Krški policisti zasegli ponarejene evre; mladoletni Rom za volanom

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 26.02.2024    Rubrika: KRONIKA Redakcija

Policisti so zaplenili bankovce v vrednosti okoli 23.500 € (foto: PP Krško)

Policisti PP Krško so med preiskavo kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete pridobili odredbo sodišča in opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 34-letnega osumljenca na območju Hrastka. Med hišno preiskavo so pri osumljencu našli in zasegli 190 ponarejenih bankovcev v skupni vsoti 23.480 evrov.  Zoper 34-letnika bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi ponarejanja denarja.

ponarejen denar_3

Ob tem policisti občane opozarjajo na previdnost pri poslovanju z gotovino, še posebej na bankovce za višje zneske, so zapisali na PU Novo mesto: “Bankovce naj dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, kjer so ponaredki zaščitnih elementov bolj opazni. Pozorni naj bodo na relief, ki ga ponaredki največkrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem znaku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki. Če sumite, da je bankovec ponarejen, preverite več zaščitnih elementov in bankovec primerjajte z drugim bankovcem. Če ste v dvomih, lahko bankovec prinesete tudi v pregled na blagajno Banke Slovenije. Prav tako svetujemo, da v primeru dvoma o pristnosti transakcije ne izpeljete. Skušajte si zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli in o tem obvestite policiste. Ti podatki so pri policijski preiskavi zelo koristni.

Mladoletnega Roma ustavili med vožnjo po Vrbini

Brežiški policisti so med kontrolo prometa v Vrbini 24. 2. okoli 11. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Med postopkom so ugotovili, da je za volanom 15-letnik iz Kerinovega Grma, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Renault clio so mu zasegli, zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog in staršem mladoletnika izdali plačilni nalog.

Prometna nesreča v Boštanju

24. 2. nekaj pred 19. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči v Boštanju. Policisti PP Sevnica so ugotovili, da je za trčenje odgovorna 70-letna voznica osebnega avtomobila, ki je v križišču zavijala levo in odvzela prednost 39-letnemu vozniku, ki je pripeljal iz nasprotne smeri. V trčenju sta se lažje poškodovala oba udeleženca in štirje potniki v obeh vozilih. 70-letnici bodo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.  

Vlomi in tatvine

V Krški vasi je v noči na 24. 2. nekdo vlomil v gostinski lokal. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom. V isti novči je neznanec vlomil v kmetijski objekt v Zalokah in ukradel tri motorne žage, več električnih podaljškov, tri race in suhomesnate izdelke. Z vlomom in tatvino je lasgtniku povzročil za okoli 2.000 evrov škode. V kraju Žadovinek je 24. 2. med 10. in 11.30 nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev,  skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo, med pregledom prostorov pa našel in si prisvojil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 3.500 evrov škode.

Traktorist trčil v bankino in staknil buško na glavi

Policisti PP Krško so bili 23. 2. nekaj po 15. uri obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Zbrali so obvestila, opravili ogled in ugotovili, da je 59-letni moški s kmetijskim traktorjem s pripeto cisterno prevažal gnojnico na relaciji med Hrastjem in Gorico. Med vožnjo je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v bankino. Prikolica se je prevrnila, moški pa je z glavo udaril v streho traktorja. Zaradi kršitve cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog.

Poškodovan kolesar

Policisti PP Krško so bili 23. 2. nekaj pred 13. uro obveščeni o prometni nesreči na Raki. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 21-letni kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v stoječe tovorno vozilo. Kolesar je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Policisti bodo povzročitelju zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Zaradi fizičnega napada prepoved približevanja soprogi

Zaradi nasilja v družini so 23. 2. zvečer posredovali brežiški policisti. 29-letni nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola, je fizično napadel zakonsko partnerko in ji razbil mobilni telefon. Žrtvi je uspelo pobegniti in poiskati pomoč. Policisti so zaščitili žrtev in 29-letniku izrekli prepoved približevanja. O podaljšanju ukrepa bo presodil preiskovalni sodnik. Zoper moškega bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 23. 2. in 26. 2. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Kapele,  Koritno, Rakovec, Brežice, Mostec, Šentlenart, Sela pri Dobovi) izsledili in prijeli 62 državljanov Sirije, 60 državljanov Afganistana, 41 državljanov Maroka, deset državljanov Nepala, devet državljanov Pakistana, osem državljanov Palestine, šest državljanov Mongolije, šest državljanov Bangladeša, pet državljanov Egipta, pet državljanov Indije, štiri državljane Turčije, štiri državljane Rusije, tri državljane Iraka, tri državljane Šrilanke, tri državljane Kitajske, tri državljane Azerbajdžana, dva državljana Somalije, državljana Kameruna in državljana Slonokoščene obale. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Vir: PU Novo mesto, foto: PP Krško

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.