Čas je, da družba odraste

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

»Svet postaja vse bolj zapleten, ljudje pa se ne zavedajo, kako malo vedo o vsem, kar se dogaja« (Yuval N. Harari). Stopnja zapletenosti je že tolikšna, da so pošle vse možnosti za razumen razplet. Da je tako, nam dajejo vedeti vojne, ki potekajo pred našimi očmi. Toliko kreativnosti v izvajanju zločinov in poniževanju vsega človeškega dostojanstva zgodovina sramu ne pomni. Nikoli si nisem predstavljal, da bo prišel čas, ko bomo ljudje na zaslonih spremljali najbolj krvave prizore iz vojn, nekako tako, kot spremljamo koncerte ali športna tekmovanja.

Hvala za takšno novo normalnost. Priznam, razvoj in uporabo komunikacijske tehnologije sem si drugače predstavljal. Kako grenak je priokus razvoja, ki v ničemer ne prispeva k napredku v odnosih med ljudmi, med kulturami, med narodi in njihovimi državami. Ob najboljši volji, da razumem vse to, za kar smo tako krivi kot zaslužni, ni opravičila za anesteziranje empatije v družbi ter za zapiranje čustvene dioptrije ljudi.

Ali so besede A. Einsteina res tako preroške, ko je zapisal: »Bojim se dne, ko bo tehnologija prerasla medčloveške odnose. Svet bo dobil generacijo idiotov?« Ali nas je res tehnologija tako čustveno sterilizirala, da so nam trpljenja otrok širom po svetu tako daleč od nas in naših src? Ali je morda zgolj dejstvo, da ne gre za naše otroke, dovolj za čustveno kastracijo in smrt empatije? Molk politikov sveta ob grozodejstvih, ki smo jim danes priča, je najbolj perverzen konsenz v zgodovini sramu in nečasti. Nekoč je molk pomenil modrost, danes pa nesramen prezir krutega stradanja otrok ne samo v Gazi, brez kakršne koli njihove krivice.

A kaj, ko smo v naša življenja spustili toksične socialne principe in načela, znotraj katerih imajo družbene vrednote malo možnosti za preživetje. Selektivni pristopi k poreklu otroških solza in bolečin so metanje polena na grmadi, na kateri zgorevajo pravo, pravičnost in pravica do življenja. Zato je ponovno odkrivanje človeka v človeku dolžnost vseh nas. Človeku, ki misli, ne preostane nič drugega, kot da nenehno s svojimi dejanji dobrote poskuša to tudi biti. Stvaritelj nas je naredil za ljudi in nas prosi, da to tudi smo. Ni takih časov, v katerih ne bi mogli biti in ne bi bili dolžni, da smo ljudje.

Resničnost v kateri smo zasačeni in ujeti – ustrahuje. Ne samo R. Šerbedžija, mnogi bi radi bili prostovoljci S. Žižka, ki bi skupaj potovali po svetu in ljudem razlagali nesmisel vojne ter poskušali priklicati svet k razumu in pravičnosti (Delo, 3. 11. 2023). Svetovni politiki brez kančka sramu sredi brutalne morije razpravljajo o možnosti uvedbe milosrčnega pojma »vojna pavza«, namesto da bi takoj prekinili morijo in trpljenja otrok. Tiha ustrahovana večina »prostituira« vrednote, ki so kot krem umnosti nastajale na izkušnjah naših prednikov.

Mediji so ugrabljeni, novinarji pa žal ne po svoji svobodni volji, ker pač ta ne obstaja, soodgovorni za slepitev javnosti, namesto da bi nam bili servis za objektivno posredovanje resničnosti. In kaj je narobe v trditvi, da je treba razumeti razloge vseh v spopadih vključenih strani? Razumeti ne pomeni podpirati. Zakaj prezirati ta edini pristop, ki ponuja rešitev? Lakota po pravičnosti je neskončna. Ljudje, lačni pravičnosti, nikoli ne bodo siti. Bolečega vpitja razuma na ostrih bodicah krivic v puščavi nesmisla nihče ne sliši. Trgovci z orožjem si manejo roke. Otroci pa še naprej stradajo. »Otrok je majhen, a nosi v sebi človeka: možgani so majhni, a skrivajo misel; oko je samo točka, pa zaobjame neskončnost.« (A. Dumas)

Da se človek z vzdignjenimi rokami v molitev ozre v nebo, pade na kolena in se razjoče do smrti. Ukrajina, Gaza, Sirija, Kurdistan in še kakšno so območja, na katerih se nam stradanje otrok postavlja kot moralni test, na katerem definitivno padamo kot ljudje. Ali smo naredili vse potrebno, da se brez pomislekov še naprej samovšečno imenujemo – ljudje? Po svetu se prebuja vest javnosti, po ulicah in na trgih večjih mest ljudje pozivajo k miru – problem pa je, kako naj se njihove besede dotaknejo politikov? Še ena manifestacija nelegitimnosti oblasti širom po svetu in destrukcija demokracije kot ideje o vladavini ljudstva.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.