Apple v celoti odpovedal razvoj lastnega 5G modema

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

To je znak, da naslednje leto iPhone 16 zagotovo ne bo vključeval nobenih lastnih komponent 5G, izdelanih za Apple naprave.

Modemski čipi 5G so ključne komponente, ki omogočajo napravam klicanje in povezovanje z internetom. Apple se že nekaj časa trudi razviti lastne modemske čipe 5G, da bi zmanjšal odvisnost od (dragih) zunanjih proizvajalcev, kot je Qualcomm, in optimiziral povezljivost prihodnjih iPhonov. Vendar pa novo poročilo Wall Street Journal (WSJ) razkriva neuspeh podjetja, da bi to storilo v času, ki so si ga zadali na začetku.

Prejšnji Applov dogovor o sodelovanju s Qualcommom se je končal letos in polprevodniško podjetje je predvidevalo, da bo Apple od leta 2024 dalje za iPhone uporabljal svoje modeme. Vendar pa WSJ sedaj poroča, da Apple ne pričakuje, da bo proizvedel uporabne čipe 5G za iPhone do konca leta 2025, kar nakazuje, da bi lahko na telefon z Applovim modemom čakali do iPhona 18, ali pa tudi ne.

Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi podjetje Apple povsem odpovedal razvoj lasnega modemskega čipa 5G in to kljub temu, da je podjetje Apple leta 2020 za milijardo dolarjev kupil celotno modemsko divizijo Intel. Vendar je velikan iz Cupertina poročal, da »uporaba sile tisoče inženirjev – strategija, ki je bila uspešna pri oblikovanju računalniške sredice njegovih pametnih telefonov in prenosnikov – ni bila dovolj, da bi hitro proizvedli boljše modemske čipe. Modemski čipi namreč zahtevajo kompleksnejše procese kot obdelovalni čipi, ker morajo delovati z brezžičnimi omrežji 5G, 4G, 3G in 2G.

Kot vse kaže odpoved razvoja lasnega modemskega čipa 5G za podjetje Apple ne bo imela dolgoročnih posledic. Podjetje Apple naj bi namreč s podjetjem ARM sklenilo dogovor, da bo za posamično licenco 5G plačalo manj kot preračunanih 28 centov. To je polovico manj kot za enako licenco plačujeta podjetji Qualcomm in MediaTek.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.