Na Pleteršnikovi domačiji v Pišecah v gosteh družina Verbič iz Beograda

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Četrtek, 10.08.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija

Mojca Verbič, Saša Verbič ter zakonca Milena in Martin Dušič pred Pleteršnikovo domačijo v Pišecah

V Pleteršnikovi zidanici v Pišecah v teh avgustovskih dneh bivata slovenska rojaka iz Beograda Saša in Mojca Verbič. Gre za še eno v vrsti gostovanj Slovencev, ki kot narodna manjšina živijo in delujejo v tujini, v sklopu že 15 let trajajočega projekta Moja hiša je tvoj dom, ki ga podpira Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, koordinira pa Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece, nastal je namreč na pobudo učiteljice slovenščine Rut Zlobec in predsednika omenjenega društva Martina Dušiča.

V Beogradu že leta skrbijo za ohranjanje slovenske identitete

Saša Verbič je predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji in od leta 2012 predsednik Društva Slovencev Sava Beograd. »Naloga našega društva v Beogradu je, da ohranja slovenski jezik, poleg tega opravlja še nekatere druge dejavnosti, s katerimi se poudarja slovenska identiteta, kot npr. zbor, folklora, gledališče, filmske delavnice itd.,« je opisal društvo Sava, ki je drugo najstarejše tovrstno društvo v Srbiji, ustanovljeno je bilo leta 2001 (pet let prej je bilo ustanovljeno društvo Kredarica), in v katero je včlanjenih 2800 ljudi, ter dodal, da je v društvo včlanjena predvsem urbana, intelektualna populacija.

DSC_3252

Društvo ima tudi svoj znanstveni časopis Slovenika z mednarodno redakcijo, nedavno je izšla osma številka. Verbič, letnik 1948 in po izobrazbi inženir kemijske tehnologije, študiral je v Ljubljani, je med drugim tudi sodil na veslaškem tekmovanju na OI v Londonu leta 2012 in imel to čast, da je bil glavni sodnik na tekmi osmercev. Tudi sam je bil odličen športnik, veslač, v nekdanji Jugoslaviji je bil s Partizanom državni prvak v četvercu in osmercu, bil pa je tudi trener veslanja v Sloveniji. Po njegovih stopinjah gre sicer tudi hči Mojca, ki je na dobri poti, da postane mednarodna veslaška sodnica. Po Verbičevih besedah ima tovrsten obisk v Sloveniji zagotovo največji vpliv na otroke že v drugem ali tretjem kolenu slovenskih rojakov. »Prvič sem v Pišecah in moram povedati, da mi je zelo všeč, tako da sem kar prepričan, da se bom še kdaj vrnil sem,« je poudaril Verbič in pohvalil idejo omenjenega projekta, saj opaža, da na otroke obisk Slovenije naredi ogromen vtis.

Mojca Verbič, ki je prof. računalništva na eni beograjskih gimnazij, je v Pišecah čakala, da njen 10-letni sin Matjaž zaključi poletno šolo slovenskega jezika v Tolminu. Kot je med drugim povedala, so do vojne leta 1991 vsako leto redno prihajali v Slovenijo, nato se je leta 2006 povzpela na Triglav in se včlanila v društvo Sava, na pobudo Rut Zlobec pa je kmalu prišla tudi prvič v Pišece, saj se je dvakrat udeležila mednarodnih taborov Premikamo meje v OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. »To je bilo zelo pomembno zame, ker sem takrat spet več začela govoriti slovensko in se ponovno veliko bolj povezala s Slovenijo,« je dejala in dodala, da ima od tedaj zelo dobre stike z našo državo. Med drugim je bila letos maja tudi na veslaškem evropskem prvenstvu na Bledu. Kot sta oba še omenila, družina Verbič izvira iz Postojne, vzdržujejo pa tudi stike s sorodniki v Mariboru.

Ko je Mojčin sin zaključil poletno šolo, se je pridružil mami in dedku v Pišecah, tako da si v teh dneh skupaj še ogledujejo nekatere znamenitosti v Posavju in Sloveniji, saj so svoje bivanje pri nas lahko podaljšali, na skoraj dva tedna, od 1. do 13. avgusta. Verbičeva sta še navedla, da se je pri njih razmahnilo zanimanje za slovenščino, otroci enkrat tedensko hodijo k dopolnilnemu pouku slovenščine, ob druženju pa skušajo govoriti slovensko, pojejo slovenske pesmi itd. Saša Verbič sicer ugotavlja, da zna biti problem pri ohranjanju slovenščine, če se doma, v družini, ne pogovarjajo slovensko.

Lani v Pišecah gostili 19 družin s slovenskimi koreninami

V lanskem letu je društvo Pleteršnikova domačija v Pleteršnikovi zidanici gostilo 19 družin oz. 69 oseb, od tega 22 otrok in mladostnikov, saj so projekt Moja hiša je tvoj dom nadgradili še s projektom za mlade Od Maksa do faksa. Kot pravi predsednik društva Martin Dušič, je zanje največje priznanje, da delajo dobro in je veliko zanimanje naših rojakov za bivanje v zidanici. Letos je bilo več povpraševanja, kot je zmogljivost zidanice, zato so rojake v svoje domove sprejeli tudi nekateri člani društva. »Verjamemo, da srčno izpolnjujemo svoje poslanstvo in z različnimi dejavnostmi ohranjamo slovenski jezik, kulturo in tradicijo med rojaki v tujini. Kot sami pravijo, jim omogočamo pristen stik z domovino prednikov,« je povedal Dušič ter omenil, da bodo v tem letu gostili še družini iz Anglije in Italije.

R. R.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.