Kako brezplačno preleviti zastarel prenosnik v odzivni Chromebook?

Avtor tega prispevka je Računalniške novice. Vabljeni k branju Računalniške novice »

Operacijski sistem Chrome OS podjetja Google je bil še pred časom na voljo le za izbrane modele računalnikov, kot so na primer računalniški sistemi Chromebook. Pred dvema letoma pa so se pri podjetju Google odločili za spremembo: sistem so namreč prilagodili za vse uporabnike osebnih računalnikov. Gre za povsem brezplačno različico operacijskega sistema Chrome OS Flex, ki je leta 2022 dočakala svojo prvo končno različico.

Operacijski sistem Google Chrome OS Flex je združljiv z osebnimi računalniki Windows in macOS. Novost je sicer primerna tako za izobraževalne ustanove kot za poslovne uporabnike in je popolnoma združljiva z vsemi drugimi Googlovimi storitvami v oblaku. Ključna prednost operacijskega sistema Chrome OS Flex je v tem, da se zažene v samo nekaj sekundah. Torej je primeren tudi za računalnike, ki se ne morejo ravno pohvaliti s hitrim zagonom oziroma s hitrimi trdimi diski. Pomembno je le, da vaš računalnik ni starejši od leta 2010.

Novi operacijski sistem Google Chrome OS Flex je polno združljiv z več kot 400 različnimi osebnimi računalniki proizvajalcev, kot so Apple, Dell, HP in drugi. Celoten seznam povsem združljivih sistemov je na voljo na spletni povezavi https://support.google.com/chromeosflex/. Operacijski sistem Google Chrome OS Flex bo sicer deloval na vseh napravah, ki izpolnjujejo minimalne zahteve za njegovo namestitev in uporabo.

Brezplačni operacijski sistem Chrome OS Flex bo načeloma brez težav deloval na računalnikih, ki so opremljeni z vsaj štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 16 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Poleg tega mora računalniški sistem razpolagati še s 64-bitnim procesorjem Intel in AMD. Pri tem velja še omeniti, da novi sistem ne bo deloval v navezi z vgrajenimi grafičnimi karticami Intel GMA 500, 600, 3600 in 3650.

Brezplačni Chrome OS Flex bomo lahko uporabljali brez skrbi, saj vsebuje vse potrebne varnostne rešitve. Operacijski sistem je sicer brezplačno na voljo za prenos na povezavi https://chromeenterprise.google/os/chromeosflex/, vključno z navodili za namestitev. Novost lahko namestimo preko pomnilniškega ključka USB ali preko omrežja. Ob prijavi obstoječih uporabnikov se bodo vsi njihovi podatki in nastavitve samodejno sinhronizirali z novim računalnikom.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.