloveniji v okviru pozne bronaste dobe prevladujejo najdbe iz preloma tisočletja, od 11. do 9. stol. pr. Kr. V ta čas sodi tudi 25 žganih grobov, ki so jih konec ’80 let prejšnjega stoletja naključno odkrili v Žadovinku na mestu, kjer je danes trgovsko-obrtna cona, takrat pa so se na tem območju še razprostirale njivske površine. Grobišče odraža za tedanji čas značilen običaj; pokojniki so bili sežgani na grmadi, njihov pepel pa so svojci zbrali v lončeno žaro, v katero so pokojniku lahko pridali tudi osebne predmete, preden so jo položili v grobno jamo. Oblika in vsebina groba so bili strogo določeni in so neposredno odražali družbeni status in spol pokojnika. Nekateri grobovi so bili brez pridatkov, v drugih so bile lončene posode, le v redkih pa tudi dragocenejši predmeti. Cenjen bronast nakit je bil v Žadovinku odkrit le v petih grobovih. Bronasta igla, pridana v moški grob, je v pozni bronasti dobi služila za spenjanje ogrinjala. Lastnik igle je bil premožnejši član družbe, ki je svoj status izkazoval z dragocenim nakitom. Pri modnih dodatkih kot so igle za spenjanje oblačila in kasneje zaponke – fibule, ki so prevzele enako funkcijo, sta se oblika in okras hitro spreminjala ter s tem odražala trenutne modne smernice. Igle take oblike poznamo iz 9. in 8. stol. pr. Kr. z obal severnega Jadrana in zaledja.

🖊 Jana Puhar
📸 Igla za spenjanje oblačila. Foto: Nives Slemenšek

LITERATURA: Pavlin, Primož; Bavec, Uroš: Poznobronastodobno grobišče Žadovinek pri Krškem. Arheološki vestnik 69, str. 85–104.

#naprejvpreteklost #pomladvmuzeju #učenjevumzeju

(Feed generated with FetchRSS)

Snemanje video

Video produkcija Partitura zagotavlja profesionalno video snemanje vaše prireditve, koncerta, poroke, dogodka, promocije, otvoritve, reklame, prispevka, novinarske konference, videospota...

Brezplačno vam pripravijo najugodnejše ponudbe, posebej za vaše povpraševanje.

Obiščite Video produkcija Partitura in si zagotovite kakovosten video in avdio posnetek vašega dogodka s preprostim klicem na 070 60 70 70 ali izpolnite obrazec za brezplačno naročilo ponudbe na https://video.partitura.si.