V Globokem že 30. javno dostopni defibrilator v občini Brežice

Avtor tega prispevka je Posavski obzornik. Vabljeni k branju Posavski obzornik »

Objavljeno: Ponedeljek, 30.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija

Zunanji defibrilator, ki je nameščen na poslovnem objektu Trgovskega centra Mediteran produkt v Globokem, so namenu predali Dušan Harapin, Vesna Živič, Martina Živič, Vinko Krajnčič in Cvetka Tomin.

Območno združenje Rdečega križa (OZRK) Brežice s Krajevno organizacijo RK Globoko je v soboto pred Trgovskim centrom Mediteran produkt v Globokem predalo v uporabo avtomatski eksterni defibrilator (AED), ki je postal 30. tovrstna javno dostopna naprava v občini Brežice in prva, s katero upravlja OZRK Brežice.

AED, ki je javno dostopen vsem pomoči potrebnim in je nameščen na poslovnem objektu Trgovskega centra Mediteran produkt, so namenu predali predsednica OZRK Brežice Martina Živič, predsednica KO RK Globoko Vesna Živič, generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin, lastnik in direktor podjetja Mediteran produkt d.o.o. Vinko Krajnčič in predsednik Sveta KS Globoko Dušan Harapin. Kot je v veznem besedilu med drugim omenila Vesna Živič, se je v praksi že večkrat izkazalo, da defibrilatorji rešujejo življenja. Zato je pomembno, da so dostopni vsem ljudem in so nameščeni na čim več lokacijah. Še bolj ključnega pomena pri postavitvi naprav pa je, da so na voljo v krajih, ki so nekoliko oddaljeni iz mesta in zato reševalne službe potrebujejo več časa, da prihitijo na pomoč.

ozrk_brezice_predaja_defibrilatorja_globoko (33)

Dogodka se je udeležila tudi generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, sicer domačinka iz Blatnega.

V podjetju Mediteran produkt takoj prispevali preostanek denarja za AED

Kot je v nagovoru izpostavila Martina Živič, so v Globokem že dlje časa razmišljali o namestitvi zunanjega AED-aparata, ki bi bil dostopen čim širšemu krogu ljudi. Preko KO RK Globoko so proti koncu novembra lani pričeli z iskanjem donatorjev, pred tem pa tudi že pridobili soglasje družine Krajnčič, da se naprava lahko montira na njihovem objektu. »In tako se je začelo. Lobiranje pri svetnikih KS Globoko, ki so za nakup odobrili sredstva v višini 500 evrov. Dva manjša donatorja sta prispevala 80 evrov, cena naprave pa je znašala 1.889,70 evra in cena elektrod 89 evrov. Naš cilj je bil, da do konca leta 2022 donatorsko akcijo zbiranja sredstev za »defibrilator Globoko«, kot smo jo poimenovali, zaključimo, a nam je do realizacije projekta manjkalo 1.500 evrov,« je opisala in dodala, da jim je tik pred novim letom po pogovoru z direktorjem podjetja Mediteran produkt Vinkom Krajnčičem slednji brez oklevanja takoj priskočil na pomoč in naslednji dan je bil manjkajoči znesek že na računu OZRK Brežice, tako da so lahko AED takoj po novem letu naročili in konec januarja je že bil predan namenu. Predsednica OZRK Brežice je še omenila, da gre za prvo AED-napravo, ki jo upravlja OZRK Brežice in je tako postala 30. javno dostopna AED-lokacija v občini Brežice in 3.000. v Sloveniji. Izrazila je upanje, da se bo za tak nakup s pomočjo donatorjev odločila še katera KO RK v občini.

ozrk_brezice_predaja_defibrilatorja_globoko (29)

