Partizan John Denvir

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

6.4.2024 | 11:20

V četrtek, 4. 4. 2024, je v stalni razstavi Pod devetimi zastavami, Posavje 1900–1990 Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje gostujoče razstave Partizan John Denvir Društva Trafika iz Maribora.

Na velikonočno nedeljsko jutro 6. aprila 1941 so nemške sile napadle Kraljevino Jugoslavijo, kar predstavlja začetek 2. svetovne vojne na naših tleh. V času, ko se približuje obletnica tega dogodka, so v Posavskem muzeju Brežice pripravili odprtje gostujoče razstave Partizan John Denvir. Izjemna zgodba tega novozelandskega vojaka bo v muzeju na ogled do junija 2024.

John Denvir (1913 ̶ 1973) je bil rojen v Glasgowu na Škotskem, vendar je okoli leta 1925 prišel v Novo Zelandijo, kjer se je šolal in si mlad ustvaril družino. Aprila 1941 je kot desetnik 2. novozelandske divizije v Grčiji padel v nemško ujetništvo. S skupino tovarišev je bi pozneje prepeljan v ujetniško taborišče v Mariboru. Po uspešnem pobegu iz ujetništva se je priključil slovenskim partizanom. Od ustanovitve Šercerjeve brigade oktobra 1942 je bil njen pripadnik, najprej mitraljezec, nato pa poveljnik njenega drugega bataljona. Večkrat je bil ranjen, leta 1944 se je vrnil v Novo Zelandijo. Za svoja dejanja je prejel številna visoka priznanja. Po koncu vojne se je dvakrat vrnil v Slovenijo, prvič leta 1955, ko je prejel red partizanske spomenice. Ob drugem obisku leta 1967 je bil gost tudi Posavskega muzeja Brežice, kjer ga je skozi muzej vodil takratni ravnatelj Stanko Škaler (1929 ̶ 1973).

Obiskovalce je najprej pozdravila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, razstavo pa sta predstavila avtorja Rok Kajzer in Vid Kmetič, Društvo Trafika, Maribor. Za glasbeno popestritev je poskrbel profesor Glasbene šole Brežice Niko Ogorevc.

Mihaela Kovačič, kustosinja
Posavski muzej Brežice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.