Pohod upokojencev: Z Otočca do Šmarjeških Toplic

Avtor tega prispevka je Lokalno.si. Vabljeni k branju Lokalno.si »

10.4.2024 | 11:45

Aprilskega društvenega sprehoda v torek, 9.4.2023, ki je po dolžini kar pohod, saj je krožna pot od Šport hotela na Otočcu do Šmarjeških Toplic in nazaj dolga približno 10 km, se je udeležilo 12 pohodnikom. Vreme je zadnje dni kar poletno in tudi včeraj je bil vroč dan.

Šli smo po Andrijaničevi poti, ki se začne ob ograji za AMZS Otočec, čez Lutrško selo, vas Dobovo in skozi čudoviti gozd do Šmarjeških Toplic. Čeprav so nekateri šli po tej poti prvič in so označbe redke, se nismo zgubili. Vsem pa je všeč lepa gozdna pot in ozelenelo drevje že nudi senco v vročih dneh. Prišli smo do bazenov in se povzpeli do razvalin gradu Štrlek iz 13. stoletja na višini 185 m. Zgradila sta ga viteza Friderik in Rudolf iz Slepška pri Mokronogu, pozidala pa sta ga brez dovoljenja tedanjega lastnika posesti, freisinškega škofa, zato je grad sodil med “črne” gradnje. Razvaline gradu Štrlek stojijo nad potokom Toplica, v neposredni bližini današnjega zdraviliškega kompleksa Term Šmarješke Toplice. Do razvalin gradu vodi urejena sprehajalna pot.

Čez brv smo se povzpeli do lepega rekreacijskega centra, se spustili do bazenov in po sprehajalni poti, mimo jezerca z indijskih lotosom, ki seveda še ne cveti. Na travnikih je veliko travniške orhideje, kosmatincev in drugega pomladnega cvetja. Pozornost je vzbudil litoželezni vodnjak. Litoželezni vodnjak s kipom ženske z vrčem, ki stoji v zdraviliškem parku v Šmarjeških Toplicah, je bil izdelan v drugi polovici 19. stoletja v eni izmed avstrijskih livarn. V Šmarješke Toplice ga je leta 1926 pripeljal novomeški zdravnik Viktor Gregorić, ki je tistega leta tudi odkupil takratne Toplice. V litoželezni vodnjak, ki je takrat stal na dvorišču med dvema kopelama, je dal napeljati pitno vodo. Gregorić je zgradil tudi moderno zgradbo s sobami za goste, napeljal elektriko, uredil širšo okolico stavb in bazenov ter sprehajalne poti.

V bližnjem parku sta se nam pridružila naša kolesarja in prijateljica, ki se pohoda žal ni mogla udeležiti. Privoščili smo si pijačo v bližnjem lokalu in nadaljevali ob potoku Toplica. Ker so poti slabo označene, smo se razveselili prijaznega domačina, ki nam je pokazal svoje poti, ki vodijo proti izhodišču. Del poti kot na začetku pohoda in že smo bili na Otočcu. Nekateri so zaključili lepo dopoldne v restavraciji, drugi odhiteli domov, vsi pa polni nove energije … z željo, da kmalu spet ali na sprehod, ali na pohod. Važno je druženje in veseli klepet, predvsem pa sprostitev.

Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice

Pozabljeno geslo

Registracija

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.