20 let Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sreda, 24.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija

DLLU Radeče 20 let delovanja obeležuje s slikarsko razstavo.

V letošnjem letu Društvo ljubiteljev likovne umetnosti (DLLU) Radeče praznuje 20 let delovanja in do 23. maja je v razstavnem prostoru Caffe Galerie na ogled slikarska razstava članic in članov društva, ki prihajajo iz radeške in sevniške občine.

Avtorice in avtorji – Irena Zgonc, Mojca Musar, Neža Musar, Marija Oven, Nevenka Flajs, Tanja Košar, Mojca Kožar, Nina Oman, Regina Jakšič, Sabina Kern, Boris Koteski in Ludvik Kos – s slikarskimi deli, ki so jih ustvarili v preteklih letih, obudijo nekaj prijetnih spominov na Radeče z okolico, z novejšimi deli pa popeljejo na planinski pohod do Zasavske koče na Prehodavcih, ki letos praznuje 70 let obstoja.

ZAČETKI LJUBEZNI DO UMETNOSTI

20 let DLLU Radece (53)

Župan Tomaž Režun je predsedniku DLLU Radeče ob jubileju na odprtju razstave podaril monografijo o Radečah, ki jo je napisal častni občan dr. Emil Rojc.

»Naša razstava je priložnost, da delimo s svetom delček naše zgodbe, da pokažemo naše dosežke, umetnine in strast, ki nas je povezovala vsa ta leta, ko smo prvič stopili skupaj pod vodstvom Julije Belinc. Marca 2004 je bil prvi sestanek, namenjen ustanovitvi društva, kjer smo oblikovali naše temeljne smernice. Meseca maja je bil sprejet statut društva. Ključna podpora ob Juliji Belinc sta bila Metka Rozman in član Društva revirskih likovnikov Relik. Jeseni je sledila prva razstava v Brestanici, naslednja pa ob novem letu v Knjižnici Radeče. S tem smo začeli pot, ki nas je vodila skozi številne umetniške dogodivščine in ustvarjalne podvige. V letu 2005 je gospo Belinčevo v vlogi predsednice nadomestila Metka Rozman, ki je društvo uspešno vodila do leta 2017. Takrat jo je nasledil Ludvik Kos, ki društvo vodi še danes. Skozi leta smo rasli in se razvijali pod različnimi vodstvi, a vedno smo ohranjali našo temeljno vrednoto – ljubezen do umetnosti,« je predstavila začetke najmlajša članica društva Regina Jakšič, ki je prireditev tudi spretno povezovala.

V teh dvajsetih letih je DLLU Radeče organiziralo več kot 80 razstav in 52 slikarskih kolonij, članice in člani pa so se aktivno udeleževali tudi slikarskih srečanj po vsej Sloveniji in pustili pečat v krajih od Bele krajine preko Primorske vse do Goriških brd. V sodelovanju s KTRC Radeče društvo že vrsto let sodeluje pri poletnih Počitniških igrarijah za otroke na Bazenu Radeče, v Osnovni šoli Marjana Nemca Radeče izvajajo likovne delavnice ob dnevu Zemlje ter prirejamo tradicionalno slikarsko kolonijo ob Dnevih Splavarjenja v juniju ter ob praznovanju občinskega praznika v septembru.

AŽBETOVE PLAKETE

20 let DLLU Radece (31)

Vodja JSKD OI Laško Špela Medved je podelila plakete Antona Ažbeta, eden izmed prejemnikov je bil Boris Koteski.

Na odprtju razstave, ki je potekala 20. aprila, so navzoče nagovorili predsednik DLLU Radeče Ludvik Kos, radeški župan Tomaž Režun in vodja JSKD OI Laško Špela Medved, ki je podelila še plakete Antona Ažbeta, enega najvidnejših slovenskih slikarjev poznega 19. stoletja. Prejeli so jih Nevenka Flajs, Tanja Košar, Marija Oven, Irena Zgonc, Boris Koteski in Ludvik Kos.

V spremljevalnem kulturnem programu sta vsaka s svojo recitacijo avtorske pesmi sodelovali Tanja Mencin in Tanja Košar, Emilija Sigmund je na klavir zaigrala skladbo Mali črnec, s skladbo Lastovica se je predstavila Ema Novak (njuna učiteljica na GŠ Laško – Radeče je Nina Mole), s skladbo Mamici sta v duetu navdušila Monika Novak na klavirju in Lenart Novak na harmoniki (mentorici sta Brigita Mlakar in Nadja Knez).

S. R.

#povezujemoposavje

 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.