Zbrani na predaji namenu AED

V OZRK Brežice so zelo aktivni

Živič je ob tej priložnosti spregovorila tudi še nekaj besed o delovanju OZRK Brežice. Mesečno organizirajo tečaje prve pomoči za voznike motornih vozil in podjetja ter usposabljajo bolničarje. V Brežicah letno organizirajo tri dvodnevne krvodajalske akcije (januar, maj, september). Poudarila je, da je bila zelo uspešna letošnja januarska, ki se je je udeležilo kar 295 krvodajalcev. »Ozaveščamo o darovanju organov in tkiv po smrti ter tako spodbujamo širšo javnost k odločitvi za vpis v register darovalcev. Po naši oktobrski predstavitvi se je v bazo vpisalo pet darovalcev,« je omenila. Po njenih besedah so v letu 2022 1.362 upravičencem in njihovim družinskim članom razdelili skupaj 24.500 kg hrane, ki so jo prejeli iz Sklada EU. Po krajevnih organizacijah je bilo razdeljenih 4.000 kg hrane in higienskih pripomočkov, in sicer osebam z nizko pokojnino, invalidom in zaposlenim z nizkimi dohodki, ki so se znašli v trenutni stiski, vedno več pa je tudi prošenj po plačilu položnic. Za starejše in mladino, ki izhajajo iz materialno in socialno ogroženih okolij, organizirajo letovanja, prav tako organizirajo srečanja in druženja starejših krajanov, ki jih prostovoljke RK obiskujejo in z njimi poklepetajo. V svoje vrste vabijo prostovoljce, ljudi, ki jim je mar za sočloveka in so pripravljeni pomagati, je še povedala Živič in dodala, da finančno njihovo delovanje in programe podpira in delno sofinancira Občina Brežice. Zahvalila se je občini in županu, da so se konec lanskega leta preselili v nove prostore v VGC Brežice oz. bivši dom upokojencev, ter seveda glavnemu donatorju, podjetju Mediteran produkt d.o.o.

ozrk_brezice_predaja_defibrilatorja_globoko (41)

Prostovoljka KO RK Globoko Majda Krošelj med praktičnim prikazom postopkov oživljanja z AED

Tomin: AED sam ne zmore nič, če ni ljudi, ki znajo z njim upravljati

Sekretarka RKS Cvetka Tomin je poudarila, da je ponosna, da se dogodka udeležuje tudi kot krajanka, saj prihaja iz bližnjega Blatnega. Navedla je, da je znano, da letno srčni zastoj doživi med 1400 in 1700 ljudi, »zato je današnji dogodek tisti, ki šteje, da vsi skupaj prispevamo k ohranjanju življenj«. Dodala je še, da sama naprava ne zmore nič, če ni ljudi, ki znajo z njo upravljati, ter se zahvalila OZRK Brežice in še posebej vsem njegovim prostovoljkam, ki so po njenih besedah »motor, ki prispeva, da vsi skupaj ohranjamo življenja«. Povabila je tudi k včlanitvi v združenje RK in udeležbi na tečajih temeljnih postopkov oživljanja, »saj vemo, da so na prvem mestu laiki tisti, ki prispevajo, da življenje teče dalje«. Predsednik Sveta KS Globoko Dušan Harapin se je prav tako zahvalil glavnemu donatorju, ki je prepoznal, da lahko defibrilator v ključnem trenutku reši človeško življenje, zato so še toliko bolj hvaležni, da je odslej krajanom Globokega ta naprava na dosegu roke. »Če na ta način uspemo rešiti eno življenje, smo naredili veliko,« je še povedal.

Prostovoljka KO RK Globoko Majda Krošelj je nato v prostorih trgovskega centra na šolski učni AED-napravi tudi praktično prikazala temeljne postopke oživljanja. Poseben pečat družabno-predstavitvenemu dogodku sta z glasbenimi vložki dodala Andrej in David Vrstovšek.

[embedded content]

R. R.

#povezujemoposavje

Želite brati takšne novice na vašem Kindlu? Slovenske Kindle novice vam dostavimo 3x v dnevu, vsak dan, prvi mesec popolnoma brezplačno, potem pa le 1 EUR na mesec. Obiščite Kindle Slovenija in naročite svoje Kindle časopise in revije že danes.