SDS poziva vlado, naj prekliče manipulativno referendumsko vprašanje

Avtor tega prispevka je Nova24TV. Vabljeni k branju Nova24TV »

image

Glede na spremembe pri oskrbi z električno energijo v zadnjih letih je jasno, da je nadaljnja oskrba z električno energijo odvisna od jedrske energije, je med drugim dejal poslanec SDS Zvone Černač. Opozoril je, da je bila pobuda s strani SDS januarja letos vložena z drugačnim vprašanjem, kot je to zastavljeno danes.

Poslanec SDS Zvone Černač je na novinarski konferenci podal odziv na dogajanje o posvetovalnem referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem.

Preberite tudi: Predsednica je vnovič pomilostila tihotapca migrantov

Uvodoma je pojasnil, da so se s posvetovalnim referendumom strinjale vse koalicijske stranke, in sicer, da se pripravi nov predlog, ki bo usklajen z vsemi. Poslanec je vladi očital, da je vprašanje za posvetovalni referendum spremenila z namenom manipulacije in zavajanja. Vprašanje, ki ga je predlagala SDS januarja, se je glasilo: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

Zavajajoče referendumsko vprašanje
Vprašanje danes pa se glasi: “Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?” To je po oceni stranke zavajajoče. “Odločitev na referendumu bi imela za odločevalce veliko težo. Vprašanje je izjemno pomembno, stranka znotraj koalicije pa je to vprašanje zlorabila za neko drugo politično kampanjo. Zaupanje je zelo okrnjeno,” je opozoril.

Černač je izrazil dvom v dobre namene vlade glede referenduma in jo obtožil, da je vprašanje spremenjeno tako, da služi drugim političnim ciljem. Po njegovem mnenju vlada s tem ne zasleduje zagotavljanja boljše energetske prihodnosti, temveč poskuša zlorabiti referendumsko kampanjo v politične namene. Prav tako opozarja, da je cena električne energije iz Jedrskih elektrarn Krško (NEK) trenutno druga najnižja v državi, takoj za hidroenergijo, in da bi bila nova jedrska elektrarna JEK 2 obratovala vsaj 60 let, kar bi dolgoročno prispevalo k energetski stabilnosti.

“Pri projektu #JEK2 ima največjo težo verodostojnost oz. zaupanje ljudi. Verodostojnost je danes izjemno omajana, vprašanje je zmanipulirano, koalicija pa je neenotna. Koalicijo pozivamo, da sprejme sklep o preklicu tega referenduma,” je sklenil.

Vlada se je po poročanju državnega medija odzvala na predloge za začasno zadržanje odločitev o referendumu, ki so jih vložili stranka Vesna ter posamezniki in organizacije, kot so Dušan Plut, Focus in PIC. Vsi predlogi temeljijo na mnenju, da je referendumsko vprašanje zavajajoče in nejasno. Kljub tem pobudam pa vlada vztraja, da referendum nima pravnih posledic in da ni pogojev za začasno zadržanje odločitve o referendumu. Končna odločitev o gradnji JEK 2 bo sprejeta v obliki zakona, kar pomeni, da bo državni zbor imel zadnjo besedo.

T. B.

Snemanje video

Video produkcija Partitura zagotavlja profesionalno video snemanje vaše prireditve, koncerta, poroke, dogodka, promocije, otvoritve, reklame, prispevka, novinarske konference, videospota...

Brezplačno vam pripravijo najugodnejše ponudbe, posebej za vaše povpraševanje.

Obiščite Video produkcija Partitura in si zagotovite kakovosten video in avdio posnetek vašega dogodka s preprostim klicem na 070 60 70 70 ali izpolnite obrazec za brezplačno naročilo ponudbe na https://video.partitura.si.