Takšne so realne cene jedrskih elektrarn

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

Južna Koreja se uvršča med najuglednejše države na področju jedrske energije in obsežno izvaža svojo tehnologijo. Slednja je sodelovala pri gradnji prve jedrske elektrarne v Združenih arabskih emiratih v okviru 20 milijard dolarjev vredne pogodbe.

Jedrska energija je bila strateška prednostna naloga Južne Koreje, vendar je leta 2017 izvoljeni predsednik uvedel politiko postopnega opuščanja jedrske energije v približno 45 letih. Predsednik Yoon Suk-yeol, izvoljen marca 2022, je po navedbah World Nuclear Association to politiko opustil in postavil cilj, da bo jedrska energija leta 2030 zagotovila najmanj 30 odstotkov električne energije.

Leta 2009 je odjeknila novica, da so Združeni arabski emirati (ZAE) konzorciju južnokorejskih podjetij oddali naročilo za gradnjo štirih jedrskih reaktorjev. Ta dogovor je predstavljal pomemben korak v prizadevanjih ZAE za diverzifikacijo svojih energetskih virov in večjo odvisnost od jedrske energije. Že tedaj je bilo s strani južnokorejskega ministrstva za gospodarstvo sporočeno, da bo posel privedel do dodatnih pogodb v vrednosti 20 milijard dolarjev za upravljanje in vzdrževanje reaktorjev v naslednjih 60 letih, je poročal medij France24. Urad južnokorejskega predsednika je posel opisal kot “največji megaprojekt v korejski zgodovini”.

Od podpisa pogodbe do zaključka del minilo 15 let
Konzorcij, ki ga vodi državno podjetje Korea Electric Power Corp (KEPCO), je želel po navedbah Reutersa do leta 2020 dokončati z gradnjo štirih reaktorjev z močjo 1400 megavatov v ZAE.

Leta 2020 je z delovanjem pričel prvi od štirih reaktorjev, septembra letos pa je v javnosti zaokrožila novica, da je bila dokončana gradnja jedrske elektrarne, prav tako pa je bilo izpostavljeno, da bo s komercialnim obratovanjem zadnjega četrtega reaktorja zadoščeno četrtini potreb po električni energiji v državi. Jedrska elektrarna bo na leto proizvedla 40 teravatnih ur električne energije, navaja portal Power Technology.

Foto: AFP

“Zelo smo ponosni na ta monumentalni dosežek ZAE in smo hvaležni za stalno podporo vodstva ZAE, ko uvajamo novo dobo čiste energije za državo,” je ob tej priložnosti po poročanju Nuclear Newswire izpostavil Mohamed Al Hammadi, generalni in izvršni direktor državne družbe ENEC. Zavedajo se, da zanesljivost proizvodnje električne energije in majhna nestanovitnost cen nudita močne temelje za gradnjo in rast tako za energetski sektor v ZAE kot za potrošnike.

Gradi se 62 novih reaktorjev
Podatki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) kažejo, da trenutno po svetu gradijo 62 jedrskih reaktorjev. Največ jih gradijo na Kitajskem. Do leta 2035 želijo tam po navedbah Financ zgraditi “150 novih reaktorjev z nameščeno močjo 200 gigavatov”. Za izgradnjo reaktorja potrebujejo 5 do 7 let, pri tem pa je treba še omeniti, da so Kitajci “tudi najdlje pri razvoju četrte generacije reaktorjev”.

Te dni je pri nas veliko govora o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2), saj marsikoga skrbi, koliko bo na koncu vse skupaj stalo. Kot sicer navaja portal Jedrska.si na samo ceno izgradnje vpliva sama velikost jedrske elektrarne kot tudi “tehnične zmožnosti izvajalcev in podizvajalcev v posamezni državi”. Dandanes se sicer reaktorje gradi v razponu od 1100 MW pa vse do 1650 MW. Nove jedrske reaktorje AP1000 (1100 MW) po ceni 7 milijard evrov na enoto denimo Poljski ponuja ameriški Westinghouse. Isti izvajalec je na Kitajskem zgradil 4 enote AP1000 po ceni približno 3,5 milijarde evrov na enoto. Kot je ob tem navedeno, do take cene zunaj Kitajske praktično ni mogoče priti. Reaktorje tipa EPR z močjo 1650 MW francoski EDF gradi po precej višjih cenah kot drugi izvajalci. 11 milijard evrov je namreč znašala cena Olkiluoto 3. V primeru elektrarne Hinkley point C utegne priti tudi “do 18,5 milijard evrov za posamezni reaktor”.
Jedrska elektrarna Hinkley point C (Foto: AFP)

Gradnjo Jeka 2 je Slovenija po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča finančno sposobna izpeljati. Slednji je najbolj naklonjen javno-zasebnem partnerstvu, kjer bi se “država zadolžila na trgu in projektnemu projektu posodila potrebna sredstva za izgradnjo Jeka 2”. Celoten strošek izgradnje Jeka 2 brez stroškov financiranja je trenutno po navedba STA ocenjen na med 9,6 in 15,4 milijarde evrov. O izvedbi projekta se bomo 24. novembra izrekli na posvetovalnem referendumu.

V SDS pa sedaj predlagajo preklic izvedbe referenduma. “Ko se bo stanje izčistilo in ko bo prevzela odgovornost vlada, ki se bo zavedala strateškega pomena nadaljnje rabe nuklearne energije za proizvodnjo električne energije, in sicer v miroljubne namene, pa bomo predlog za izvedbo referenduma vložili ponovno,” je namreč danes med drugim sporočil poslanec Zvonko Černač.

Ž. N.

Snemanje video

Video produkcija Partitura zagotavlja profesionalno video snemanje vaše prireditve, koncerta, poroke, dogodka, promocije, otvoritve, reklame, prispevka, novinarske konference, videospota...

Brezplačno vam pripravijo najugodnejše ponudbe, posebej za vaše povpraševanje.

Obiščite Video produkcija Partitura in si zagotovite kakovosten video in avdio posnetek vašega dogodka s preprostim klicem na 070 60 70 70 ali izpolnite obrazec za brezplačno naročilo ponudbe na https://video.partitura.si.