​Diamantna poroka zakoncev Kocjan

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 26.02.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo

Diamantnoporočenca Kocjan

Po dvojni zlati poroki 28. 12. 2013 je 28. 12. 2023 sledila diamantna poroka (60 let poroke), ki pa sta jo praznovala le zakonca Kocjan iz Trebeža pri Artičah.

Dvojno zlato poroko sta pred desetimi leti praznovala para dveh bratov in sester, kar pomeni, da je starejši brat Kocjanovih poročil starejšo hčerko Volčanškovih, starejši sin Volčanškovih pa je poročil starejšo hčerko Kocjanovih. Križem kražem je to šlo. So se zaljubili, se zmenili in si zvestobo obljubili. Takrat si prav gotovo tega niso mislil, da bodo skupaj 50 let poroke slavili.

zlata poroka

Dvojna zlata poroka pred desetimi leti

Usoda se je poigrala in oktobra 2023 k sebi v večni pokoj poklicala Stanislava, dobra dva meseca pred 28. 12. 2023, ko bi spet skupaj kot že tolikokrat poprej slavili obletnico poroke, ta bi bila 60.  Vsi bi se strinjali, da je življenje res hitro oddirjalo v starost, modrost in neskončnost.
 
Antona in Ano Kocjan razveseljujeta dva vnuka, Matej in Anais. Rada imata glasbo, zato sta bila oba pri pevcih. Rada pomagata, zato sta oba gasilca. Rada pečeta kruh, potice, pogače, mlince in delata rezance. Rada imata živali, delo na njivi in lep vrt. Že od mladosti sta družabna, zelo rada plešeta in v tem sta zelo dobra. Včasih so plesali tržačana, swing, rumbo, rašplo, angleški valček … Rada imata svoje sorodnike, prijatelje, sosede. Rada vidita, da jih pridejo obiskat in tudi onadva rada gresta na obiske. Dokaz, da sta zaželena, je, da sta bila kar dvanajstkrat krstna in birmanska botra ter poročni priči.
 
Zaradi Stankotovega (tako so ga klicali doma) odhoda v večnost, ki je bil Anin brat, zakonca Kocjan svoje diamantne obletnice poroke nista slavila na široko, ta dan sta obeležila le v krogu svojih ožjih in dragih. Po besedah diamantnikov so pogoji za tako dolg zakon vzajemnost, spoštovanje, potrpežljivost, nejezičnost, kompromisi in ljubezen, ki vedno vse premaga in vsakomur pomaga. Skratka, ko se partnerja odločita za zakon, to pomeni, da vsak svoj korak usmerjata v skupen korak, dve poti se združita v eno skupno pot in tako tečejo dobra leta zakona.

Antonija Ban, hčerka zlatoporočencev Kocjan

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.