Gostili smo Matica Novaka, modrega junaka

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

13.4.2024 | 09:00

Gostili smo Matica Novaka, modrega junaka

Matic Novak – modri junak z mnogoterimi izkušnjami, znanji in spoznanji ter tudi zanimanji je bil v minulem četrtkovem popoldnevu, 11. aprila 2024, naš gost. Predavanje ADHD spreminjamo v supermoči smo v Knjižnici Brežice z željo in namenom ozaveščanja ter ustvarjanja podporne skupnosti pripravili v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Brežice, enoto Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Posamezniki, družine in strokovni delavci smo ob gostovem doživljajskem predavanju korak za korakom spoznavali in stopali po vsakdanu otrok oziroma oseb z ADHD, tj. izzivom razpršene pozornosti in viškom energije. Nasmehnili smo se oznaki »alergični na dolgčas« in se strinjali, da je dolgčas pogoj za kreativnost vseh nas. Prikimali smo tudi navedbi, da se otroci skozi igro učijo, da je slednja njihovo naravno okolje. Hkrati pa ob pripovedovanju spoznali, kako in na kakšne načine lahko slednjo uspešno vnesemo tudi v šolsko okolje. Z bibarijo »Križ kraž, kralj Matjaž« smo na dlani ustvarili nežne senzorične občutke. S skupinsko vajo ohranjanja balonov v zraku pa smo krepili pozornost in sproščali napetost.

Trije tipi motnje, simptomatska trojica in poslabšanje le-te z zunanjimi in notranjimi dejavniki, hiperaktivnost, impulzivnost in (ne)pozornost, pa (hiper)fokus, pridružene motnje in vzroki za nastanek, ADHD vrtiljak in »zdravljenje« ADHD, učenje ter pisno preverjanje znanja, pristopi starša/skrbnika, rutina ter pripomočki so bile teme, ki smo jih pobliže spoznali.

Vsak je, glede na svoje izhodišče, prejel pomembnih pet nasvetov oziroma dejavnikov. Za osebe z ADHD so to spanje in počitek, gibanje oziroma šport, prehrana in hidracija, umiritev ter higiena. Pri strokovnih delavcih si po vrstnem redu sledijo krepitev odnosa, varnost, meje, sprostitev in dobre lastnosti. Za starše pa v tem primeru velja zmanjšanje stresa, vključitev rutine, vztrajnosti, pogovora in vzgleda.

Otroci oziroma osebe s tovrstno edinstveno pozornostjo zaznajo najmanjše spremembe v okolju, v katerem se pojavijo. Kar oni (za)čutijo, ostalim pogosto (z)beži mimo. Z življenjskimi izzivi se navadno soočijo nekoliko hitreje kot njihovi vrstniki, to pa jih nedvomno postavlja v prednost, saj med procesom učenja prilagoditve in spoznavanja sebe postajajo modrejši. Pri premagovanju ovir na poti do uspeha potrebujejo našo pomoč in tudi meje, postavljene z ljubeznijo. Pomembno je, da krepimo njihova šibka področja, saj le tako lahko problem sčasoma pretvorijo v korist oziroma supermoč(i).

Za slednje, kot so empatija, vztrajnost, smisel za humor, gibalna spretnost, pogum in neustrašnost, bujna domišljija in kreativnost, dobrosrčnost, vera v vsemogočnost in pravičnost …, smo gradili mostove. Da jih bo na naših nadaljnjih poteh vse več, zidov pa vse manj.

Iskreno se zahvaljujemo vsem prisotnim za udeležbo, Maticu pa za srčno in pristno podajanje vsebine. Naj (notranji) plamenček Modrih junakov vztrajno gori še naprej.

V imenu organizatorjev dogodka Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.