Slovenija praznuje dan državnosti, v Sevnici skupna posavska proslava

Avtor tega prispevka je ePosavje.com. Vabljeni k branju ePosavje.com »

Slovenija praznuje 31. rojstni dan

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina skladno s plebiscitno odločitvijo sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti. S tem so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti, ki je sledila dan pozneje na Trgu republike v Ljubljani. Temu je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Dan državnosti tako predstavlja vrhunec dolgotrajnih prizadevanj za suverenost in neodvisnost Slovenije.

Osrednja posavska proslava v Sevnici

V Sevnici ob dnevu državnosti vsako leto pripravijo skupno posavsko praznovanje s slovesnim koncertom, ki tradicionalno poteka na predvečer praznika. Tokrat je nastopila Godba Sevnica z gostjo Nuško Drašček. Zbrane je pozdravil sevniški župan Srečko Ocvirk, slavnostni govornik pa je bil župan Občine Radeče Tomaž Režun.

(eP)

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.