​Priznanja 16 inovacijam regije Posavje, zlata za GEN-I, Kovis, Mint sports in Willy Stadler

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Torek, 11.06.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija

Skupinska fotografija vseh nagrajencev s podeljevalci

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško je v partnerstvu z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in tradicionalnimi podporniki inovativnosti na gradu Rajhenburg že enaindvajsetič podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji. Podelili so štiri zlatih, osem srebrnih in štiri bronasta priznanja za inovacije.

Kot je povedal predsednik šestčlanske ocenjevalne komisije dr. Gregor Škorc (NEK d.o.o.) – poleg njega so jo sestavljali še Damjan Mežič (Savaprojekt d.d.), Darko Gorišek (GZS PGZK), Ivana Buble (Kostak d.d.), Jože Vuk (Metalna Senovo d.o.o.) in mag. Justina Šepetavc (Vipap Videm Krško d.d.) –, je na letošnji razpis prispelo 16 inovacijskih prijav iz enajstih podjetij, pri njih pa je sodelovalo 70 inovatork in inovatorjev in ena razvojna skupina. Število prijavljenih inovacij je sicer malo nižje kot lani, v primerjavi z več leti nazaj pa narašča. »Mogoče so lokalna podjetja in podjetniki v razpisu prepoznali še dodatno neodvisno potrditev svojega dela, konec koncev pa gre tudi za promocijo njihovih lastnih izdelkov,« je dodal Škorc. Tradicionalno izstopata področji energetike in avtomobilske industrije, pojavljajo pa se tudi manjši samostojni podjetniki, Škorc je izpostavil še zanimivo inovacijo s področja umetnosti.

DSC_4033

Dr. Gregor Škorc

 
Na podelitvi sta udeležence nagovorila predsednik Posavske gospodarske zbornice Gorazd Pfeifer in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal. Pfeifer je izpostavil pomen inovativnosti kot sredstva za nenehno izboljševanje uspešnosti podjetij, Nahtigal pa je poudarila rdečo nit letošnjih inovacij »Izbrali smo trajnost«, s čimer so postavili v ospredje zavezo k odgovornemu ravnanje z našimi viri. Škorc je predstavil delo ocenjevalne komisije.
 

DSC_4070

Zlata priznanja so prejeli GEN-I …

Inovatorjem in udeležencem dogodka so tudi letos svojo inovativnost predstavili dijaki Šolskega centra Krško – Sevnica. Dijak 4. letnika Tjaž Nanut je predstavil svoj izdelek Krmiljen visokonapetostni vir, ki ga je izdelal v sklopu poklicne mature pod mentorstvom Jožeta Požuna, dijakinje in dijaki 4. razreda tehniške gimnazije pa so predstavili projektno nalogo Model hidravličnega bagra, ki so ga izdelali pod mentorstvom Matjaž Cerar.
 
Štiri bronasta …

Bronasta in srebrna priznanja sta podelila Pfeifer in Škorc. Bronasta so prejeli: Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. (inovatorja: Petra Grajžl in Aleksander Zupančič) za inovacijo Dinamični IntraKom; podjetje Modic Metal, Klemen Modic s.p. (inovator: Klemen Modic) za inovacijo Varnostno-nihajna vrata; Nuklearna elektrarna Krško d.o.o. (inovatorji: Klemen Turšič, Vida Molan, Kamila Krošelj) za inovacijo Plačni FormNavigator); in podjetje RAJART, Rajko Požar s.p. (inovator: Rajko Požar) za inovacijo Simbol zaščite.

DSC_4073

… Kovis …

… osem srebrnih …

Srebrna priznanja so prejeli: podjetje CNC Borštnar d.o.o. (inovatorja: Marko Kozmus in Marko Borštnar) za inovacijo Racing podvozje za klasična vozila; podjetje GEN-I d.o.o. (inovatorji: Sandi Kavalič, Lev Prislan, Borut Sluban, Rok Majerčič, Jurij Šteblaj, Nace Zavrtanik, Milan Nikolić, Nina Kocbek, Alenka Potočnik, Špela Filipič, Rok Istenič) za inovacijo ChatGEN-I; Nuklearna elektrarna Krško d.o.o. (inovatorji: Ivan Švalj, Matjaž Kukovičič, Zdravko Huzak, Davor Rožman, Nataša Kovjanović, Žiga Radkovič, Mirsad Mujakić, David Žarn, Žan Levičar) za inovacijo Testni kabinet za kalibracijo, verifikacijo in testiranja; podjetje STILLES d.o.o., Inženiring in notranja oprema Sevnica (inovatorji: Razvojna skupina Stilles) za inovacijo HydroCLTBond; kar štiri pa podjetje TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – inovatorji: Tomislav Klarić, Miran Ferenčak, Žiga Nadu, Denis Kovač, Peter Rozman, Boštjan Bele, Kristjan Kežman, Katja Sajtl, Nenad Rađenović za inovacijo Namenski CNC stroj; inovatorji Gregor Jordan, Mario Leskovec, Nataša Rostohar za inovacijo Optimizacija varilnega procesa aluminijastih profilov; inovatorji: Dario Novak, mag. Vili Malnarič, Jože Blažinč, Kaja Pirnar za inovacijo Optimizacija življenjske dobe mešalnih čepov pri varjenju s trenjem in mešanjem; ter inovatorji Miran Ferenčak, Nenad Rađenović, Peter Rozman, Miroslav Petan, Martin Povše, Kristjan Kežman, Bojan Duh, Robert Žrlič, Zdravko Bučar za inovacijo Robotizirano nalaganje izdelkov v KTL linijo.

