Krški godbeniki zaigrali pred prepolno dvorano

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 27.11.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo

V soboto, 25. junija, se je v Kulturnem domu v Krškem odvil letni koncert Pihalnega orkestra Krško. Čeprav se je na prvi pogled zdel navaden koncert, je bil vse več kot samo to. 

Pihalni orkester je v goste povabil svetovno priznanega španskega skladatelja in dirigenta Joséja Alberto Pino, ki je v Krško pripotoval že v četrtek. Z našim orkestrom je imel dve posebni vaji, čas pa je posvetil svojima novima skladbama, Steel Overture in Excalibur, ki sta nastali v času epidemije. Španski skladatelj se je s krškimi godbeniki srečal že drugič. Prvič je gostoval pri nas pred točno petimi leti. Ves ta čas sta s predsednico orkestra Darjo Dobršek ohranjala stik in s podporo Mestne občine Krško, v okviru razpisa za projekte večje produkcije, so ga ponovno povabili v goste. Prosti čas so zapolnili z ogledom bogate posavske dediščine: Vodovodni stolp in ogled Posavskega muzeja v Brežicah, ogledom Vinske kleti Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško in starega mestnega jedra, delegacijo s skladateljem pa je sprejel tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin

gr1127524

Na koncertu so premierno izvedli noviteto za pihalne orkestre, ki jo je po naročilu domačega dirigenta Dejana Žnideršiča napisal domači skladatelj, aranžer in profesor na Glasbeni šoli Krško Dejan Učakar. Ennio Morricone ni le naslov tega dela. Je tudi skladatelj, ki je v svojih 91 letih napisal prek 70 del za filmsko industrijo. Z njo se je Žnideršič poistovetil. Pred desetimi leti je orkester zaigral splet Morriconejeve glasbe, zato je bila njegova velika želja, da se poklonijo temu velikemu skladatelju tudi v njegovem orkestru, ob prihajajoči 20. obletnici njegovega umetniškega vodenja krškega orkestra. Simfonična pesnitev v treh stavkih, je splet filmske glasbe iz kar 11 filmov. Kot je povedal sam aranžer tega simfoničnega spleta, je delo nastajalo kar 70 ur. Orkestru se je na odru pridružil MePZ Zborallica iz Stične, ki je s svojimi glasovi navdušil vse zbrane.

Clipboard01

Orkester je bil večkrat deležen stoječih ovacij. Pred prepolno dvorano, kar dvakrat so morali dodati sedeže, so predstavili tudi nove člane orkestra: flavtistki Veronika Pacek in Maja Špiler, klarinetistka Sofija Arh in tubist Urban Žičkar. Z nagovorom predsednice orkestra je orkester proslavil 60 let godbeništva člana orkestra Milana Dobrška. Veliko presenečenje za Dobrška je uspelo, bilo polno emocij, tako na strani slavljenca in predsednice, ki je njegova hčerka, tudi obiskovalci v dvorani niso morali zadržati solz.

Prireditev, ki jo je vodila Manca Marinčič, je minila v znamenju emocij in premier, prevladovala pa je glasba. Kot je povedal v svojem nagovoru gostujoči skladatelj, je podpora lokalne skupnosti in sponzorjev izrednega pomena, a še bolj pa je pomembna podpora tistih, ki se vračajo na koncerte. Za njih glasbeniki vadijo več mesecev, da jim postrežejo s koncertom. Zato so bili nad obiskom tokratnega koncerta navdušeni in se zahvaljujejo vsakemu posamezniku, ki jih podpirajo z obiskom vedno znova.

Zapisala: D. D. (Pihalni orkester Krško)
Foto: Goran Rovan

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.