Prešernov pohod do Mavzoleja Anastazija Grüna in leskovškega gradu

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Ko smo se od mavzoleja spustili proti grajski stavbi, sta nas v grajskem parku z nasmehom pričakali Mira Olovec in Mirjana Marinčič ter pohodnikom po zasluženem opravljenem skorajda že zaključenem krožnem delu poti postregli s kuhanim vinom in kuhanim čajem ter okusnimi rogljički. Za pogostitev je tudi letos poskrbela Mestna četrt Leskovec pri Krškem.

Udeležencem je bil namenjen pozdrav s strani vodje literarne sekcije D. Jazbec z zahvalo za prisostvovanje in povabilom, da se ta tradicija nadaljuje tudi v bodoče, prav tako pa so bili prenešeni pozdravi s strani predsednika Kulturnega društva Leskovec pri Krškem Filipa Černelča, ki je bil kljub službeni zadržanosti v mislih s pohodniki.

Sledil je kulturni del dogodka, z branjem Prešernovih pesmi. Iz Poezij, ki so časovno pestrost izkazovale že preko pogleda na naslovnice in formate (nekatere mlajše, druge starejše, spet nekatere v žepni izdaji in druge večje) smo prebirale Verica Rep, Doroteja Jazbec, Mirjana Marinčič, Karolina Cizerle in Sonja Levičar, posebej prisrčen pa je bil spontan prehod iz branja v prepevanje – ena od članic literane sekcije leskovškega kulturnega društva je namreč začela s prebiranjem Od železne ceste, ki pa se je na pobudo Danila Siterja prelevila v ritme. Zapeli smo, malo po spominu (starejši so se jo namreč v šoli, podobno kot mlajši O, Vrbo, morali naučiti na pamet in jo znajo še danes), malo pa smo kukali v pesniške zbirke.

Nekaj besed je namenil še predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem, ki je izrazil zadovoljstvo nad potekajočo obnovo strehe in nakazal prizadevanja, da se nekaj stori tudi z vidika zaraščenosti, ki pravzaprav del gradu zakriva in dejal, da so premiki dobordošli, saj je idej, kaj vse je mogoče umestiti pod okrilje Šrajbaerskega Turna tako veliko, da bi jih lahko umestili v/pod dva takšna objekta.

Zaključni del poti je predstavljal le še spust navzdol, s pogledom na obstoječe, ponekod pa že nekdanje sadovnjake griča Marof, in Prešernov literarni pohod sklenili na izhodiščnem mestu. Še preden bi se uspelo mračiti, smo tako uspešno zaključili dogodek, polni prijetnih vtisov, z zavedanjem, da smo na dela prost dan, na državni praznik, naredili precej dobrega zase (za dušo in telo), posredno pa tudi za društvo in skupnost.

Doroteja Jazbec, vodja literarne sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.