Podžupan Bogdan Palovšnik se je udeležil 30. obletnice Skupnosti mest

Avtor tega prispevka je Občina Brežice. Vabljeni k branju Občina Brežice »

ZZMS je nastalo v sodelovanju enako mislečih mest, posameznikov in gospodarskih družb. Z zavedanjem, da so stara zgodovinska mesta umetnostni zaklad in turistična privlačnost. V ZZMS si za ohranjanje vsega tistega, kar so v desetletjih, stoletjih, celo tisočletjih ustvarili naši predniki in predstavlja grajen zapis življenja, vsakodnevnega dela in njihove ustvarjalnosti. Vse to z enim ciljem – ohraniti tisto, kar daje naši deželi dušo. 

V ZZMS se povezuje 21 zgodovinskih mest, med njimi tudi Brežice, kjer se zgodbe prelivajo v doživetja in doživetja v dragocene spomine.  Vsako od zgodovinskih mest pripoveduje svojo posebno zgodbo. V zgodovinskih mestih lahko opazujete dediščino preteklosti, kulturo sedanjosti, in skupaj z meščani ustvarjate dediščino prihodnosti.

Zgodbe v mestih nastajajo vsak dan in vse leto. Vsakič, ko pripovedujemo zgodbo mesta, liki in zgodbe oživijo, najsibo na kamnitem trgu ali v temnih rovih pod njim, v velikem gradu ali mali hiški na robu mesta, na mrzlem podstrešju ali v temni kleti.

ZZMS je bilo na predlog županov Idrije, Kopra, Pirana, Ptuja, Škofje Loke in Tržiča ustanovljeno na slavnostni skupščini na Ptuju 12. junija 2001. Včeraj pa je v Škofji Loki v novih prostorih učnega laboratorija potekala najprej skupščina Združenja zgodovinskih mest, zatem pa še slovesnost ob praznovanju 30. obletnice Skupnosti mest, predhodnice Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

ZZMS sta se udeležila župan in podžupan posavskih starih mest, župan občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc ter podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik v spremstvu občinskih strokovnih služb.

Člani združenja so predstavnikom Ministrstva za kulturo, državnemu sekretarju Matevžu Čeliku Vidmarju ter generalni direktorici Direktorata za kulturno dediščino Špeli Spanžel predstavili izzive s katerimi se srečujemo pri urejanju mestnih jeder zaradi zapletene zakonodaje, ki se tiče varstva kulturne dediščine. Želja vseh članov združenja je, da se ustvarijo ustrezni pogoji, s čimer bi v starih mestnih jedrih uredili stanovanja za mlade družine, ob  pomoči države. S tem bi oživeli mestna jedra in delno tudi rešili stanovanjski problem mladih družin.

Občina Brežice je že prepoznala potrebo po ustrezni stanovanjski politiki za mlade, zato je ta ukrep posebej opredelila v načrtu Regionalnega razvojnega programa regije za obdobje 2021 – 2027  z ukrepom 2.5: stanovanja za mlade – spodbuda za odkup in investicije v podstrešja in zapuščene objekte v mestnem jedru s ciljem ureditev stanovanj za mlade družine, pod ugodnejšimi pogoji.

Na skupščini ZZMS je bilo poleg izzivov, s katerimi se soočajo stara mesta, predstavljeno tudi Poslovno poročilo ZZMS za 2023, Poslovni plan za leto 2024 ter posredovana novica o uspešni pridobitvi evropskih sredstev za projekt Revive, v katerem ZZMS nastopa kot vodilni partner in katerega glavna naloga je oživljanje starih mestnih jeder.

Ravno tako pa so člani izrazili interes po vzajemnem oglaševanju kulturnih in ostalih podobnih dogodkov med vsemi 21 mesti, ki so člani združenja.

Po skupščini je sledila še slovesnost ob praznovanju 30. obletnice Skupnosti mest s slavnostnimi govorci kot so predsednik državnega sveta Marko Lotrič, direktor Zavoda za kulturno dediščino Jernej Hudolin ter drugi. Sporočilo govorcev je povzeto v nadaljevanju. Kulturna dediščina niso le neme ostaline preteklosti. So nosilci zgodb naše skupne preteklosti, ki odgovarjajo na vprašanja, kako so naši predniki živeli, kako verovali, kako doživljali svet in sveto, pa tudi lepo. Če poznamo svojo dediščino, se skozi njo lahko učimo o svoji identiteti, medsebojnem spoštovanju, raziskujemo solidarnosti in lažje vzdržujemo strpnost ter medkulturni dialog.

20231128_112802

20231128_131936

20231128_124247

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.