​Starega severnega mostu v Kostanjevici ni več, gradijo novega

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Sreda, 21.02.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija

Stari most je porušen, postavljeni so smerni profili za zabijanje pilotov.

Pred nekaj tedni se je začela obnova oz. novogradnja t. i. severnega mostu čez reko Krko v Kostanjevici na Krki. Pogodbo za izvedbo obnove sta že konec lanskega julija podpisala župan Robert Zagorc in direktorica na javnem razpisu izbranega izvajalca, podjetja Rafael iz Sevnice, Marija Možina.

Delavci Rafaela so medtem zaključili pripravljalna dela za obnovo mostu. Porušili so stari, precej dotrajan in ‘valovit’ most, uredili so nasip in plato v reki Krki ter postavili smerne profile za zabijanje pilotov. V mesecu marcu bodo, kot je pojasnil nadzornik obnove, domačin Andrej Unetič, v dno reke zabili nosilne pilote mostu, ter pripravili leseno konstrukcijo za montažo zgornjega, lesenega dela mostu. Vzporedno bodo sanirali tudi kamnite mostne opornike na obeh bregovih reke. V aprilu in maju je predvidena izvedba prekladne konstrukcije in vozišča. Kot pravi Unetič, dela trenutno potekajo po terminskem planu, vse pa je odvisno od ugodnih vremenskih pogojev in vodostaja Krke. Zaključek del, odstranitev nasipov in vzpostavitev prometa preko novega mostu je predvidena pred začetkom poletne sezone.
 

DSC_0356

Za izgradnjo mostu je predvidenih 121 kubikov hrastovega in 15 kubikov smrekovega lesa.

Kot je ob podpisu pogodbe povedala Marija Možina, bo izvedba severnega mostu podobna kot pri južnem mostu, ki ga je Rafael obnovil v letu 2022. Zanjo je predvidenih 121 kubikov hrastovega in 15 kubikov smrekovega lesa, stal pa bo na 56 zabitih pilotih v kombinaciji z betonom, med katerimi bo najdaljši dolg 13 metrov, od tega pet metrov lesenega vidnega dela in osem metrov nevidnega betonskega dela. Betonski deli pilotov bodo, kot je pojasnila, kasneje omogočili lažjo menjavo lesenih delov v primeru poškodb ali dotrajanosti. Obnova mostu bo stala predvidoma 800 tisočakov, od tega je občina na razpisu Ministrstva za kulturo dobila odobrenih 200 tisoč evrov.
 
Na zadnji seji občinskega sveta je bila podana tudi pobuda za spremembo prometnega režima na otoku v času obnove mostu, vendar se na občini zaenkrat za to niso odločili. Prometna ureditev po odprtju mostu pa je stvar celostne prometne strategije v občini, ki jo pripravljajo v tem času.
 
P. P.

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.