​Našli ostanke rimske ville rustice

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 26.02.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija

Pogled na izkopanine na poljski poti v bližini reke Krke

Na območju Mraševskega polja ob reki Krki, med Brodom in Velikim Mraševem, potekajo arheološke raziskave pred gradnjo kanalizacijskega omrežja za vasi na levem bregu Krke.

Arheologi so že pred nekaj leti sondirali to območje in na podlagi pozitivnih arheoloških sond so se na Zavodu za varstvo kulturne dediščine odločili za izkopavanja, ki jih izvaja arheološko podjetje PJP iz Slovenske Bistrice. Pred dnevi so pri tem našli prazgodovinsko keramiko, ker so bila v okolici že najdena prazgodovinska grobišča, je bilo tudi pričakovati naselbinske ostanke iz tega obdobja.
 

DJI_0516

Ostanke zidov so našli 60 cm pod današnjo potjo.

Še bolj zanimiva pa je najdba suhogradnih zidov (brez malte), širokih od 40 do 55 cm in visokih do 30 cm, kar so ostanki rimske vile (ville rustice), in nekaj odlomkov gradbenega materiala, ki so uporabljali za stensko gretje hiš. »To običajno ni bilo v navadnih hišah, ampak so jih imeli bogatejši prebivalci,« je pojasnil arheolog na terenu Grega Čakš. Izkopavanja se nadaljujejo po poljski poti ob Krki vse do Velikega Mraševega, žal pa zanimivi ostanki niso več vidni ‘v živo’, saj jih zaradi uporabe poti sproti zasipavajo.
 
P. P., foto: Boris Tušek

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.