Posavje, vročinski val bo trajal vsaj 10 dni! Grozijo tudi nevihte …

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Agencija RS za okolje (Arso) je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur. Kot je za medije dejala Veronika Hladnik Zakotnik iz Arsa, višek vročine v tem tednu pričakujemo v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na območju Bele Krajine in na Goriškem.

»Sreda bo že tretji dan s temperaturami nad 30 stopinj Celzija in tudi povprečne temperature presegajo prag za začetek vročinskega vala,« je navedla Hladnik Zakotnik. Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Priporočala je, da če je le mogoče bivalne prostore zračimo ponoči, da se gibljemo v senci oz. se pretirano ne izpostavljamo soncu in pijemo dovolj tekočine. »Ko so temperature najvišje, se je dobro izogibati večjim obremenitvam na soncu,« je navedla.

Kako pa kaže za danes in jutri?

V sredo dopoldne se bo prehodno delno pooblačilo, popoldne bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Soparno bo. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 36 stopinj Celzija. Velja opozorilo, da bo predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

V noči na četrtek bodo predvsem v severni polovici Slovenije nastajale krajevne nevihte. Prehodno bo na Primorskem zapihala šibka burja. V četrtek čez dan se bo deloma razjasnilo, popoldne bo še nastalo nekaj ploh in neviht. V petek bo sončno, vroče in soparno.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.