DSC_4076

… Mint sports …

… in štiri zlata priznanja

Pfeifer je skupaj z Nahtigal podelil še štiri zlata priznanja. Podjetje GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o. (inovatorji: Neža Maklin, Ivana Milev, Rok Majerčič, Matija Gubanec Hančič, Vid Seražin, Jurij Šteblaj, mag. Andrej Šajn, Tomaž Rakar, Milka Karadža, Nuša Zidarn, Rok Jarc, Jernej Nose, Lev Prislan, Andreja Smole, Anja Ilič, Milan Nikolić, Jan Ajdovec) jo je prejelo za inovacijo Smart charge, s katero so razvili rešitev upravljanja polnjenja elektrificiranega voznega parka podjetij, kjer optimizirajo polnjenje večjega števila vozil, ki na parkirišču ali garaži stojijo več ur. Skozi optimizacijo polnjenja glede na tarifne bloke po novi omrežnini omogočajo podjetju prihranke in vzpostavitev trajnostnega razvoja, hkrati pa podjetja s polnjenjem aktivno pomagajo pri ohranjanju ravnotežja v omrežju.

DSC_4079

… in Willy Stadler.

Podjetje Kovis d.o.o. (inovatorja: Uroš Grivc in David Deržič) sta si zlato priznanje prislužila za inovacijo X net zavorni disk za visoke hitrosti, ki se nanaša na tehnično rešitev na svetovni ravni – kolesni zavorni disk za visoko-hitrostne vlake (350 km/h), katerega sestavni del je novo razvit prosto gibajoč očesni vijak, s katerimi je zavorni disk pritrjen na kolo vlaka. Novost je tudi hladilna konstrukcija XNET, pri kateri ima zavorni disk znatno nižje ventilacijske izgube in bo pripomogel k varčevanju pogonske energije. Inovacija ima pomemben prispevek k prehodu na krožno gospodarstvo in k blažitvi podnebnih sprememb.

Za nacionalna priznanja, ki bodo 10. septembra podeljena na Dnevu inovativnosti 2024 na Brdu pri Kranju, bodo kandidirale štiri najvišje ocenjene inovacije:
GEN-I, d.o.o. – Pametno upravljanje in optimizacija zasebne polnilne infrastrukture
Kovis d.o.o. – Kolesni zavorni disk za visoko-hitrostne vlake (350km/h) XNET
Mint sports, Nino Žičkar s.p. – MINT Fast Forward Vision+ RX
Willy Stadler d.o.o. – Razžičevalec bal iz odpadkov

Tako kot lani je zlato priznanje dobilo podjetje: Mint sports, Nino Žičkar s.p. (inovator: Nino Žičkar) za inovacijo Športna sončna očala MINT Fast Forward z dioptrijo, ki predstavljajo revolucionarno inovacijo na področju športnih sončnih očal. Gre za prva športna očala, narejena po meri z dioptrijo uporabnika. Steklo je brušeno po dioptriji in v enem samem kosu vgrajeno v okvir očal, kar pomeni, da nimajo okornih vstavkov in adapterjev oziroma izvrtin. Ta športna sončna očala so prva tovrstna rešitev izdelave in vgradnje dioptrijskih stekel v okvir športnih sončnih očal.

Zlato priznanje je dobilo še podjetje Willy Stadler d.o.o. (inovatorja: Rok Mežič in Tilen Mlakar) za inovacijo Razžičevalec   bal iz odpadkov. Gre za napravo za odstranjevanje vezave (večinoma žic) iz bal, ki so lahko vezane v eni ali dveh oseh. Običajno deluje znotraj linije za mehansko ločevanje odpadkov, lahko pa se uporablja zgolj kot samostojni stroj za razžičevanje. Bale prihajajo po vstopnem traku do stroja, med delovnim procesom se žice odreče, zvije v kolobar in loči na svoj trak, osnovni material bale pa gre po izstopnem traku na nadaljnjo obdelavo.    
      
Glasbeno je prireditev, ki jo povezovala Petra Rep Bunetič, popestril mladi harmonikar Jakob Štigl z Razborja pod Lisco.

P. P.

#povezujemoposavje

 

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.