DL: Sevnica ima Kostanjevo krono

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

21.2.2024 | 11:20

V krožišču Hermanove ceste med cestnima nadvozoma čez železnico je v sevniški četrti Šmarje v zahodnem predelu Sevnice zasvetila Kostanjeva krona, stvaritev sevniškega likovnega umetnika Alojza Konca. Plastika je rezkana iz desetmilimetrskega cortena in blago osvetljena iz svoje notranjosti. Predstavlja zrel jesenski kostanjev list, sestavljen iz treh listov in zvit v Kostanjevo krono, visoko 2,35 metra in s premerom dva metra. Podnevi boža poglede s svojo elegantno rjavo patinirano površino vremensko odpornega jekla, ob večernem prižigu obcestne razsvetljave pa nežno zasveti zelena LED-notranjost, ki ji vnese ekološko zlitje z naravo in jo naredi na videz kristalno stekleno.

Kostanjeva krona je nastala ob stoletnici sevniškega proizvodnega prvaka Tanina, ki je skulpturo tudi financiral. Samo jekleno krono je izdelal sevniški Preis po avtorski predlogi Alojza Konca in s tehnično podporo Žige Konca.

Članek je bil objavljen v decembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.